Φακελος ερτ συνεχεια… μερος 22ο αφιξη σταη, τρεμη… νεες προσληψεις, ερωτεσ!

12:19 6/5/2016 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Ο ασφυκτικός κλοιός στην ενημέρωση από τα πρόσωπα που έχουν αναλάβει υπηρεσία μαζί με την καθοδήγηση της διοίκησης της ΕΡΤ και της Ζαλοκώστα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί...
λειτουργώντας ως ασπίδα κυβερνητικής ενημέρωσης, μέσα από τα δελτία ειδήσεων.

Στο πρόγραμμά της ΕΡΤ όσο και της ΥΕΝΕΔ-ΕΡΤ2 που έχει κινηθεί η νομοθετική διαδικασία να απόστρατιωτικοποιηθεί περνώντας
στο υπουργείο τύπου, εντάσσονται ενημερωτικές και πολιτικές εκπομπές, με πρόσωπα που είναι ικανά στην επικοινωνιακή προπαγάνδα. Μια πλειάδα ανθρώπων αναλαμβάνει να υλοποιήσει αυτή τη στρατηγική της νέας εξουσίας.

Μετά από τα πρόσωπα που αναφέραμε σε προηγούμενες αναρτήσεις, που ανέλαβαν υψηλές διοικητικές θέσεις ήρθε και η επόμενη δημοσιογραφική ομάδα, που πήρε τη σκυτάλη της παρουσίασης των δελτίων και πολιτικών εκπομπών αφού έκαναν τα απαραίτητα δοκιμαστικά όσοι/ες ήταν υποψήφιοι για δελτία ειδήσεων. Τα πρόσωπα είναι πάρα πολλά γι΄αυτό και θα αναφέρω ενδεικτικά μερικά από αυτά που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση.

Τα ονόματα αυτά άφησαν το στίγμα τους στην ΕΡΤ και ΕΡΤ2, για πολλούς λόγους που ο κάθε ένας μπορεί να δώσει την δική του ερμηνεία μέσα από την ικανότητα που επέδειξαν και την συναδερφική αλληλεγγύη. Μεταξύ των ονομάτων ήταν: Έλλη Στάη, Σεμίνα Διγενή, Όλγα Τρέμη(σύζυγος Δημήτρη Καλούδη)Μαίρη Χατζάκη, Θάνος Οικονομόπουλος, Γιάννης Βλάστάρης, Βίκτωρ Νέτας, Ντένης Αντύπας, Νίκος Ιγκλέσης, Μάκης Γιομπαζολιάς, Παύλος Αλέπης Γιώργος Δουατζής, Σπύρος Χατζάρας, Κώστας Τσιβιλίκας κ.ά. Την παρουσίαση των δελτίων αναλαμβάνουν Έλλη Στάη Γιώργος Δουατζής Μαίρη Χατζάκη, Σπύρος Χατζάρας, ενώ συμμετέχουν και κάποιοι από τους παλιούς παρουσιαστές όσοι δεν απομακρύνονται, αλλά και νέα πρόσωπα.

Στην πρώην ΥΕΝΕΔ τα πράγματα έχουν αλλάξει διοικητικά αλλά και σε πρόσωπα. Μετά τη νομοθετική ρύθμιση από τις 3 Νοεμβρίου το κασνάλι λειτουργεί πλέον με πολιτικό προϊστάμενο και μετονομάζεται σε ΕΡΤ2 με πρόεδρο τον Σούλη Αποστολόιπουλο, ένα σκληρό του ΠΑΣΟΚ που αντικαθιστά τον ταξίαρχο Δ/Β Κωνσταντίνο Τριανταφύλλου. Και εκεί στο γυαλί εμφανίζονται νέα πρόσωπα, όπως Συλβάνα Ράπτη, Μένυα Παπαδοπούλου κ.ά. Την εμφανισή τους κάνουν και οι «Ρεπόρτερς» με τρία τρομερά παιδιά: Κώστα Χαρδαβέλα, Γιώργο Λιάνη, Γιάννη Δημαρά.

Το πρώτο στάδιο ελέγχου έχει ολοκληρωθεί, και οι διοικήσεις των δυο κρατικών καναλιών προχωράνε σε προσλήψεις για «αγωνιστές» και μη, με δυο τρόπους: α)Με «επίσημους» διαγωνισμούς β)Διμηνιτών-συνεργατών. Με αυτόν τον τρόπο οι διοικήσεις της ΕΡΤ και ΕΡΤ2 είχαν τη δυνατότητα να ικανοποιούν όλα τα ρουσφέτια που ήθελαν. Είτε πολιτικά είτε κομματικά.

Οι πρώτοι διαγωνισμοί «επίσημοι» ανοιχτοί με πρόσκληση γίνονται 82-83 και αφορά κυρίως τεχνικούς, λίγους διοικητικούς και ελάχιστες άλλες ειδικότητες. Οι εξετάσεις προσλήψεων, γίνονται σε λύκεια και γυμνάσια της Αγίας Παρασκευής που έχουν επιλεγεί. Ο διαγωνισμός είναι με γραπτές εξετάσεις και συνέντευξη. Η διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία επιτροπών που έχουν οριστεί με συμμετοχή της ΓΣΕΕ άλλων φορέων και υπ. Εργασίας.

Η ΕΡΤ και ΕΡΤ2 έχουν ανάγκη από εξειδικευμένο προσωπικό, στην πληροφορική και τεχνολογία, πρέπει να βρει τους καλύτερους που χρειάζεται. Έτσι μέσα στους 10-20 καλύτερους προσλαμβάνει ακόμη και μερικές …εκατοντάδες(!). Την τελική ευθύνη πρόσληψης την έχουν οι διοικήσεις. Εγώ δεν θα κάνω κανένα σχόλιο, απλά θα αναφέρω κάποια μέλη της ΕΡΤ-ΕΡΤ2 που συμμετείχαν στην επιτροπή και θα τα συναντήσουμε στην πορεία μας σε άλλες θέσεις επιρροής: Σήφης Κακαβούλης, Γιώργος Μπουγάς, Γ. Σταθακόπουλος, Τάσος Σαλεσιώτης(διευθυντής διοικητικού ΕΡΤ2).

Ο δεύτερος τρόπος πρόσληψης που ήταν και πιο άμεσος, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες, ήταν των διμηνιτών-συνεργατών. Με απόφαση της διοίκησης μπορούσε να προσλαμβάνει προσωπικό με δίμηνες συμβάσεις για οποιοδήποτε σκοπό η συνεργασία οι οποίες με τις συνεχείς ανανεώσεις-όπως θα δούμε κατέληγαν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου-παρέμεναν στην ΕΡΤ-ΕΡΤ2 επ΄αόριστον. Ο άλλος τρόπος των «συνεργατών» κατέληγε και αυτός τις περισσότερες φορές σε συμβάσεις αορίστου χρόνου με άλλο τρόπο.

Κυρίως με εσωτερικούς διαγωνισμούς «μαϊμού» ή νομοθετική ρύθμιση. Τα πρόσωπα που προσλάμβανε η διοίκηση ως «συνεργάτες» τους τοποθετούσε σε διάφορες εκπομπές με άσχετες ειδικότητες για να δικαιολογήσει την πρόσληψη. Π.χ. σε μια ενημερωτική εκπομπή η ψυχαγωγική, του έδινε τίτλο του μουσικού επιμελητή, του σκηνογράφου, του δημοσιογράφου ή οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα δικαιολογούσε μια εκπομπή.

Όταν τελείωνε ο κύκλος μιας συνεργασίας πήγαινε σε άλλη εκπομπή. Έτσι είχαμε φαινόμενα ένας κλητήρας να εμφανίζεται ως μουσικός επιμελητής ή μια γραμματέας η δακτυλογράφος η διοικητική υπάλληλος ως δημοσιογράφος και να πληρώνονται για άλλες υπηρεσίες από αυτές που δεν προσέφεραν. Τέτοια φαινόμενα θα δούμε πολλά.

Όπως θα δούμε στη συνέχεια, η «αλλαγή» που έφερε το ΠΑΣΟΚ, η ελληνική κοινωνία δεν ήταν έτοιμη να την δεχτεί τόσο γρήγορα και βίαια μετά από μια δικτατορία, και μια δημοκρατία που μόλις είχε γεννηθεί μέσα από τις στάχτες και είχε ζωή μόλις 7 χρόνων. Η κρατική τηλεόραση ήταν το μόνο μέσο και μαζί με το φιλικό τύπο να περάσει στον Ελληνικό λαό τη δική ντου σοσιαλιστική ιδέα, ξεχνώντας όμως το: «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».

Φάκελος ΕΡΤ συνέχεια… μέρος 23ο. Έρωτες, γάμοι, νέες αφίξεις. Η ΝΔ επιτίθεται, σύλληψη Νίκου Χατζηνικολάου. Ο πόλεμος της αφίσας και τα ελεγχόμενα δελτία. Το δυστύχημα με τρεις νεκρούς της ΕΡΤ. Μείνετε μαζί μας.
Keywords
Αναζητήσεις
κωστας τσιβιλικας οικογενεια δημοσιογράφος
Τυχαία Θέματα