The panama papers: πρωτοφανης διαρροη για τις offshore, το νημα οδηγει και στον πουτιν

Η μεγαλύτερη στα χρονικά διαρροή απόρρητων εγγράφων από την «μυστική» εταιρεία παροχής νομικών υπηρεσιών Mossack Fonseca αποκαλύπτει πώς ηγέτες, επιχειρηματίες, διάσημοι, καθώς και δικτάτορες και εγκληματίες, εκμεταλλεύονται τους φορολογικούς παραδείσους για να κρύψουν τον πλούτο τους. Έντεκα εκατομμύρια έγγραφα, «The Panama Papers», οδηγούν σε δεκάδες νυν και πρώην αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Το νήμα φτάνει και στον Βλ.Πούτιν μέσω του βιολοντσελίστα φίλου του που κρατά τα κλειδιά της περιουσίας του...

Τα
έγγραφα καταδεικνύουν πώς η Mossack Fonseca βοήθησε πελάτες της να ξεπλύνουν βρώμικο χρήματα, να αποφύγουν κυρώσεις και φόρους. Πρόκειται για μία από τις πλέον μυστικοπαθείς εταιρείες παγκοσμίως που εδρεύει στον Παναμά, αλλά διατηρεί υποκαταστήματα σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο.

The Panama Papers (BBC)
http://www.bbc.com/news/world-35934836
The $2bn offshore trail that leads to Vladimir Putin (The Guardian)
http://www.theguardian.com/news/2016/apr/03/panama-papers-money-hidden-offshore

Τα αποκαλούμενα Panama Papers αποκαλύπτουν, μεταξύ άλλων, πώς συνεργάτες των Πούτιν, Άσαντ και Μουμπάρακ έκρυψαν δισεκατομμύρια δολάρια σε offshore.

Τα έγγραφα ήλθαν στην κατοχή της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, η οποία εν συνεχεία τα μοιράστηκε με την Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) -107 οργανισμοί μέσων ενημέρωσης σε 78 χώρες ανέλυσαν τα έγγραφα, ανάμεσά τους το BBC το οποίο και επισημαίνει πως δεν γνωρίζει την πηγή της διαρροής.
Keywords
Τυχαία Θέματα