Unfollow: τι συμβαινει με την eldorado gold;

Η εταιρεία Eldorado Gold δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τις είχε σίγουρα προτού κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία, όταν με πάθος στήριζε το κίνημα κατά των μεταλλείων στη Χαλκιδική, αλλά φαίνεται πως δεν τις έχει ούτε με την σημερινή κυβέρνηση. Κι ας έχει κάνει ο Αλέξης Τσίπρας,
από τον Ιούλιο 2015, τη μνημειώδη δήλωση «ε, αφήστε, ήμασταν με τη μία [πλευρά], ως κυβέρνηση όμως έχεις ευθύνη να μην οδηγήσεις 5.000 εργαζομένους στην ανεργία, αλλά να βρεις μια λύση».

Και ξαφνικά, στις 11 Ιανουαρίου, η Eldorado Gold ανακοινώνει «αλλαγές στα επενδυτικά της σχέδια» επειδή «για να ολοκληρώσει την κατασκευή και ανάπτυξη των μεταλλευτικών της έργων στη Χαλκιδική, η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της Eldorado στην Ελλάδα, χρειάζεται τη χορήγηση μίας σειράς αδειών και εγκρίσεων “ρουτίνας” από διάφορες Δημόσιες υπηρεσίες, κυρίως υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος».

Η εταιρεία απέδωσε τις καθυστερήσεις στην έκδοση των αδειών στον «επηρεασμό» του υπουργείου και των υπηρεσιών «από ομάδες αντιτιθέμενες σε επενδύσεις». Και συμπλήρωσε: «Το 2015 μάλιστα, το Υπουργείο ανακάλεσε ή ανέστειλε ορισμένες άδειες της Ελληνικός Χρυσός […], κάτι που είχε αρνητική επίπτωση στο χρονοδιάγραμμα και στον προϋπολογισμό της Εταιρείας για την υλοποίηση της επένδυσης. Η Ελληνικός Χρυσός αναγκάστηκε να προσφύγει στα δικαστήρια προκειμένου να διευθετηθούν αυτές οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών, με αποτέλεσμα να έχουν εκδοθεί αποφάσεις που δικαίωσαν την εταιρεία ενώ άλλες εκκρεμούν. Ενδεικτικά, η έκδοση της άδειας δόμησης που θα επέτρεπε στην Ελληνικός Χρυσός να ολοκληρώσει την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, έχει καθυστερήσει πάνω από τρία χρόνια. Η Ελληνικός Χρυσός αδυνατεί στην παρούσα φάση να ολοκληρώσει τα επενδυτικά της σχέδια στη Χαλκιδική λόγω των πράξεων και των παραλείψεων του Υπουργείου και άλλων Δημόσιων υπηρεσιών αναφορικά με την έγκαιρη έκδοση αδειών και εγκρίσεων “ρουτίνας» που δεν είναι μόνο νόμιμη αλλά και συμβατική υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου».
Keywords
Τυχαία Θέματα