Το web έκλεισε τα 25

To web γίνεται σήμερα 25 χρόνων. Πέρασε τη δύσκολη εφηβεία του και είναι -υποτίθεται- στην ακμή της ζωής του. Αν και δεν το πιστεύουν όλοι αυτό, (συμπεριλαμβανομένου και του Tim Berners- Lee, εφευρέτη του web), ιδού δέκα πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζετε για το web.


Το web δεν είναι το internet

Το internet είναι το δίκτυο των υπολογιστών

- η υποδομή των συνδέσεων και των servers – που μεταφέρει τα δεδομένα σε όλο τον κόσμο. Το web είναι μία μόνο από τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν αυτή τη σύνδεση (άλλες περιλαμβάνουν το Skype, το e-mail και το BitTorrent) για να παρέχουν δεδομένα σε μορφή ιστοσελίδων.

Το web παρατρίχα να ονομαστεί «Tim»

Όταν ο Berners - Lee ανέφερε για πρώτη φορά τις ιδέες του για το web σε μια επιστημονική εργασία το 1989, το ανέφερε ως «πλέγμα», παρότι σκεφτόταν και άλλα ονόματα, όπως το TIM, ή The Information Mine. Πολλοί ακτιβιστές ελπίζουν να ανοικοδομήσουν το web ως «Meshnet» - ένα νέο internet που θα είναι δύσκολο να παραβιαστεί.

Το web γεννήθηκε σε έναν υπολογιστή της Apple (κατά κάποιο τρόπο)

Όταν ο ιδρυτής της Apple Steve Jobs εκδιώχθηκε από την εταιρεία του το 1985, ξεκίνησε την αντίπαλη εταιρεία NeXT. Ο πρώτος υπολογιστής της NeXT βγήκε το 1998 και παρόλο που οι πωλήσεις του ήταν μικρές, σε έναν υπολογιστή NeXT ο Berners - Lee εγκατέστησε το πρώτο World Wide Web. Η μόνη ένδειξη ότι δεν ήταν ένας απλό PC ήταν μια χειρόγραφη σημείωση που έγραφε: «Αυτή η μηχανή είναι server. ΜΗΝ ΤΗΝ ΚΛΕΙΝΕΤΕ!».

Το internet γεννήθηκε δωρεάν - αλλά μπορεί να μην συνεχίσει έτσι

Όταν σχεδιάστηκε το internet, αποφασίστηκε ότι δεν θα υπάρξει συγκεντρωτική μορφή ελέγχου και ο Berners- Lee σκεφτόταν με τον ίδιο τρόπο όταν άφησε το web στον κόσμο δωρεάν. Οι αποφάσεις αυτές ήταν εξαιρετικά σημαντικές και επέτρεψαν στους λάτρεις του web να την αποκαλούν «καινοτομία χωρίς άδεια», δηλαδή η ιδέα ότι αν έχεις μια λαμπρή ιδέα για το web, τότε μπορείτε να συμβεί. Όλοι, από την Google και το Facebook ως το Amazon, έβγαλαν δισεκατομμύρια, αλλά μερικοί άνθρωποι (όπως ο Berners- Lee) θεωρούν ότι η εποχή του δωρεάν internet απειλείται.

Η πρώτη ιστοσελίδα εξακολουθεί να λειτουργεί

Πολύ λογικά, η πρώτη ιστοσελίδα ήταν μια που εξηγούσε τι στο διάολο ήταν το web. Ο Berners - Lee δημιούργησε το info.cern.ch το 1991 και παρότι το site δεν είναι συνεχώς προσβάσιμο από τότε, το 2013 το Cern το αποκατάστησε στην αρχική του διεύθυνση URL (http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html).

Σύντομα θα είστε σε θέση να κάνετε την horse.horse αρχική σας σελίδα

Όχι επειδή αγαπάτε τα άλογα, αλλά επειδή τον περασμένο μήνα ένα σωρό νέες gTLD (γενικά top-level domains) τέθηκαν προς πώληση. Αυτές οι gTLDs είναι τα bits μιας διεύθυνσης web που ακολουθούν το όνομα του site και παρότι έχουμε συνηθίσει στα dot coms, έρχονται και άλλα (όπως τα .horse, .ninja, .bike και .singles). Αυτό είναι εφικτό χάρη στον ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), τον οργανισμό που φροντίζει για την ονομασία των ιστοσελίδων. Επίσης, ο ICANN προσφέρει gTLDs και σε άλλες γλώσσες, εκτός των αγγλικών.

Η έκφραση «σερφάρω στο web» οφείλεται σε ένα mouse-pad

Μια βιβλιοθηκάριος ονόματι Jean Armour Polly επινόησε τη φράση το 1992, όταν έγραφε έναν οδηγό αρχαρίων στο web, για το Wilson Library Bulletin. Λέει ότι σκέφτηκε πολλές μεταφορές για τον τίτλο του άρθρου της, αλλά ήθελε κάτι «ναυτικό». Κοιτάζοντας προς τα κάτω, είδε ένα mousepad με την εικόνα ενός σέρφερ σε ένα μεγάλο κύμα και ιδού: το σέρφινγκ στο διαδίκτυο γεννήθηκε.

Όπως και οι πολιτισμοί, το web έχει διαφορετικές «εποχές»

Μέχρι στιγμής, έχουμε μόνο δύο: το Web 1.0 και το Web 2.0. Είναι διακριτές εποχές και χρησιμεύουν για να περιγράψουν πώς το πρώιμο web προχώρησε από μια συλλογή στατικών ιστοσελίδων που ήταν μόνο για ανάγνωση, στον κοινωνικό ιστό (blogs, tweets, φόρτωση και ανταλλαγή) που βλέπουμε σήμερα. Λέγεται ότι το Web 3.0 θα είναι γνωστό ως το «σημασιολογικό web», το οποίο θα προσαρμόζεται σε πληροφορίες σε διαφορετικά πλαίσια, έτσι ώστε όταν ψάχνετε κάτι σαν το «τι να φάω σήμερα» θα γνωρίζει περισσότερα σχετικά με τις προτιμήσεις σας, που ζείτε και τι υπάρχει στην περιοχή σας.

Η πρώτη φωτογραφία στο διαδίκτυο ήταν ένα αστείο

Για να είμαστε πιο ακριβείς, ήταν μια εικόνα της θηλυκής, κωμικής τετραμελούς μπάντας Les Horribles Cernettes, που αποτελούταν από υπαλλήλους της CERN. Ο Bernes- Lee ανέβασε την φωτογραφία το 1992. Άλλες αξιοσημείωτες πρωτιές στο διαδίκτυο αφορούν το πρώτο domain name (symbolics.com), το πρώτο e-mail spam (στάλθηκε στις 3 Μαΐου 1978 από το πρόδρομο δίκτυο ARPANET και διαφήμιζε έναν νέο υπολογιστή), το πρώτο blog (η ιστοσελίδα του Justin Hall το 1994) και το πρώτο βίντεο στο YouTube (που δείχνει τον συνιδρυτή του Jawed Karim στο ζωολογικό κήπο και φορτώθηκε το 2005).

Το internet (μαζί με το web) ζυγίζει περίπου όσο μια φράουλα

Υπάρχουν κάποια πολύ πρόχειρα μαθηματικά για τον υπολογισμό αυτό, με βάση το βάρος όλων των ηλεκτρονίων μέσα στα σωληνάρια του διαδικτύου. Ο καθηγητής John Kubiatowicz υπολόγισε ότι για να γεμίσεις ένα Kindle 4GB θα αύξανε το βάρος του κατά ένα δισεκατομμυριοστό του δισεκατομμυριοστού του γραμμαρίου ( 0.000000000000000001g).
Η κλιμακούμενη αύξηση αυτού του ποσού δεδομένων μας δίνει το βάρος των 50 γραμμαρίων για το web - αν και αυτό είναι λίγο ξεπερασμένο, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τύποι που έκαναν τον υπολογισμό βασίστηκαν στο μέγεθος του web το 2006. Εν έτει 2014, μπορεί και να ζυγίζει όσο ένα καλαθάκι με φράουλες.

http://www.independent.co.uk/

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα