Ζάεφ: Η λύση είναι πολύ κοντά

Την αισιοδοξία του ότι η λύση για το ονοματολογικό είναι "πολύ κοντά", εξέφρασε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ μετά την συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Σόφια. "Ελπίζω για συμφωνία πριν από την Σύνοδο του Ιουνίου", είπε χαρακτηριστικά.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ζάεφ

δήλωσε ότι συζήτησαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό ένα βασικό σενάριο που θα περιλαμβάνει ένα όνομα αποδεκτό και από τις δύο πλευρές.

Νωρίτερα, σε δημοσίευμά του με τίτλο "Tετ α τετ Τσίπρα με Ζάεφ και Μέρκελ- "Σκοπιανό" και χρέος στο επίκεντρο", το Capital.gr μετέδιδε:

Περισσότερο από μία ώρα διήρκεσε το διμερές ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ για το ονοματολογικό.

Η συνάντηση των δύο ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, ενώ ακολούθησε και τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα, με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, στη Σόφια, με επίκεντρο τη διαπραγμάτευση για το χρέος.

Οι συναντήσεις του έλληνα Πρωθυπουργού ολοκληρώθηκαν χωρίς δηλώσεις, ωστόσο αναμένεται μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου ( ώρα 15.00) ο κ. Τσίπρας να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Παυλόπουλος: Πρώτα συνταγματική αναθεώρηση μετά συμφωνία

Στο μεταξύ, μήνυμα σε ΠΓΔΜ αλλά και ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση του ονοματολογικού, έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με την εσθονή πρόεδρο.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι οι αλλαγές στο Σύνταγμα της FYROM θα πρέπει να προηγηθούν της διεθνούς συμφωνίας.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε:

"Η ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση προϋποθέτει συμφωνία ως προς το όνομά της, η οποία κατοχυρώνει εγγυήσεις εξάλειψης του αλυτρωτισμού" τόνισε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι "πριν όμως από την κύρωση της συμφωνίας αυτής απαιτείται κατάλληλη αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, δοθέντος ότι ουδένα δημοκρατικό κράτος μπορεί να ισχυρίζεται, ότι νομιμοποιείται να υπογράφει δεσμευτικές γι' αυτό Διεθνείς Συνθήκες, οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το Σύνταγμά του".

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα