Ασφαλιστικό: Κάτω από 1.000 ευρώ ακόμη και με 40 χρόνια εισφορών

20:20 9/4/2016 - Πηγή: Antinews

Παρελθόν αποτελούν οι μεσαίες και πολύ περισσότερο οι «υψηλές» συντάξεις με το νέο ασφαλιστικό. Γκρεμίζονται σε επίπεδα κάτω από τα 1.000 ευρώ για την πλειονότητα των ασφαλισμένων που θα υποβάλουν αιτήσεις αποχώρησης μετά την ψήφιση του νέου νόμου. Οι μειώσεις σε σχέση με τα ποσά που παίρνουν οι σημερινοί συνταξιούχοι ξεκινούν από τα 65 ευρώ και φτάνουν ακόμη και στα 400 ευρώ. Αυτές οι διαφορές θα μεταφερθούν και στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις καθώς θα αποτελούν το υπερβάλλον ποσό το οποίο είναι άγνωστο μέχρι πότε θα καταβάλλεται στους συνταξιούχους.

Πέραν

αυτών, μέσα από το νέο προσχέδιο του ασφαλιστικού που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εργασίας (με το οποίο διαφωνούν σε πολλά σημεία οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ), αποκαλύπτεται ότι η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ συνδέεται με την εξέλιξη του ΑΕΠ και του ορίου φτώχειας. Κοινώς τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης που θα καταβάλλεται μετά τα 20 έτη ασφάλισης, δεν είναι σταθερά, αλλά θα ακολουθούν τις ετήσιες διακυμάνσεις του ΑΕΠ, δηλαδή συνδέονται με τους δείκτες της ύφεσης, των φόρων και της κατανάλωσης.

Το ΔΝΤ έχει διαφωνήσει με τα 384 ευρώ καθώς θεωρεί ότι για τα δεδομένα της οικονομίας και τους δείκτες του 2016 είναι πολλά. Το υπουργείο Εργασίας υπολόγισε τα 384 όχι με βάση τους δείκτες του 2016, αλλά του 2014 όπως αποκάλυψε στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος! Για τα σημερινά δεδομένα η εθνική σύνταξη θα έπρεπε να είναι κάτω από τα 384 ευρώ παραδέχτηκε το ίδιο στέλεχος, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι το ποσό αυτό δεν θα αλλάξει ως το 2018, αλλά από το 2019 και μετά.

Στην πραγματικότητα τα 384 ευρώ αντιστοιχούν στις αντοχές που είχε η ελληνική οικονομία το 2014, ενώ αν λάβει κανείς υπόψη την ύφεση για όλο το 2015 και αυτή που προβλέπεται για φέτος, τότε η εθνική σύνταξη θα ήταν στα 320 ευρώ. Ακόμη και αν δεχτούν όμως οι δανειστές τους πλασματικούς υπολογισμούς της κυβέρνησης για τα 384 ευρώ, η αλήθεια είναι ότι καμία νέα σύνταξη δεν θα είναι μεγαλύτερη από αυτές που καταβάλλουν σήμερα τα ταμεία! Στο αρχικό σχέδιο του υπουργείου εμφανιζόταν όμως ότι με το νέο σύστημα οι συντάξεις όσων αποχωρούν με λίγα χρόνια (15-25), θα ήταν καλύτερες από τις σημερινές. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική καθώς, όπως φαίνεται στους αποκαλυπτικούς πίνακες που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης οι νέες συντάξεις μειώνονται για όλους, ακόμη και για όσους αποχωρούν με τα κατώτατα όρια στα 67!

e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Αναζητήσεις
αποδοχες κατω των 1000 ευρο ακομη και για οσους αποχωρουν με 40 χρονια
Τυχαία Θέματα