Βρετανικές περιφερειακές εκλογές: Εντυπωσιακές απώλειες για τους Εργατικούς

13:43 6/5/2016 - Πηγή: Antinews

Το Εργατικό κόμμα της Βρετανίας φαίνεται να είναι ο μεγάλος χαμένος στις περιφερειακές και τοπικές εκλογές, όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα. Τα σημαντικά μειωμένα ποσοστά του κόμματος θέτουν σε αμφισβήτηση την εξουσία του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Ενώ το κόμμα, η αξιωματική αντιπολίτευση της Βρετανίας, δεν τα πήγε καθόλου καλά σε ορισμένες περιοχές στη Σκωτία, στην Ουαλία και σε τμήματα της Αγγλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, φαινόταν να κερδίζει τις δημαρχιακές εκλογές

του Λονδίνου, όπου ο πρώην δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Σαντίκ Καν αναμένεται να γίνει ο πρώτος μουσουλμάνος που θα αναλάβει τη θέση.

Οι Συντηρητικοί της κυβέρνησης απέτυχαν να σημειώσουν μεγάλα κέρδη στην Αγγλία και την Ουαλία, αλλά έκαναν σημαντική πρόοδο στη Σκοτία, όπου τα μερικά αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορεί να είναι το δεύτερο κόμμα, μετά το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας. Οι

Βρετανοί ψήφισαν την Πέμπτη για να εκλέξουν νέες αποκεντρωμένες αρχές στην Σκωτία και την Ουαλία, περισσότερους από 2.700 τοπικούς αξιωματούχους σε ολόκληρη την Αγγλία και ένα νέο δήμαρχο του Λονδίνου.

"Αν συγκρίνουμε τη στιγμή που ανέλαβε ο Κόρμπιν μέχρι τώρα, είμαστε σε μια σαφή πορεία βελτίωσης" δήλωσε ο εκπρόσωπος των Εργατικών Τζον ΜακΝτόνελ στο ραδιόφωνο του BBC, υποστηρίζοντας ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως το κόμμα είχε αυξήσει τα ποσοστά τους σε "σημεία-κλειδιά" στα οποία πέρυσι είχε ηττηθεί από τους Συντηρητικούς. Η υπερβολικά αριστερή στάση του Κόρμπιν έχει προκαλέσει ρήξη με πολλούς βουλευτές του, μερικοί από τους οποίους αναζητούν τρόπους για να τον ανατρέψουν, παρά την ισχυρή υποστήριξή του από έναν μεγάλο χρηματοδότη του Εργατικού Κόμματος, τα συνδικάτα. Ορισμένοι Εργατικοί βουλευτές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα, που έφεραν το κόμμα στην τρίτη θέση στη Σκωτία, θα πρέπει να αναγκάσουν τον Κόρμπιν να προσπαθήσει να διευρύνει την απήχησή του.

Ελπίδες για τη δημαρχεία

Με σχεδόν τα δύο τρίτα των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί δηλώνονται, υπήρξε μικρή αλλαγή στην Αγγλία, με τους Εργατικούς να χάνουν εννέα τοις εκατό του ποσοστού τους στη Σκωτία και σημαντικό έδαφος στην Ουαλία. Στο Λονδίνο, ο 45χρονος Καν, γιος ενός μετανάστη οδηγού λεωφορείου, είχε αντίπαλο τον 41χρονο Συντηρητικό Ζακ Γκόλντσμιθ, γιο ενός χρηματοδότη δισεκατομμυριούχου ο οποίος έχει φοιτήσει σε σημαντικά πανεπιστήμια.

Ο νικητής θα αντικαταστήσει τον Συντηρητικό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ήταν δήμαρχος της πόλης των 8,6 εκατομμυρίων ανθρώπων για οκτώ χρόνια. Ένας από τους γνωστότερους υποστηρικτές της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τζόνσον θεωρείται ως υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον στην αρχηγεία του κόμματος και ως πρωθυπουργός. Ο Καν είχε ένα μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, παρά τις κατηγορίες του Γκόλντσμιθ ότι έχει κοινά "πιστεύω" με ριζοσπαστικούς μουσουλμάνους ομιλητές, δίνοντάς τους "οξυγόνο" για εξτρεμισμό -κατηγορίες που έχει αρνηθεί.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα