Υπόθεση Novartis: Ο πρέσβης τους κατέστρεψε το αφήγημα

Πολλοί ίσως να μην κατάλαβαν τι έκανε χθες ο Αμερικανός πρέσβης στις ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ. Ίσως να πιστεύουν τις ανοησίες του Τζανακόπουλου ότι δεν είπε ποτέ και τίποτε στον Μητσοτάκη για τις έρευνες τουFBI.

Η αλήθεια όμως κρύβεται πίσω από τις λέξεις.

Κατ’ αρχάς, είναι αδύνατο να έκανε τέτοια γκάφα ο Κυριάκος και να έβαζε στο στόμα του πρέσβη κουβέντες που δεν είπε. Και μάλιστα για τόσο σοβαρά θέματα. Και είναι αδύνατο να είδε ο πρέσβης την ανακοίνωση της ΝΔ

που αναφερόταν στον ίδιο και να έκανε… λάθος τουιτάρισμα. Είδε αυτά που η Νέα Δημοκρατία υποστήριξε και επιδοκίμασε στα social media την ανάρτηση αυτή. Τελεία και παύλα. Και για να πούμε και κάτι άλλο. Όταν σε τόσο υψηλό επίπεδο γίνεται μια τόσο σοβαρή κουβέντα για το σκάνδαλο των ημερών είναι αδύνατο να μη συνεννοήθηκε ο Κυριάκος με τον πρέσβη για το τι θα βγει έξω. Όποιος ξέρει τα στοιχειώδη από επικοινωνία και από πολιτική είναι σε θέση να καταλάβει.

Τι έγινε από εκεί και μετά; Απλά στο Μαξίμου έπαθαν πανικό, πήραν τηλέφωνο να μάθουν τι είπε ο Πάιατ, τον πίεσαν να βγει και να πει ότι ήταν fake news της Νέας Δημοκρατίας κι όταν δεν το έκανε άρχισαν να το παίζουν παλαβοί.

Ο πρέσβηςτους κατέστρεψε το αφήγημα, τους διέλυσε όλο το ψεύτικο στόρι που είχαν στήσει. Μην ξεχνάμε ότι όλοι ζούσαμε στο ενδεχόμενο νέων αποκαλύψεων με έγγραφα τουFBIενώ το Μαξίμου ήδη από προχθές συντηρούσε την παραφιλολογία λέγοντας προς τη ΝΔ «μην εκτίθεστε για το σκάνδαλο, υπάρχουν κι άλλα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι έρχονται νέα στοιχεία.

Και για να μπει ο πρέσβης σ’ αυτή τη λογική, να διαψεύσει φήμες και σενάρια, σίγουρα δεν το έκανε μόνος του. Εντολή από Ουάσιγκτον πήρε, ας μη γελιόμαστε, με τόσο σοβαρά θέματα δεν παίζουν οι Αμερικανοί.

Προς Θεού, δε λέμε ότι το FBI δεν έχει στοιχεία για πολιτικούς. Μπορεί να έχει και μπορεί να τα πήραν 100 πολιτικά πρόσωπα. Μπορεί πάλι και όχι. Σημασία έχει το γεγονός ότι οι Αμερικανοί αποφάσισαν να βάλουν «τάπα» στις διαρροές, να σταματήσουν οποιαδήποτε παραχώρηση στοιχείων για το σκάνδαλο της Novartis. Ακόμη κι αν έχουν δηλαδή αποδείξεις και ονόματα ο Πάιατ τα ενταφιάζει δια παντός.

Η ουσία είναι ότι οι Αμερικανοί για κάποιο λόγο που δεν ξέρουμε, αποφάσισαν να «χαμηλώσουν» τον πήχη στο σκάνδαλο τηςNovartis για να μην πούμε να το «τελειώσουν». Διότι με τους κουκουλοφόρους μάρτυρες προκοπή δε γίνεται.

Είτε λοιπόν η Ουάσιγκτον «αδειάζει» την κυβέρνηση Τσίπρα και πάει για άλλες πολιτείες είτε κρατά άσους στο μανίκι της προκειμένου να εκβιάσει το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Αν π.χ. θέλουν κάτι να περάσουν στο Αιγαίο ή στα Βαλκάνια και κρατάνε αποδείξεις που θα τινάξουν στον αέρα το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, πόσο πιο εύκολη θα είναι η παρουσία τους στην περιοχή;

Ο χρόνος θα δείξει, μακάρι να μην υπάρχουν στοιχεία για να μην εκβιάζει κανένας Αμερικάνος κανένα πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα. Θα φανεί από τις κρίσιμες αποφάσεις που θα ληφθούν στα Ελληνοτουρκικά, στο Σκοπιανό, στα ενεργειακά κοιτάσματα στην Μεσόγειο και τις διακρατικές συμφωνίες της Ελλάδας με άλλες χώρες και βεβαίως στα σενάρια για νέα βάση Αμερικανών στη χώρα μας.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα