Νέα τουρκική Navtex στο Οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ

Συνεχίζει να προκαλεί η Άγκυρα καθώς τρία μόλις εικοσιτετράωρα πριν την εκπνοή της Navtex για πραγματοποίηση ασκήσεων μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ (έληγε στις 22 Φεβρουαρίου), εξέδωσε νέα, δεσμεύοντας τις ίδιες περιοχές για συνέχιση των στρατιωτικών ασκήσεων έως τις 10 Μαρτίου.

Η Άγκυρα δεσμεύει την ίδια θαλάσσια περιοχή, η οποία καλύπτει το τεμάχιο "3" της κυπριακής ΑΟΖ.

Έτσι, το πλωτό γεωτρύπανο της Eni "Saipem 12.000" παραμένει ακινητοποιημένο για 12η μέρα 25 ναυτικά μίλια ανοικτά της Κύπρου, με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να μην του επιτρέπουν να προσεγγίσει τον στόχο "Σουπιά" στο τεμάχιο "3", προκειμένου να διενεργήσει τη διερευνητική γεώτρηση.

Σε ετοιμότητα για μετακίνηση το Saipem12000

Μάλιστα, αργά το απόγευμα έγινε γνωστό ότι το γεωτρύπανο της Eni βρίσκεται σε διαδικασίες μετακίνησης από τη θέση που βρίσκεται σταθερά εδώ και 10 μέρες.

Σύμφωνα με στοιχεία του philenews.com, το γεωτρύπανο έχει απενεργοποιήσει τα συστήματα πλήρους σταθεροποίησης του, που ήταν σε λειτουργία από το απόγευμα της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου, οπότε και σταμάτησε την πορεία του προς τον στόχο "Σουπιά".

Εξάλλου, όπως μεταδίδει στη διαδικτυακή του έκδοση ο "Πολίτης", στις 8 Μαρτίου η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ έχει προγραμματισμένη γεώτρηση στο Μαρόκο. Η νέα Navtex από πλευράς Τουρκίας, ουσιαστικά τερματίζει τη γεώτρηση στο οικόπεδο "3" της κυπριακής ΑΟΖ, σημειώνεται στο δημοσίευμα το οποίο, επικαλούμενο έγκυρες πληροφορίες, προσθέτει πως οι Τούρκοι θεωρούν ότι δεν μπορεί άμεσα το τρυπάνι της ΕΝΙ να προχωρήσει σε γεώτρηση και ως εκ τούτου θα πρέπει να επαναπρογραμματιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι όταν είχε ανακοινωθεί η προηγούμενη Navtex, η Eni είχε δηλώσει ότι ο τουρκικός αποκλεισμός του Saipem 12000 "είναι διπλωματικό ζήτημα που ξεφεύγει από τον έλεγχο της ιταλικής εταιρείας". Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, μιλώντας σε αναλυτές στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, είχε αναφέρει ότι το θέμα συζητούν η Ιταλία, η Ευρώπη, η Γαλλία, η Κύπρος και η Τουρκία.

Πριν από την έκδοση της νέας Navtex ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι "η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εφαρμόζει την πολιτική των κανονιοφόρων και των μεγαφώνων", ενώ παράλληλα ζήτησε, να υπάρξει υπομονή, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα της διπλωματικής προσπάθειας θα διαφανούν. Στόχος της κυβέρνησης, ανέφερε ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος είναι η απρόσκοπτη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της Δημοκρατίας και η άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Εν τω μεταξύ, στον απόηχο της ανανέωσης της τουρκικής Navtex στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, το "υπουργικό συμβούλιο" της ούτω καλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου ("ΤΔΒΚ") ανανέωσε για άλλα έξι χρόνια τη "συμφωνία" με την τουρκική κρατική ανώνυμη εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου στα ανοικτά της Κύπρου. Η ανακοίνωση της σχετικής απόφασης έγινε μετά την τετράωρη σημερινή συνεδρίαση του "υπουργικού συμβουλίου". Η "συμφωνία" είχε υπογραφεί το 2011 και αφορούσε τις έρευνες για πετρέλαιο στην "αποκλειστική οικονομική ζώνη" της "ΤΔΒΚ" .

Η περιοχή που δέσμευσαν οι Τούρκοι με τη νέα Navtex Πηγη: sigmalive

Προειδοποίηση ναυσιπλοΐας για την τουρκική navtex από το κυπριακό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης

Το βράδυ, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κύπρου εξέδωσε προειδοποίηση ναυσιπλοΐας (navtex), με την οποία προειδοποιεί τους ναυτιλλομένους για την παράνομη τουρκική navtexπου ανανεώθηκε σήμερα.

Το Κέντρο αναφέρει ότι η τουρκική navtex αναφέρεται σε παράνομες δραστηριότητες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, την υφαλοκρηπίδα και την περιοχή έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτή η ενέργεια είναι παράνομη, συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες ασφάλειας στη θάλασσα και αποτελεί ποινικό αδίκημα σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία, τονίζει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.

Στην Ε.Ε. θα θέσει ο Ν. Αναστασιάδης τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ - Διάβημα και στον ΟΗΕ

Εν τω μεταξύ, σχεδόν δυο ώρες διήρκεσε η σύσκεψη που συγκάλεσε το βράδυ στο Προεδρικό ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Κατά τη διάρκειά της, οριστικοποιήθηκε η απόφαση να τεθεί το θέμα των προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. την Παρασκευή. Επίσης, αποφασίστηκε να γίνει διάβημα στον ΟΗΕ.

Στη σύσκεψη ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική συνομιλία του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, για συντονισμό των ενεργειών Λευκωσίας και Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, τονίστηκε ότι η "Κύπρος σε σύζευξη με την Ελλάδα θα επιδιώξει στον ανώτερο βαθμό να προασπίσει τα συμφέροντα της διά της νομίμου οδού".

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, η Λευκωσία θα εντείνει τις διπλωματικές κινήσεις και θα αναμένει να δει κατά πόσο στην άτυπη σύνοδο στις Βρυξέλλες θα προκύψει κάτι απτό για την Κυπριακή Δημοκρατία, εφόσον οι μέχρι τώρα προσπάθειες δεν έχουν αποφέρει επιθυμητά αποτέλεσμα στη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Στη σύσκεψη ελήφθησαν και άλλες αποφάσεις, που αφορούν τον χειρισμό του ζητήματος επί της θαλάσσης. Ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, τηρείται απόλυτη εχεμύθεια, αφού, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, το θέμα με τη γεώτρηση στον στόχο "Σουπιά" δεν έχει κλείσει τόσο για την κυπριακή Δημοκρατία όσο και την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας και Άμυνας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Γενικός Εισαγγελέας και άλλοι τεχνοκράτες και εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων.

Αύριο Τετάρτη, ο Κύπριος πρόεδρος θα δεχθεί το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο την Αμερικανίδα Πρέσβειρα στη Λευκωσία Κάθλιν Ντόχερτι, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών, της οποίας θα προεδρεύσει το πρωί.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησε και με τη Γερμανίδα καγκελάριο για την παρεμπόδιση της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία.

Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των όσων εκτυλίσσονται στην κυπριακή ΑΟΖσε σχέση με τις έρευνες για φυσικό αέριο, όπως ανέφερε στη Βουλή των Κοινοτήτων, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο υφυπουργός Ευρώπης Άλαν Ντάνκαν απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού των Συντηρητικών Τερέζα Βίλιερς.

Η Navtex που εξέδωσαν σήμερα οι Τούρκοι έχει ως εξής:

TURNHOS N/W: 0258/18

MEDITERRANEAN SEA MILITARY TRAININGS AND GUNNERY EXERCISES, FROM 222201Z FEB 18 TO 102359Z MAR 18 IN AREA BOUNDED BY;

34 16.00 N - 034 15.00 E
34 16.00 N - 034 45.00 E
34 26.00 N - 034 53.00 E
34 57.00 N - 034 53.00 E
34 57.00 N - 034 24.00 E

Capital.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, sigmalive, Πολίτης, Φιλελεύθερο

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Navtex, Οικόπεδο 3, ΑΟΖ,Navtex, oikopedo 3, aoz