Ζάεφ: Η λύση να διαφυλάττει την αξιοπρέπεια "Μακεδόνων" και Ελλήνων

14:23 2/2/2018 - Πηγή: Antinews

Αισιόδοξος για λύση αλλά ανένδοτος για το θέμα της "μακεδονικής" ταυτότητας εμφανίστηκε ο Ζόραν Ζάεφ, πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, μιλώντας στη βουλγαρική τηλεόραση Nova.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, μια πιθανή λύση θα υπόκειται στην έγκριση μέσω δημοψηφίσματος.

"Το

δημοψήφισμα θα πρέπει να λειτουργήσει ως μια πρόσθετη εγγύηση για τους Έλληνες φίλους μας, διότι θα εξαλείψει όλες τις αμφιβολίες, ενώ ο λαός θα υποστηρίζει τη λύση. Είμαι πεπεισμένος ότι οι Μακεδόνες είναι προετοιμασμένοι για αυτό. Ωστόσο, βρισκόμαστε ακόμη στο μέσον των διαπραγματεύσεων και ελπίζω η λύση να διαφυλάττει την αξιοπρέπεια και των Μακεδόνων και των Ελλήνων πολιτών", δήλωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ο Ζάεφ.

Οι δηλώσεις του είναι σε αντιστοιχία με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ότι δεν μπορεί να λυθεί το θέμα του ονόματος αν θιγεί το θέμα της εθνικής ταυτότητας, και ότι "κανείς δεν μπορεί να στερήσει σε εμένα και στους πολίτες της χώρας μας το δικαίωμα να λεγόμαστε Μακεδόνες και να μιλούμε τη μακεδονική γλώσσα, που ανήκει στην ομάδα των σλαβικών γλωσσών".

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων πρόσθεσε ακόμη ότι γίνονται προσπάθειες για να ξεκινήσουν συζητήσεις και στις δύο χώρες για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

"Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε αποδεκτές λύσεις και για τα δύο μέρη, διότι η διευθέτηση θα πρέπει να προστατεύει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των δύο χωρών. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την οικοδόμηση εταιρικών σχέσεων και αυτό απαιτεί σταθερή βάση", υποστήριξε ο Ζάεφ.

Εμφανίστηκε δε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί μία λύση για το όνομα με την Ελλάδα, μέχρι το μέσον του 2018.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ζάεφ, Μακεδόνων, Ελλήνων,zaef, makedonon, ellinon