Υποχώρηση της Τρόικας για ισοδύναμα μέτρα

Τα ελληνικά αιτήματα, όπως η επιμήκυνση του χρόνου μείωσης των ελλειμμάτων, θα συζητηθούν από τους εταίρους στις αρχές Σεπτεμβρίου, δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα σχετικά με την εξυπηρέτηση του χρέους της Ελλάδας τον Αύγουστο.

Μπορεί οι εξελίξεις να κινούνται

προς τη σωστή κατεύθυνση, με τους εταίρους να έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος για τη δημοσιονομική προσαρμογή και να χαλαρώσει η λιτότητα, ωστόσο εμμένουν στη θέση ότι πρώτα η κυβέρνηση πρέπει να δώσει δείγμα γραφής επαναφέροντας το πρόγραμμα στις ράγες. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν την εφαρμογή όλων των μέτρων για το 2012 που συμφωνήθηκαν και δεν τέθηκαν σε ισχύ λόγω των εκλογών, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ.

Πάντως, το θετικό είναι πως η Τρόικα εγκαταλείπει τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και δέχεται πλέον να συζητήσει αυτό που εξ αρχής πρότεινε η Ν.Δ., δηλαδή τήρηση των στόχων αλλά με άλλα μέτρα.

Έτσι, θα μπορούσε να συζητήσει την αλλαγή μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με άλλα ισοδύναμου αποτελέσματος.

Το μήνυμα που έστειλε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στη διάρκεια της συνεδρίασης, αλλά και στις διμερείς συναντήσεις που είχε με κορυφαίους αξιωματούχους της ευρωζώνης (Γιούνκερ, Ρεν) και υπουργούς (Σόιμπλε, Μοσκοβισί) ήταν ότι η κυβέρνηση θα «τρέξει» τις ιδιωτικοποιήσεις, τις διαρθρωτικές αλλαγές αλλά και τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος, αλλά και οι εταίροι από την πλευρά τους πρέπει να ανταποκριθούν, λαμβάνοντας υπόψη τη σφοδρή ύφεση που πλήττει τη χώρα με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως το ΑΕΠ θα υποχωρήσει φέτος σχεδόν 7%.

Η Ελλάδα «δεν έχει λόγο να ανησυχεί για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών της τον Αύγουστο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ, ενώ ανάλογη δήλωση για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας τον Αύγουστο έκανε και ο αντιπρόεδρος Ολι Ρεν, προσθέτοντας ότι η Τρόικα θα κάνει μια πλήρη καταγραφή των αναγκών τις επόμενες μέρες.

Είχε προηγηθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup ενημέρωση των εταίρων από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Ολι Ρεν, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ενώ παρόντες σε διπλανή αίθουσα στη διάθεση των υπουργών ήταν και οι επικεφαλής της Τρόικας.

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης επισήμαναν ότι στην παρούσα φάση και με βάση τα πρώτα ευρήματα της Τρόικας, η οποία θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση μέχρι το τέλος του μήνα, εκείνο που προέχει είναι η τήρηση των δεσμεύσεων για το 2012.

Η Τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση ενώ θα ξεκινήσει και διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση για τα μέτρα που θα ληφθούν. Ερωτηθείς σχετικά με τις μειώσεις στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η λύση αυτή είναι η λιγότερο επιθυμητή εξέλιξη για την κυβέρνηση, η οποία θα εξετάσει με την Τρόικα τρόπους να την αποφύγει μέσω ισοδύναμων μέτρων. Πάντως, αναγνώρισε ότι η εξεύρεση ισο

Keywords
Τυχαία Θέματα