Υπό τον φόβο νέων μέτρων…

Εξετάσεις μέχρι τον επόμενο Αύγουστο θα δίνει καθημερινά η κυβέρνηση και ειδικά το οικονομικό επιτελείο. Σε περίπτωση που η κατάσταση στην οικονομία, και ιδιαίτερα στο τμήμα των εσόδων, δεν είναι καλή τότε… μαύρο φίδι που μας έφαγε. Το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο που θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες προβλέπει μέτρα για τη διετία 2015-2016, από 2 μέχρι 4 δισ. ευρώ, αν και από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι να είναι μέτρα ύψους 2.7 δισ. ευρώ. Στην Παράγραφο 32 αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Στο βαθμό που το δημοσιονομικό έλλειμμα παραμένει, υπάρχουν

διάφορες στρατηγικές που θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε για να το καλύψουμε, συμπεριλαμβανομένων της αύξησης των εσόδων μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης μέσω περαιτέρω μειώσεων στις απαλλαγές και στις εκπτώσεις, μέσω της επέκτασης των μέτρων που έχουν λήξει, και μέσω στοχευμένων περικοπών στις τρέχουσες δαπάνες. Υπάρχουν επίσης ευκαιρίες για να επικεντρωθεί εκ νέου το πρόγραμμα επενδύσεων στην πιο αποτελεσματική υποστήριξη στην ανάπτυξη. Θα προσδιορίσουμε συγκεκριμένα σχέδια για το 2015 το αργότερο μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2013, όταν θα καταρτίσουμε ένα αναλυτικό δημοσιονομικό πρόγραμμα για τα έτη 2014-2015 συνεπές με την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3% για το 2015».

Με απλά λόγια, τους επόμενους μήνες θα υπάρξει αξιολόγηση της οικονομίας κι αν το έλλειμμα επιμένει τότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα πιάνουν όλο και περισσότερους Έλληνες ενώ θα κοπούν έτσι περαιτέρω όσες από τις φοροαπαλλαγές που έμειναν.

Αν και μένει ανοικτό το ενδεχόμενο μέτρων 4 δισ. ελπίδα όλων είναι να είναι πολύ χαμηλότερο το εμπόδιο που καλείται να περάσει η χώρα. Ωστόσο, το ερώτημα είναι από που θα βρεθούν τα ποσά αυτά; Η Ελλάδα έχει ξύσει τον πάτο του βαρελιού, οι πολίτες δεν αντέχουν άλλα μέτρα και το κράτος έχει κόψει από παντού. Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, πώς θα έρθει κάποιος και θα ζητήσει νέες θυσίες;

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι εφοριακοί, το βαθύ ΠΑΣΟΚ δηλαδή, θίχτηκε γιατί τα έσοδα καταρρέουν και επιτίθεται με σφοδρότητα στον Γ. Στουρνάρα τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο. Προφανώς οι συνδικαλιστές των εφοριακών θεωρούν εαυτούς άμεμπτους, δουλευταράδες και τους καλύτερους δημόσιους υπαλλήλους. Θίχτηκαν γιατί τους έχει κοπεί η «μάσα» και κάνουν λευκή απεργία. Φταίει το άδικο φορολογικό σύστημα, λένε και η βάρβαρη οικονομική πολιτική.

Και δε φταίνε οι ίδιοι που δεν κάνουν τη δουλειά τους. Που αφήνουν χιλιάδες φακέλους χωρίς έλεγχο και μικρούς και μεγάλους οφειλέτες να γελάνε σε βάρος των καλοπληρωτών.

Μαλώνουν σαν τα κοκόρια την ώρα που μια κατάρρευση των εσόδων θα σημάνει νέα, σκληρά μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα