Βρέθηκε ο "τρομοκράτης με το καπέλο"

22:54 9/4/2016 - Πηγή: Antinews

Ένας άντρας που κατηγορείται για τρομοκρατία στο Βέλγιο παραδέχθηκε ότι είναι ο "άνθρωπος με το καπέλο", όπως έγινε γνωστός από το βίντεο από κάμερα ασφαλείας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών στο οποίο φαίνεται να περπατά μαζί με τους δύο βομβιστές αυτοκτονίας μετά τις επιθέσεις στην πόλη που σκότωσαν 32 ανθρώπους. Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι ο Βέλγος Μοχάμεντ Αμπρινί παραδέχθηκε ότι ήταν ο άνθρωπος που κυνηγούσε η αστυνομία μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και στο μετρό στις 22 Μαρτίου.

"Δεν είχε καμία άλλη

επιλογή," δήλωσε ένας εκπρόσωπος των εισαγγελικών αρχών του Βελγίου. Ο Αμπρινί κρατείται από την Παρασκευή το βράδυ. Ήταν στη λίστα με τους πλέον καταζητούμενους της Ευρώπης από τον Δεκέμβριο, αφού είχε καταγραφεί σε μια κάμερα ασφαλείας από ένα πρατήριο αυτοκινητοδρόμου μαζί με τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ να οδηγεί προς το Παρίσι, δύο ημέρες πριν από τις επιθέσεις εκεί που σκότωσαν 130 ανθρώπους.

Με τις συλλήψεις και τους θανάτους στις Βρυξέλλες από μια επιδρομή στις 15 του Μάρτη, η αστυνομία φαίνεται να έχει καθαρίσει όλους τους υπόπτους από τους δρόμους της Ευρώπης. Μετά την αναχώρηση από το αεροδρόμιο, ο Αμπρινί πέταξε το παλτό του σε έναν κάδο απορριμμάτων και αργότερα πούλησε το καπέλο του, είπαν οι εισαγγελείς. "Κατηγορείται για συμμετοχή στις δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας και τρομοκρατική δολοφονία", δήλωσε το βελγικό γραφείο των ομοσπονδιακών εισαγγελέων.

Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τέσσερα άτομα, μαζί με τον Αμπρινί, για τον ύποπτο ρόλο τους στις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες και τις επιθέσεις του Παρισιού. Συνελήφθησαν την Παρασκευή, μαζί με δύο άλλους που αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι. Η βελγική αστυνομία εισέβαλε σε ένα ύποπτο σπίτι στο κέντρο των Βρυξελλών, το Σάββατο, αλλά δεν βρήκε όπλα ή εκρηκτικά και δεν έκανε περαιτέρω συλλήψεις.

Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι απήγγειλαν κατηγορίες και στον Οσάμα Κ., ο οποίος σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης είναι ένας Σουηδός που ονομάζεται Οσάμα Κραγιέμ, προσθέτοντας ότι επιβεβαίωσαν πως ήταν παρών κατά τη στιγμή της επίθεσης στο σταθμό του μετρό των Βρυξελλών. Ο Οσάμα Κ. εθεάθη να αγοράζει τις τσάντες που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις των Βρυξελλών σε ένα εμπορικό κέντρο εκεί. Οι άλλοι δύο ήταν ο Μπιλάλ Ελ Μακχούκχι, ο οποίος είχε ήδη καταδικαστεί στρατολόγηση στη τζιχάντ, και ένας άντρας από τη Ρουάντα που ονομάζεται Ερβέ Μπ.Μ.

Ο Ελ Μακχούκχι καταδικάστηκε τον Ιανουάριο του περασμένου έτους για εμπλοκή στη Sharia4Belgium, μία οργάνωση που πλέον έχει διαλυθεί και στρατολογούσε ανθρώπους για να πάνε πολεμήσουν στο πλευρό τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ. Αρχικά καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή, και πήρε άδεια για να εκτίσει την υπόλοιπη ποινή του στο σπίτι υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση, η οποία έληξε στις 15 Μαρτίου. Ο Ελ Μακχούκχι, ο οποίος έχασε ένα πόδι ενώ πολεμούσε στη Συρία, καταδικάστηκε μετά την επιστροφή του στο Βέλγιο.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να επαγρυπνεί για τη μαχητική απειλή. "Είμαστε θετικοί για τις πρόσφατες εξελίξεις στην έρευνα. Αλλά ξέρουμε ότι πρέπει να μείνουμε σε εγρήγορση και να είμαστε προσεκτικοί".

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα