Ένταση στη Βουλή για την υπόθεση Folli Follie

Για το μείζον θέμα της Folli Follie Group, των σοβαρών αναταράξεων που προκάλεσε το επίμαχο report της QCM και για το κατά πόσον η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αντιμετώπισε αποτελεσματικά την υπόθεση, καθώς και το ποιες είναι οι ενέργειές της ακολούθως, κλήθηκε να απαντήσει, μεταξύ άλλων θεμάτων, ο πρόεδρος της εποπτικής αρχής Χαράλαμπος Γκότσης, στο πλαίσιο προγραμματισμένης ακρόασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

προκειμένου να συζητηθούν οι Ετήσιες Εκθέσεις (2016 και 2017) της Επιτροπής.


Κατά τη συζήτηση που κατά διαστήματα πραγματοποιήθηκε σε έντονους τόνους, ο κ. Γκότσης χαρακτήρισε το επίμαχο θέμα της FF Group πρωτόγνωρη και πολύ μεγάλου μεγέθους και εύρους υπόθεση. "Η Επιτροπή δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ ξανά τέτοιου είδους ζήτημα”, ανέφερε χαρακτηριστικά, υπερασπιζόμενος παράλληλα τις ενέργειες που πραγματοποίησε η εποπτική Αρχή.

"Αποφασίσαμε να μη γίνει αναστολή”

Απαντώντας στις τοποθετήσεις βουλευτών, μεταξύ των οποίων και του κ. Βενιζέλου, για το κατά πόσο ο ίδιος θεωρεί πως η εποπτική αρχή επιτέλεσε το ρόλο της να προστατεύσει το επενδυτικό κοινό και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, ο κ. Γκότσης υπεραμύνθηκε των αποφάσεων και των χειρισμών της Επιτροπής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στα γεγονότα της 4ης Μαΐου, όταν έγινε ευρέως γνωστό στην αγορά το report του QCM, με το οποίο το αμερικανικό fund αμφισβήτησε, μεταξύ άλλων, την αξιοπιστία βασικών οικονομικών μεγεθών της Folli Follie Group (FFG) και το εύρος του δικτύου της αλυσίδας.

Ερωτηθείς για το εάν η Επιτροπή θα έπρεπε ή όχι να προχωρήσει στην αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της FFG υπό το φως των ισχυρισμών του QCM και της τεράστιας αναστάτωσης που προκλήθηκε στο Χρηματιστήριο προκαλώντας τη ραγδαία υποχώρηση του τίτλου, που κλείδωσε στο limit down (-30%), o κ. Γκότσης υποστήριξε πως η αντίδραση της Επιτροπής ήταν άμεση.

Τόνισε πως υπήρξε κινητοποίηση από την Αρχή, υποχρεώνοντας, όπως είπε, την εταιρεία να προχωρήσει σε σχολιασμό μέσω ανακοίνωσης όσων υποστήριξε το QCM. Επιπλέον, ανέφερε πως έλαβε την υπόσχεση από την εταιρεία πως θα υπήρχε και δεύτερη ανακοίνωση εντός της ημέρας (σ.σ. της 4/5). Απαντώντας στο ζήτημα της αναστολής, είπε πως εξετάστηκαν όλες οι επιπτώσεις που θα είχε μια αναστολή για την αγορά, τους επενδυτές και την εταιρεία και εν τέλει αποφασίστηκε να μη ληφθεί απόφαση αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής της FFG, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η ίδια η εταιρεία είχε δώσει διαβεβαιώσεις για τη διάψευση των ισχυρισμών του fund.

Υποστήριξε δε ότι ακόμη και αν η Επιτροπή είχε αναστείλει τη διαπραγμάτευση, η ζημιά είχε γίνει αφού πέραν των άλλων η δεύτερη ανακοίνωση της FFG δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της 4ης Μαΐου Αποκάλυψε επίσης ότι και η διοίκηση της FFG ουδέποτε αιτήθηκε να ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής.

"Στη φήμη αντιδρά η εισηγμένη, είναι ευθύνη της να αντιδράσει άμεσα. Καμία φορά αυτό γίνεται με δική μας παραίνεση, δεν έχουν όλες οι εταιρείες την ίδια ετοιμότητα. Από εκεί και πέρα, η ανακοίνωση και η αντίδραση κρίνεται από την αγορά”, υποστήριξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ο κ. Γκότσης απαντώντας σε ερωτήσεις από μερίδα των βουλευτών και σχολιάζοντας την κριτική που δέχθηκε η Αρχή, απέρριψε πως υπήρξε τέτοια κριτική και εάν αυτή υπήρξε, έγινε για λόγους εντυπωσιασμού εναντίον μας από μερίδα του Τύπου, όπως υποστήριξε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε αναληθή όλα τα δημοσιεύματα και τους ισχυρισμούς ότι η Αρχή καθυστέρησε, υποστηρίζοντας ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που ακολούθησε βρισκόταν σε διαβουλεύσεις και συζητήσεις για τα επόμενα βήματα και εστίασε στο ότι η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση που περιέγραφε τις ενέργειες που πραγματοποίησε (σ.σ. ανεξάρτητο οικονομικό έλεγχο κ.ά).

Χρειάζεται χρόνος

Ο κ. Γκότσης απαντώντας σχετικά εκτίμησε πως θα απαιτηθεί σημαντικός χρόνος για να ολοκληρωθεί μια έρευνα για μια εταιρεία που πραγματοποιεί το 70% των πωλήσεών της μέσω θυγατρικών στην Ασία. "Είναι μια υπόθεση στην οποία θα πρέπει να έχουμε υπομονή για τα αποτελέσματα”.

"Ολοκληρώσαμε μια δέσμη ενεργειών και θα έχουμε αποτελέσματα εν ευθέτω χρόνο. Θα πρέπει να έχουμε υπομονή. Εμείς αναμένουμε να ολοκληρωθούν οι έρευνες που πραγματοποιούν θεσμοί και εταιρείες. Όταν θα έχουμε τα πορίσματά τους, θα αξιολογηθούν και τότε θα υπάρξουν όχι μόνον ανακοινώσεις αλλά και σοβαρές κυρώσεις σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπήρξαν παραβατικές ενέργειες”, ανέφερε.

"Αδικαιολόγητος ο πανικός”

Σχολιάζοντας το θόρυβο που που προκλήθηκε και τις ακραίες διακυμάνσεις μετοχών και της αγοράς τόσο στη συνεδρίαση της Παρασκευής, όσο και τις επόμενες συνεδριάσεις, απάντησε πως "ο πανικός ήταν αδικαιολόγητος, ούτε δικαιολογείται και από τη ρηχότητα της αγοράς. Δεν μπορώ να εξηγήσω με οικονομικούς όρους τη συμπεριφορά του κοινού”, σημείωσε.

Τον πρόεδρο κ. Γκότση συνόδευσαν στην ακρόαση οι Αντιπρόεδροι Α' και Β' της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ.κ. Τρουλινός και Αυλωνίτης. Σε τοποθέτηση που έγινε αναφέρθηκε πως όσα συμβαίνουν και αφορούν την υπόθεση της Folli Follie είναι ένα γεγονός στο οποίο η ελληνική αγορά και η Αρχή δεν είναι συνηθισμένες, αλλά αυτές είναι πολύ συνηθισμένες πρακτικές στο εξωτερικό. Υποστηρίχθηκε ότι και σε άλλες αγορές η αντίδραση των Αρχών δεν είναι αυτή της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών. "Υπήρξαν φήμες και για για άλλες μετοχές. Σκεφτείτε τι θα γινόταν τι θα γινόταν αν προχωρούσαμε σε αναστολή και για αυτές”, ήταν η απάντηση σε ερώτηση βουλευτών. Ο κ. Γκότσης δήλωσε μάλιστα: "Φανήκαμε ψύχραιμοι. Αυτό περιμένει από εμάς η Πολιτεία και η αγορά”.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα