The panama papers: η μεγαλυτερη διαρροη εγγραφων για offshore κλονιζει κυβερνησεις

Παγκόσμια σεισμό προκαλεί η μεγαλύτερη διαρροή εγγράφων στην ιστορία, τα οποία δημοσιεύει η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (The International Consortium of Investigative Journalists). Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην τεράστια έρευνα μετείχαν περισσότεροι από 370 δημοσιογράφοι από 76 χώρες.

Ειδικότερα, δημοσιεύουν 11,5 εκατομμύρια εμπιστευτικά έγγραφα, στα οποία αναγράφονται τα ονόματα εκατοντάδων ανθρώπων, με καταθέσεις σε υπεράκτιες εταιρείες (offshore) σε όλο τον κόσμο.

Στα έγγραφα εμπεριέχονται τα ονόματα αρχηγών κρατών, πρωθυπουργών, πολιτικών, εμπόρων ναρκωτικών,
επιχειρηματιών και πολλών άλλων επιφανών προσωπικοτήτων. Όπως αναφέρεται στην έρευνα έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 140 ανώτατα πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχοι που συνδέονται με υπεράκτιες εταιρίες σε φορολογικούς παραδείσους. Πέραν αυτού, η μαζική διαρροή εγγράφων εκθέτει τις υπεράκτιες δραστηριότητες 12 νυν και πρώην ηγετών του πλανήτη.

Μεταξύ των ονομάτων «βόμβα» που βγήκαν στη δημοσιότητα, είναι και αυτό του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος σύμφωνα με τους ερευνητές συνδέεται με ένα δίκτυο υπεράκτιων εταιριών, στις οποίες έχουν εντοπιστεί σχεδόν δύο δισ. δολάρια.

Τα στοιχεία που έρχονται στο φως αποκαλύπτουν υπεράκτιες εταιρείες που ελέγχονται από τους πρωθυπουργούς της Ισλανδίας και του Πακιστάν, τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και τα παιδιά του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν. Περιλαμβάνουν επίσης τουλάχιστον 33 ανθρώπους και εταιρείες που περιλαμβάνονται στη «μαύρη λίστα» της κυβέρνησης των ΗΠΑ, λόγω των αποδεικτικών στοιχείων ότι έχουν συνεργαστεί με το μεξικάνικο καρτέλ των ναρκωτικών, τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ ή κράτη όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν.
Keywords
Τυχαία Θέματα