Υπέρ της άρσης ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηματικό παραμένει αν θα εκφραστεί ενιαία στις ψηφοφορίες το σύνολο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα υπάρχουν διαρροές ύστερα απ’ τις σοβαρές ενστάσεις που διατυπώθηκαν και κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ασαφές παραμένει τελικά αν και κατά πόσο η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα εκφραστεί ενιαία στη βουλή για την άρση

της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Η κοινοβουλευτική ομάδα ενέκρινε ουσιαστικά την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για την ψήφιση υπέρ της άρσης της ασυλίας των χρυσαυγιτών βουλευτών ωστόσο και πάλι εκφράστηκαν σοβαρές επιφυλάξεις από σημαντική μερίδα βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το ιδιαίτερο στοιχείο είναι πως πρόκειται για μια ετερόκλητη ως προς την προέλευσή της μάζα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, από πασοκογενείς, μέχρι την Αριστερή Πλατφόρμα και απ’ τον Μανώλη Γλέζο μέχρι τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Υπενθυμίζεται ότι και σε προηγούμενες σχετικές ψηφοφορίες στη βουλή υπήρξαν διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που επέλεξαν το παρών ή την αποχή. Ενώ προ ημερών και ο γραμματέας της ΚΟ Νίκος Βούτσης είχε σημειώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα συνταχθεί με τυχόν προσπάθεια της κυβέρνησης να βγάλει εκτός νόμου τη Χρυσή Αυγή και θα επιμείνει στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής ενώπιον του νόμου.

Ουσιαστικά ο προβληματισμός και οι επιφυλάξεις για τη συγκεκριμένη αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, την οποία εκφράζουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αφορά σε δύο φόβους. Ο ένας είναι να μην συρθεί ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, για τις οποίες άλλωστε υπονοούν ότι άπτονται πολιτικών σκοπιμοτήτων και όχι ειλικρινούς βούλησης για την αντιμετώπιση των νεοναζί. Ο δεύτερος φόβος αφορά σε ένα τυχόν φιάσκο της δικαστικής διαδικασίας που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε ενδυνάμωση της Χρυσής Αυγής.

Ακόμα και η απόφαση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει υπέρ της άρσης ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγή πάρθηκε πάνω στη βάση του φόβου για την αντιμετώπιση του πολιτικού κόστους που θα είχε μια διαφορετική στάση με την έννοια θα μπορούσε να δίνει το μήνυμα ότι ΣΥΡΙΖΑ συντάσσεται με τη Χρυσή Αυγή.

Σε κάθε περίπτωση στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα ακόμα πεδίο ασάφειας και αδυναμίας να διατυπωθεί μια καθαρή θέση υπό το βάρος ενός προβληματισμού κατά πόσο ήταν παγίδα ή όχι η θεωρία του «συνταγματικού τόξου».

Μάλιστα πιο προωθημένη άποψη έχει εκφράσει ο Αλέξης Μητρόπουλος που ουσιαστικά έχει ζητήσει αλλαγή στάσης έναντι της Χρυσής Αυγής χαρακτηρίζοντας λανθασμένη τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα της Αριστεράς απέναντι στο φαινόμενο αυτό προτάσσοντας τον πολιτικό χαρακτήρα του προβλήματος. Αντίστοιχες θέσεις διατυπώνει και ο βουλευτής Ι. Μιχελογιαννάκης ο οποίος με επιστολή του προς την κοινοβουλευτική ομάδα εκφράζει τον προβληματισμό ότι «η λαϊκή ετυμηγορία και μόνο θα κρίνει την νομιμότητα της Χρυσής Αυγής, η οποία όπως ήδη γνωρίζετε χρησιμοποιεί άλλο όνομα, Ελληνική Αυγή, οπότε τα νομικά τερτίπια αποδεικνύουν ότι δεν θα σταθούμε σε νομικίστικη ερμηνεία αλλά στην εντολή του Ελληνικού λαού. Επαναλαμβάνω ότι, στην δικογραφία των 190 σελίδων αποδεικνύεται, κατά την γνώμη μου, ότι άρση ασυλίας χρειάζεται να γίνει σε όλους εκτός από 3 περιπτώσεις που δεν είναι επαρκή τα στοιχεία».

Κάλχας

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα