Υπόθεση Novartis: Με 10 κάλπες η Προανακριτική

Κατά πλειοψηφία πέρασε τελικά η πρόταση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να στηθούν αύριο δέκα κάλπες στην Ολομέλεια προκειμένου να συσταθεί προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis. Όπως διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, δεν ζητήθηκε τελικά η γνώμη της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής επί του θέματος.

"Απέναντι"

στην πρόταση για δέκα κάλπες τάχθηκαν η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων που επέμειναν για μία κάλπη και ένα κοινό ψηφοδέλτιο με το ερώτημα "ναι", "όχι" ή "παρών" στο ερώτημα για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Υπέρ της "προσωποποιημένης" διαδικασίας, τάχθηκε το ΚΚΕ (10 κάλπες) , ενώ η ΧΑ ψήφισε "παρών". Όπως εξήγησε ο κ. Θ. Παφίλης "εάν οι πέντε εν ενεργεία βουλευτές της δικογραφίας, εάν αποσυρθούν από τη διαδικασία, τότε ανοίγει ο δρόμος για να στηθεί μία κάλπη, στην οποία όμως θα πέσουν πάλι ψηφοδέλτια για όλα τα ονόματα που αναφέρονται στην δικογραφία".

Τα αίματα πάντως "άναψαν" πριν καν καλά καλά ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της προτάσεως των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με την αντιπολίτευση να διαφωνεί σε υψηλούς τόνους για την διαδικασία.

Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής τελικά θα στηθούν οι περίφημες δέκα, διαφανείς πλέξι γκλας κάλπες, στις οποίες δεν θα αναγράφεται το όνομα, αλλά θα είναι αριθμημένες. Οι επιλογές τους θα είναι "ναι", "όχι" και "παρών", αλλά και λευκό. Ο κάθε βουλευτής θα έχει ένα ψηφοδέλτιο για κάθε πολιτικό που αναφέρεται στη δικογραφία και θα βάζει "σταυρό" σε καθένα από τα "κουτάκια" που θα του δίνουν την επιλογή "ναι", "όχι" ή "παρών" για καθένα από τα τρία αδικήματα (δωροδοκία, δωροληψία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος). Επίσης θα έχει και δέκα λευκά ψηφοδέλτια.

Υπενθυμίζεται ότι οι πέντε εν ενεργεία βουλευτές που αναφέρονται στην δικογραφία δεν θα λάβουν μέρος στην ψηφοφορία (εξ ου και αναμένεται να ψηφίσουν 295 ) - σε ό,τι αφορά την δική τους κάλπη- ενώ πρόθεση να λάβουν τον λόγο αύριο Τετάρτη έχουν δηλώσει οι περισσότεροι εκ των δέκα πρώην υπουργών και Πρωθυπουργών που αναφέρονται.

Δύο ήταν τα αντικείμενα της διαμάχης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης: εάν θα στηθούν δέκα κάλπες ή μία, και ο χρόνος των ομιλητών.

Από την πλευρά της ΝΔ έγινε σαφές πως από την στιγμή που δεν προσωποποιούνται συγκεκριμένες κατηγορίες, αλλά η Ολομέλεια καλείται να αποφανθεί εάν θα πρέπει να συσταθεί προανακριτική επιτροπή την παραγραφή ή όχι των τυχόν αδικημάτων, δεν συντρέχει κανένας λόγος να στηθεί το "σόου" με τις δέκα κάλπες. Με το επιχείρημα αυτό, υπάρχει και η σκέψη η αξιωματική αντιπολίτευση να αποχωρήσει αύριο από την ψηφοφορία.

Την ίδια στιγμή διακομματική είναι η γκρίνια για τον χρόνο των 20 λεπτών που θα έχουν στην διάθεσή τους τα πολιτικά πρόσωπα να τοποθετηθούν αύριο, ενώ κοινοβουλευτικές της ΝΔ και της ΔΗΣΥ , κάνουν λόγο για διαδικασίες fast track "με επικοινωνιακή και μόνο στόχευση".

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η συνεδρίαση-μαμούθ αναμένεται να ξεκινήσει αύριο το πρωί στις 9:00 και να ολοκληρωθεί πολύ αργά το βράδυ με την μυστική ψηφοφορία.

Όπως διαβεβαίωσε ο ΠτΒ ο κάθε αναγραφόμενος πολιτικός θα έχει στην διάθεσή του 20 λεπτά, ενώ οι Πολιτικοί Αρχηγοί θα τοποθετηθούν κατά σειρά χωρίς την παρεμβολή άλλων ομιλητών. Πρακτικά δηλαδή δεν θα μπορεί να "απαντήσει" πολιτικό πρόσωπο που αναφέρεται στην δικογραφία σε κάποιον πολιτικό αρχηγό.

Οι πρώτες ώρες της συνεδρίασης θεωρείται βέβαιο ότι θα επικεντρωθούν στα "επί της διαδικασίας" ενώ αναμένεται να μιλήσουν περί τους 53 ομιλητές.

Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος θα διαβιβάσει υπόμνημα στην Βουλή, όπως ανακοίνωσε σήμερα με επιστολή του στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Το υπόμνημα θα μοιραστεί αύριο στους βουλευτές.

Πρέπει να σημειωθεί ο ιδιαίτερα προσεκτικός τρόπος με τον οποίο ο κ. Βούτσης ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για "κατηγορούμενους". Όπως είπε "κανείς δεν μιλάει για κατηγορούμενους και όλοι να είμαστε προσεκτικοί όταν γράφουμε γι αυτά".

Ακόμα ενημέρωσε ότι η προανακριτική επιτροπή θα είναι 21μελής, με 10 μέλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, 5 από τη ΝΔ και έναν από τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ θα έχει ορίζοντα λειτουργίας ένα μήνα.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα