Βουλγαρία-Μολδαβία: Στροφή προς τη Ρωσία μετά τις προεδρικές εκλογές

Οι εκλογές στις χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ είναι άλλη μια δοκιμασία για την ΕΕ απέναντι σε μια όλο και πιο επεκτατική Ρωσία.

Οι ψηφοφόροι στη Βουλγαρία και τη Μολδαβία θα μπορούσαν να επεκτείνουν την επιρροή της Μόσχας στην Ανατολική Ευρώπη, την Κυριακή, δίνοντας ένα ακόμα πλήγμα στην Ευρωπαϊκή

Ένωση. Οι Βούλγαροι αναμένεται να εκλέξουν τον φιλορώσο διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας ως πρόεδρο στις επαναληπτικές εκλογές, θέτοντας τις βάσεις για μήνες πολιτικής αβεβαιότητας για τη χώρα-μέλος της ΕΕ. Οι Μολδαβοί ψηφίζουν επίσης σε εκλογές που θα μπορούσαν επίσης να αναδείξουν νικητή έναν φιλορώσο υποψήφιο πρόεδρος, βάζοντας φρένο στην επταετή στενότερη ολοκλήρωση με την ΕΕ.

Στη Βουλγαρία, ο φιλορώσος και ενάντια στη μετανάστευση Ρούμεν Ράντεφ, νεοεισερχόμενος στην πολιτική, έχει προσελκύσει ψηφοφόρους που δεν θέλουν την ένταξη στην ΕΕ, καθώς το μπλοκ μάχεται την άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων και την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει.

"Μέχρι πρόσφατα πετούσα ένα σοβιετικό μαχητικό αεροσκάφος. Έχω αποφοιτήσει από μια ακαδημία των ΗΠΑ. Αλλά είμαι Βούλγαρος στρατηγός. Στόχος μου είναι η Βουλγαρία" δήλωσε ο Ράντεφ εν όψει της υποψηφιότητας του για ένα, σε μεγάλο βαθμό, εθιμοτυπικό αξίωμα που τον φέρνει αντιμέτωπο με την υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος GERB και πρόεδρο του κοινοβουλίου Τσέτσκα Τσάτσεβα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ο 53χρονος Ράντεφ, ο οποίος υποστηρίζεται από την αντιπολίτευση των Σοσιαλιστών, βρίσκεται περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από την 58χρονη Τσάτσεβα, μετά την απρόσμενη νίκη του στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας της περασμένης Κυριακής.

Ο Ράντεφ έχει ωφεληθεί από τη δυσαρέσκεια με την κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, για την αποτυχία του να κάνει σημαντική πρόοδο στην εξάλειψη της διαφθοράς, καθώς και την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα. Ο Μπορίσοφ έχει υποσχεθεί να παραιτηθεί αν ο Ράντεφ κερδίσει την Κυριακή, μια κίνηση που ενδέχεται να ρίξει τη χώρα ξανά σε πολιτική αστάθεια και να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές πιθανώς την άνοιξη, που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν περαιτέρω τις μεταρρυθμίσεις και να τρομάξουν τους επενδυτές.

Ενώ οι περισσότερες από τις αποφάσεις της χώρας λαμβάνονται από την κυβέρνηση, ο πρόεδρος, ο οποίος ηγείται των ενόπλων δυνάμεων, μπορεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη και έχει τη δύναμη να ξαναστείλει τη νομοθεσία στο κοινοβούλιο. Ο Ράντεφ δεν υποστηρίζει ότι η χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ θα πρέπει να εγκαταλείψει τις δυτικές συμμαχίες της, λαμβάνοντας υπόψη τον οικονομικό αντίκτυπο της βοήθειας της ΕΕ και την μακρά ιστορία της χώρας στον διχασμό.

Έχει ζητήσει, όμως, να αρθούν οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και δήλωσε ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να έχει μια ρεαλιστική προσέγγιση σε τυχόν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τη Μόσχα, όσον αφορά την προσάρτηση της Κριμαίας. "Οι άνθρωποι ανησυχούν για το ποια είναι πραγματικά η ατζέντα του, καθώς στέλνει αντιφατικά μηνύματα. Ο Ράντεφ είναι ηπιότερος με τη Ρωσία, τουλάχιστον εν μέρει για να καλύψει και το ρωσόφιλο συναίσθημα κάποιων ψηφοφόρων, αλλά ακόμα νομίζω ότι είναι 100% υπέρ του ΝΑΤΟ" σχολίασε ένας δυτικός διπλωμάτης στη Σόφια στο Reuters, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Πολλοί στη χώρα των Βαλκανίων ανυπομονούν να δουν την αποκατάσταση του εμπορίου με τον πρώην Σοβιετικό "άρχοντά" τους, που έχει πληγεί από τα οικονομικά προβλήματα και τις κυρώσεις, και την προστασία των ζωτικών εσόδων από τον τουρισμό. Αν και η οικονομία της Βουλγαρίας αναμένεται να αναπτυχθεί σε σχετικά υγιή ρυθμό, περίπου 3,1-3,3% φέτος, έχοντας αποτινάξει την ύφεση στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, παραμένει το φτωχότερο μέλος της ΕΕ, με το μέσο όρο των μισθών να είναι περίπου 470 ευρώ το μήνα. Η ανεξέλεγκτη διαφθορά στη δημόσια διοίκηση θεωρείται ως ένας βασικός παράγοντας για την καθυστέρηση προόδου του μικρού κράτους της Μαύρης Θάλασσας, ώστε να φτάσει τους πλουσιότερους ευρωπαίους εταίρους του. Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη έδειξε ότι ο Ράντεφ κερδίζει 49,6-51% των ψήφων, έναντι της Τσάτσεβα με 39,1 - 40%. Η ψήφος στη Βουλγαρία είναι υποχρεωτική.

Στη Μολδαβία, ο Σοσιαλιστής Ιγκόρ Ντόντον προηγείται στις δημοσκοπήσεις και για πολύ λίγο δεν κατάφερε να κερδίσει απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο των εκλογών στα τέλη Οκτωβρίου. Η αντίπαλός του, Μάγια Σάντου, είναι μία φιλοδυτική, πρώην οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, που είχε υποσχεθεί να αντιμετωπίσει τη διαφθορά. Το ότι ο Ντόντον θεωρείται φαβορί είναι εν μέρει μια αντανάκλαση της απώλειας της εμπιστοσύνης στους φιλοευρωπαίους ηγέτες στο πρώην σοβιετικό κράτος των 3,5 εκατ., το οποίο είχε βυθιστεί σε αναταραχή μετά από ένα σκάνδαλο διαφθοράς που ήρθε στο φως στα τέλη του 2014.

Το σκάνδαλο στη Μολδαβία αφορούσε την καταλήστευση 1 δις δολ. - το ισοδύναμο του ενός ογδόου της οικονομικής παραγωγής της- τονίζοντας το μέγεθος της διαφθοράς στην φτωχότερη χώρα της Ευρώπης. Ο πρώην πρωθυπουργός Βλαντ Φιλάτ - ένας από τους πέντε πρωθυπουργούς μέσα σε τρία χρόνια- είχε εμπλακεί, συνελήφθη και η προσαγωγή του από το κοινοβούλιο με χειροπέδες παρουσιάστηκε ζωντανά στην τηλεόραση και αργότερα φυλακίστηκε. Οι Μολδαβοί πιστεύουν ότι και άλλα μέλη της φιλοευωρπαϊκής ελίτ είναι συνένοχοι.

"Οι ντόπιοι συμμετέχοντες της δυτικής ή της ΕΕ όχι μόνο δεν τα πήγαν καλά αλλά και είχαν άθλια ποσοστά" δήλωσε ο Γουίλιαμ Χιλ, πρώην επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην ευρωπαϊκή αποστολή στη Μολδαβία. "Και αυτό έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, προκαλώντας την ανυποληψία του λαού στα ιδανικά της Δύσης και στις προδιαγραφές της ΕΕ ή των ΗΠΑ ως αποτελεσματικό φάρμακο για ό,τι πληγώνει τις κοινωνίες τους και τις οικονομίες τους".

Πιεσμένη ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρουμανία (που είναι μέλος της ΕΕ), η Μολδαβία υπέγραψε την πολιτική και εμπορική συμφωνία με το μπλοκ το 2014, που κατέστρεψε τους δεσμούς της με τη Μόσχα, η οποία επέβαλε εμπορικούς περιορισμούς στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της Μολδαβίας. Το σοσιαλιστικό κόμμα του Ντόντον θέλει να καταργήσει την εν λόγω συμφωνία υπέρ της ένταξης σε μια Ευρασιατική Τελωνειακή Ένωση που κυριαρχείται από τη Ρωσία. Σε μια ένδειξη του φθίνοντα ενθουσιασμό για την ΕΕ, μόλις 30,9% των Μολδαβών υποστηρίζουν πλέον την ένταξή της ως πλήρες μέλος, σε σύγκριση με 44% που είναι υπέρ της Ευρασιατικής Τελωνειακής Ένωσης, σύμφωνα με έρευνα από το Ινστιτούτο της Μολδαβίας για τη Δημόσια Πολιτική που έγινε τον Οκτώβριο. Επίσης, 66,6% των Μολδαβών δηλώνει ότι εμπιστεύεται τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν, σε σύγκριση με το 22,1% που εμπιστεύεται τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και 28,3% την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. "Υπάρχει πολύ λιγότερη πίστη σε αυτό που πουλάει η ΕΕ από ό,τι υπήρχε το 2004, εποχή της πρώτης μεγάλης διεύρυνσης (του μπλοκ)," σχολιάζει ο Χιλ.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
ρωσία, εκλογες, εκλογες 2012, ρωσία, βουλγαρια, μολδαβια, τελευταίες δημοσκοπήσεις, εν λόγω, μπλοκ, επιρροή, βασεις, ηπα, δημοσκοπηση, νατο, reuters, υγιή, τραπεζες, φως, δις, δολ, συλληψεις, μερκελ, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, ομπαμα, εκλογες ηπα, εκλογες 2014, τελευταίες δημοσκοπήσεις, ξανα, νικητη, χωρες, γνωμη, δολ, εμπορικη, ηπα, οικονομια, ουκρανια, ρουμανια, τηλεοραση, υφεση, φως, reuters, ανγκελα μερκελ, ανοιξη, ατζεντα, βρισκεται, γουιλιαμ, δυναμη, δημοσιο, διοικηση, δις, εγινε, ευρω, εν λόγω, εν μερει, επιρροή, εποχη, ερευνα, ευρωπη, υγιή, ιγκορ, κυβερνηση, κινηση, κομμα, μαγια, μηνυματα, μηνες, μπλοκ, μοσχα, νατο, νικη, πεμπτη, πιστη, πουτιν, προβληματα, σοφια, τρια, ασφαλεια, εξαγωγες, ενωση, ηγετες, χωρα, κυριακη, μπροστα, χειροπεδες
Τυχαία Θέματα