Υποχώρησε ο Τόμσεν για τις τράπεζες - Κλείνει η συμφωνία με τρόικα

21:45 8/3/2014 - Πηγή: Antinews

Την πρώτη μεγάλη ήττα του ΔΝΤ, για την οποία γράφουμε στο κεντρικό θέμα, επιβεβαίωσε η συνάντηση που είχαν το Σάββατο οι Γ. Στουρνάρας και Πολ Τόμσεν. Αφορούσε το μείζον θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών που η ΤτΕ όρισε στα 6,4 δις ευρώ

ενώ το ΔΝΤ μιλούσε για 20 δις και στη συνέχεια το κατέβασε στα 9 δις λες και ήταν ο… Μπακαλόγατος της γειτονιάς.

Η ηχηρή απάντηση που έδωσαν οι τραπεζίτες με τις αυξήσεις κεφαλαίου που ανακοίνωσαν και η πρόθεση ξένων funds, αλλά και Ελλήνων επιχειρηματιών να διαμορφώσουν το νέο τραπεζικό σκηνικό, ήταν αυτά που έκαμψαν το ΔΝΤ. Μετά τη συνάντηση, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε: «Πάμε στο Eurogroup με λυμένο το θέμα των τραπεζών», δηλώνοντας, παράλληλα, αισιόδοξος ότι έως την άλλη Κυριακή, 16 Μαρτίου, θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο σύνολό τους.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, στη συνάντηση με τον Στουρνάρα υποχρεώθηκε να υποχωρήσει από τις αρχικές ακραίες θέσεις του και να δεχθεί την ίση μεταχείριση των ελληνικών τραπεζών με τις άλλες ευρωπαϊκές. Ουσιαστικά αποδέχθηκε το εναλλακτικό σχέδιο που δίνει πολύ χρόνο στις ελληνικές τράπεζες να καλύψουν τις ανάγκες τους κι όχι υπό την πίεση της παρούσας διαπραγμάτευσης.

Οι ανακοινώσεις δύο συστημικών τραπεζών για αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, δηλαδή της Πειραιώς και της Alpha ήταν το κερασάκι στην τούρτα της υποχώρησης του ΔΝΤ.

Ερωτηθείς ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών για το εάν αιφνιδιάστηκαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από την ένταση τής εμπλοκής του ΔΝΤ στο θέμα των ελληνικών τραπεζών, απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι «το ΔΝΤ έχει εμπλοκή σε όλες τις χώρες που είναι σε Πρόγραμμα. Θα πρέπει να βρουν φόρμουλα στην Ευρώπη για αυτόν τον ρόλο του ΔΝΤ».

Την άλλη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το φορολογικό (για το τελευταίο, υπάρχει πιθανότητα μονομερούς νομοθέτησης από την κυβέρνηση, π.χ. για τον φόρο υπεραξίας και τις αλλαγές στα φορολογικά πρόστιμα).

Αναφορικά με τη διάθεση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), τονίστηκε πως η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη στην ελληνική πρόταση για τρίμηνη δοκιμαστική περίοδο, εντός των φαρμακείων, με πλαφόν την ανώτατη τιμή. Ενώ, σχετικά με το claw back, δήλωσε ότι «συζητούμε πού θα μπει ο «κόφτης». Περίπου στα 2 δισ. ευρώ, εμείς θέλαμε παραπάνω».

Στο υπουργείο Οικονομικών διεξήχθη και συνάντηση στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης με τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, με αντικείμενο την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης επισήμανε ότι υπάρχει σύγκλιση με την τρόικα όσον αφορά στην τιμή των βιβλίων, αλλά τα άλλα βασικά θέματα (π.χ. γάλα, φάρμακα) είναι ανοικτά.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ υπουργού Ανάπτυξης και επικεφαλής της τρόικας θα συνεχιστούν από την προσεχή Τετάρτη, με την επάνοδο στην Ελλάδα των εκπροσώπων των δανειστών.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα