Βραζιλία: Συγκλονίζει το σκάνδαλο Petrobras

20:06 5/3/2015 - Πηγή: Antinews

Η έρευνα σχετικά με το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει αποκαλυφθεί ποτέ στη Βραζιλία μπήκε σε μια νέα φάση, καθώς ο Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε επισήμως την άδεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την έναρξη ερευνών κατά 54 ατόμων, οι περισσότεροι εκ των οποίων αναμένεται να είναι κορυφαία πολιτικά πρόσωπα.

Το σκάνδαλο αφορά την κρατική εταιρεία πετρελαίου

Petrobras, η οποία, σύμφωνα με τους ανακριτές, έδωσε «φουσκωμένα» συμβόλαια σε κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες με τη σειρά τους επέστρεψαν τουλάχιστον 800 εκατομμύρια δολάρια. Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι κάποια από αυτά τα χρήματα διοχετεύθηκαν στα ταμεία του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος. Στο παρελθόν, οι ομοσπονδιακοί ερευνητές είχαν εστιάσει τις προσπάθειες στις επιχειρήσεις, αλλά την Τρίτη ο Γενικός Εισαγγελέας Ροντρίγκο Τζανότ έβαλε στο στόχαστρο πολιτικούς, καταφέροντας ένα πλήγμα στην Πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία υπήρξε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Petrobras.
Η Ρούσεφ δεν έχει εμπλακεί άμεσα στο σκάνδαλο, αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία και επικρότησε δημοσίως την έρευνα ως ζωτικής σημασίας για την μείωση της διαφθοράς στη Βραζιλία. Αλλά τα ποσοστά έγκρισής της στις δημοσκοπήσεις έχουν μειωθεί δραματικά από τότε που ορκίστηκε για τη δεύτερη θητεία της πριν από τρεις μήνες. Ο Τζανότ χρειάζεται την άδεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου για να διερευνήσει γερουσιαστές και εξέχουσες προσωπικότητες από την εκτελεστική εξουσία. Αναμένεται ευρέως ότι θα λάβει το πράσινο φως για να προχωρήσει εντός των ημερών. Δεν δημοσιοποίησε τα ονόματα των ανθρώπων που θέλει να ερευνήσει. «Θα εργαστούμε με ηρεμία, με ισορροπία. Εκείνοι που πρέπει να πληρώσουν, θα πληρώσουν», δήλωσε ο Τζανότ το βράδυ πριν κάνει το αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο. «Εμείς πάμε για να διερευνήσουμε. Αυτό θα είναι μια μακρά διαδικασία, που μόλις τώρα αρχίζει».

Το σκάνδαλο έχει κλονίσει τη φήμη της Petrobras, της μεγαλύτερης εταιρείας της Βραζιλίας. Το έργο της να παράγει πάνω από τα 100 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ανοικτής θαλάσσης που έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια, θεωρείται το «διαβατήριο» του έθνους για να γίνει ένα ανεπτυγμένο κράτος. Όμως, η χρεωμένη επιχείρηση αγωνίζεται. Πρόσφατα υποβαθμίστηκε σε καθεστώς junk από τη Moodys Investors Service και αυτή την εβδομάδα είπε ότι θα μειώσει αισθητά τις επενδύσεις και θα εκποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία της.
Η έρευνα στην Petrobras έχει δημιουργήσει ακραίες αναταράξεις στις επιχειρήσεις και σε πολιτικούς κύκλους της Βραζιλίας, αλλά οι ειδικοί την χαιρέτισαν ως ένα άλμα προς τα εμπρός στον αγώνα του έθνους κατά της διαφθοράς. Έχει ήδη στείλει κορυφαία στελέχη από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές και τεχνικές εταιρείες της Βραζιλίας στη φυλακή - μια πρωτιά για ένα έθνος όπου οι πλούσιοι έχουν φαινομενικά πάντα ατιμωρησία.

«Το σκάνδαλο έχει εκθέσει τη δομή της διαφθοράς στη Βραζιλία. Δεν εξηγήθηκε ποτέ το πώς λειτούργησε. Αυτή τη φορά, είναι σαφές», δήλωσε ο Πάολο Σοτέρο, διευθυντής του Ινστιτούτου της Βραζιλίας στο Διεθνές Κέντρο για τους Μελετητές Woodrow Wilson στην Ουάσιγκτον. «Υπάρχουν συνδέσεις μεταξύ των στελεχών σε κρατικές εταιρείες, των εταιρειών που παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες στην κυβέρνηση και ορισμένων πολιτικών». Ο Σοτέρο είπε ότι η έρευνα και οι δίκες θα είναι οδυνηρές για το έθνος, αλλά τις θεωρεί «μια τεράστια ευκαιρία για να αντιμετωπίσει η Βραζιλία τους δαίμονες της και να τους διορθώσει».
Άλλοι λένε ότι είναι μια τεράστια πρόοδος για τη βραζιλιάνικη δημοκρατία που προέκυψε μόλις πριν από τρεις δεκαετίες έπειτα από μια μακρά δικτατορία. «Η υπόθεση αυτή σηματοδοτεί την ενίσχυση της Βραζιλιάνικης δημοκρατίας. Η Βραζιλία αποδεικνύει στον κόσμο και στον εαυτό της ότι τα θεσμικά όργανα ελέγχου της είναι ισχυρά και ανεξάρτητα», δήλωσε ο Κάρλος Περέιρα, καθηγητής δημόσιας διοίκησης στο Ίδρυμα Getulio Vargas στο Ρίο και ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες για τη διαφθορά της Βραζιλίας.
Η υπόθεση που εκτυλίσσεται τώρα δεν θα ήταν δυνατή αν δεν υπήρξε η πρωτοποριακή δίωξη του 2012 κορυφαίων πολιτικών πρακτόρων, το λεγόμενο σκάνδαλο «Mensalao», το οποίο ήρθε στο φως το 2005 και αφορούσε βασικούς συνεργάτες του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα οι οποίοι πλήρωναν γερουσιαστές για να τους στηρίξουν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη φυλάκιση του πρώην επικεφαλής του προσωπικού του Σίλβα και άλλων. «Η διαφθορά στη Βραζιλία είναι σαν ένας όγκος. Για να θεραπεύσεις τον όγκο, πρέπει πρώτα να τον βγάλεις», είπε ο Eliane Cantanhede, ένας από τους πιο γνωστούς πολιτικούς σχολιαστές της Βραζιλίας. «Η κοινωνία μαθαίνει ό,τι συνέβη. Η Petrobras πληρώνει ένα τεράστιο τίμημα γι 'αυτό».

www.nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα