Αντιμέτωποι με την εξαήμερη δουλειά και τη μερική απασχόληση στα πρότυπα της «ευελιξίας» οι εργαζομενοι στα media markt

Την κατάργηση της πενθήμερης και οχτάωρης δουλειάς και την αντικατάστασή της με μερική απασχόληση και εργάσιμη βδομάδα έξι ημερών αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση εμπορίας ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών «Media Markt». Οι εργαζόμενοι καλούνται το τελευταίο διάστημα, ο ένας μετά τον άλλον, να υπογράψουν τροποποίηση της ατομικής τους σύμβασης με την οποία αποδέχονται τη διευθέτηση των 40 ωρών εργασίας τη βδομάδα σε πενθήμερη ή εξαήμερη βάση, «ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης».Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, οι εργαζόμενοι ήρθαν σε επαφή με το κλαδικό τους σωματείο, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων
Αθήνας, προκειμένου να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας έχουν εκδώσει ανακοίνωση με την οποία ενημερώνουν για την επίθεση της εργοδοσίας και καλούν όλους τους συναδέλφους τους να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην αλλαγή των συμβάσεών τους. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων έχει προχωρήσει σε καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και έχει ζητήσει τριμερή συνάντηση από το υπουργείο Εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το σωματείο πραγματοποίησε χτες και παράσταση στο υπουργείο Εργασίας, όπου αντιπροσωπεία του συναντήθηκε με τον γγ του υπουργείου, Α. Νεφελούδη.
Οι εργοδότες θέλουν να ξεμπερδεύουν με το 8ωρο και το 5θήμερο
Οπως εξηγούν εργαζόμενοι στην επιχείρηση, οι σημερινές εξελίξεις αποτελούν συνέχεια της επίθεσης της εργοδοσίας που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας υπογραμμίζουν πως είναι πάγια τακτική των επιχειρήσεων του κλάδου να εξαπολύουν ανά διαστήματα «κύματα» απολύσεων. Καθένα από τα «κύματα» αυτά στέλνει στην ανεργία ένα μέρος των εργαζομένων που δουλεύει με λίγο καλύτερες αποδοχές από αυτές του κατώτατου μισθού ή με πλήρη αντί για μερική απασχόληση, αντικαθιστώντας το με προσωπικό που απασχολείται κάτω από χειρότερους όρους, με πιο «ευέλικτα» ωράρια και χαμηλότερους μισθούς.
Ετσι, και τα «Media Markt» έχουν προχωρήσει σε απολύσεις «παλιότερων» εργαζομένων σε μια σειρά από καταστήματα. Στο στόχαστρο βρέθηκαν εργαζόμενοι οι ατομικές συμβάσεις των οποίων περιλάμβαναν ορισμένους καλύτερους όρους αμοιβής και εργασίας καθώς ενσωμάτωναν όρους και προβλέψεις της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης που υπήρχε για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο. Μεταξύ των όρων αυτών περιλαμβάνεται και η 8ωρη - 5ήμερη εργασία, με την οποία η εργοδοσία στη συγκεκριμένη επιχείρηση, όπως όλες οι εμπορικές αλυσίδες και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, θέλει να ξεμπερδεύει.
Στη θέση των απολυμένων έγιναν ορισμένες προσλήψεις με ατομικές συμβάσεις, που προέβλεπαν εξαήμερη εργασία, με ωράριο διάρκειας 6 ωρών και 40 λεπτών ημερησίως. Στη συνέχεια, η εταιρεία έβαλε πλώρη για να «εξαφανίσει» το πενθήμερο - οχτάωρο και να επεκτείνει την εξαήμερη εργασία, που ήδη υπάρχει σε ένα μέρος των εργαζομένων, στο σύνολο του προσωπικού της.
Τα σχέδιά της συνοδεύονται από την καλλιέργεια κλίματος φόβου και αβεβαιότητας, με εκβιασμούς και απειλές πως η άρνηση των εργαζομένων να συναινέσουν στην εξαήμερη δουλειά συνεπάγεται «λύση της συνεργασίας» τους με την επιχείρηση. Ενα μέρος των εργαζομένων έχει ήδη υπογράψει την αλλαγή στη Σύμβαση Εργασίας του κάτω από συνθήκες φοβερής πίεσης. «Με τα δικά σου λεφτά παίρνω δύο εργαζόμενους...», «Σκέψου το καλά γιατί μπορώ να σε αντικαταστήσω εύκολα...»: Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα των «συμβουλών» και των «παραινέσεων» με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι προκειμένου να αποδεχθούν την αρνητική αλλαγή στη σύμβαση. Υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν αρνηθεί να υπογράψουν και τους έχει προφορικά μόνο ανακοινωθεί πως «στα τέλη Αυγούστου θα λυθεί η συνεργασία μας».
Κοινός παρονομαστής της επίθεσης η ενίσχυση της «ευελιξίας»
Η εταιρεία δίνει την «εναλλακτική επιλογή» στους εργαζόμενους να κρατήσουν το πενθήμερο, εφόσον όμως αποδεχθούν το «σπαστό» ωράριο εργασίας ή την εξάωρη δουλειά με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των «επιλογών» που προσφέρει η εργοδοσία είναι η επιδείνωση των όρων δουλειάς, προς όφελος της «ευελιξίας». Η «ευελιξία» αυτή δίνει τη δυνατότητα να λειτουργεί η εταιρεία τα καταστήματα με λιγότερο προσωπικό, «μοιράζοντας» τις 40 ώρες του εβδομαδιαίου ωραρίου στις έξι μέρες της βδομάδας, χωρίς να δίνει ρεπό, ή «σπάζοντας» το ωράριο του κάθε εργαζομένου σε πρωινό και απογευματινό.
Ειδικότερα, το «σπαστό» ωράριο αναγκάζει τους εργαζόμενους να σπαταλούν όλη τους τη μέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ, στη δουλειά αλλά και στις μετακινήσεις από το σπίτι στο κατάστημα και αντίστροφα. Από την Καλλιθέα στην Κηφισιά ή από τον Κολωνό στο Μαρούσι, οι μετακινήσεις πολλαπλασιάζονται από τα «σπαστά» ωράρια, που ήδη για πολλούς εργαζόμενους φτάνουν τα τρία τη βδομάδα. Κάποιοι παραμένουν στο χώρο δουλειάς, προκειμένου να μη σπαταλήσουν το χρόνο τους στα λεωφορεία. Αλλοι γυρνάνε στο σπίτι, έστω για μισή ώρα, προκειμένου να δουν για λίγο τα παιδιά τους, πριν επιστρέψουν για το απογευματινό τους ωράριο.
Οι εργαζόμενοι σχολιάζουν ακόμα πως οι αλλαγές στα «Media Markt» δεν είναι άσχετες με την επίθεση στην κυριακάτικη αργία και το στόχο των επιχειρήσεων για εργάσιμη βδομάδα επτά ημερών. «Αυτό που θέλουν είναι εργαζόμενους που θα δουλεύουν έξι και επτά μέρες τη βδομάδα, και τις Κυριακές», μας λένε και επισημαίνουν πως οι αλλαγές που φέρνει η «Media Markt» εντάσσονται στην κατεύθυνση αυτή. Η εξαήμερη εργασία, μαζί με την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, μπορεί να οδηγήσει τους εμποροϋπαλλήλους σε αδιάκοπη εργασία μέχρι και 12 συνεχόμενων ημερών καθώς η εργοδοσία έχει π.χ. το δικαίωμα να δίνει ρεπό στην αρχή της μιας βδομάδας (Δευτέρα) και στο τέλος της επόμενης (Κυριακή). Οπως αποκάλυψε πριν από ένα μήνα ο «Ριζοσπάστης» και όπως υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, αυτή η δυνατότητα των εργοδοτών περιλαμβάνεται στις «βέλτιστες πρακτικές απασχόλησης της ΕΕ», που οδηγούν «στο σμπαράλιασμα των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, αναγκαίος όρος για να επέλθει η ανάπτυξη των κερδών των ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων».
Τέλος, οι εργαζόμενοι τονίζουν πως δίπλα στην εξαήμερη εργασία υπάρχουν και στόχοι για μείωση του αριθμού των εργαζομένων σε κάθε κατάστημα. Ετσι, προειδοποιούν πως είναι ορατός ο κίνδυνος για απολύσεις το επόμενο διάστημα. Ηδη, και με το σημερινό αριθμό εργαζομένων, η εντατικοποίηση έχει αυξηθεί, μαζί με την πίεση για την επίτευξη των «στόχων» που θέτει η εταιρεία.
Κάλεσμα στους εργαζόμενους για οργάνωση και δράση
«Οι εξελίξεις στα "Media Markt" δεν είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο. Η "ευελιξία" στις εργασιακές σχέσεις εξαπλώνεται και επεκτείνεται στο σύνολο των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου που αξιοποιούν όλους τους αντεργατικούς νόμους», αναφέρει ο Δημήτρης Φίλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Περιγράφει πως αντίστοιχες συνθήκες επικρατούν στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και τις εμπορικές αλυσίδες: «Τα 4ωρα και τα 6ωρα ωράρια αφορούν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό εμποροϋπαλλήλων, τα "σπαστά" έχουν γίνει καθεστώς, τα ρεπό δεν δίνονται. Τα ωράρια "διευθετούνται" με βάση τις ανάγκες της επιχείρησης. Στα παραπάνω έχει προστεθεί και η δουλειά τις Κυριακές».
Την εικόνα αυτή αποτυπώνουν και οι εργαζόμενοι στα «Media Markt», μέσα από την ανακοίνωσή τους: «Μας θέλουν χωρίς ρεπό, με ευέλικτα ωράρια για τις ανάγκες του κάθε καταστήματος, με σκοπό να "βγαίνει η δουλειά" με λιγότερο προσωπικό», εξηγούν και προσθέτουν: «Θέλουν να ξεμπερδέψουν με όποιο δικαίωμά μας είχε μείνει. Μισθός - χαρτζιλίκι για δουλειά κάθε μέρα και τις Κυριακές».
Τις επόμενες μέρες οι εργαζόμενοι, με τη βοήθεια του κλαδικού σωματείου, συνεχίζουν την προσπάθεια να ενημερώσουν όλους τους συναδέλφους τους με εξορμήσεις στα καταστήματα. «Δεν δεχόμαστε καμία αλλαγή στη Σύμβασή μας! Δεν παίζουμε με τις ζωές μας!», είναι η απάντηση που δίνουν στην εργοδοσία και απαιτούν να πάρει πίσω τις αλλαγές για όλους τους εργαζόμενους, και για όσους αναγκάστηκαν να υπογράψουν «με το πιστόλι στον κρόταφο», δηλαδή κάτω από το φόβο της απόλυσης.Ριζοσπαστης
Keywords
Τυχαία Θέματα