Βόμβα έτοιμη να εκραγεί η Κουμουνδούρου

Ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να σκάσει στα χέρια του Τσίπρα είναι αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ. Για ακόμα μια φορά δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε απόφαση στην Πολιτική Γραμματεία με βάση τις προτάσεις του πρωθυπουργού που υποτίθεται ότι η πλειοψηφία είναι προεδρική.

Η κατάσταση φαίνεται να βγαίνει εκτός ελέγχου και ουσιαστικά έχουν ανατραπεί οι αρχικοί σχεδιασμοί του Τσίπρα

που ήθελε πρώτα να κλείσει τη συμφωνία για το νέο μνημόνιο και μετά να κάνει το εσωκομματικό ξεκαθάρισμα.

Ωστόσο το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ για τις σχέσεις κόμματος και κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός βρέθηκε και βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα εσωκομματικό κίνημα πολύ πέραν της Αριστερής Πλατφόρμας, το οποίο του ζητάει να στρίψει τώρα αριστερά το τιμόνι της κυβέρνησης, να διακόψει τις συνομιλίες με τους δανειστές και να το κάνει Κούγκι. Ότι δηλαδή δεν έκανε αμέσως μετά το δημοψήφισμα.

Το πρόβλημα για τον Τσίπρα είναι ότι ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονταν στο πλευρό του μέχρι πρότινος κάτω από το βάρος των εξελίξεων μάλλον αδυνατούν να υποστηρίξουν ανεπιφύλακτα και χωρίς αστερίσκους την πορεία προς το μνημόνιο.

Και αυτό γιατί στην Κουμουνδούρου ενώ έχουν θορυβηθεί από το γεγονός ότι ζητούνται και νέα προαπαιτούμενα πριν καν υπογραφεί το νέο μνημόνιο και τους έχουν ζώσει τα φίδια για το πολιτικό τους μέλλον, στην πραγματικότητα φοβούνται ότι θα διασπαστούν μια ώρα αρχύτερα και θα γίνουν το νέο ΠΑΣΟΚ αλλά όχι το νέο ΠΑΣΟΚ που θα καταλάβει τον κρατικό μηχανισμό και θα εδραιωθεί στην εξουσία, αλλά το νέο ΠΑΣΟΚ εκείνο που όπως και το προηγούμενο του Γιώργου Παπανδρέου και του Βενιζέλου το κατάπιαν τα μνημόνια και το έχουν μετατρέψει σε ένα σχεδόν εξωκοινοβουλευτικό κόμμα.

Σε κάθε περίπτωση τόσο η κατάσταση με τον Βαρουφάκη και την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση της ύπαρξης plan b, όσο και οι γενικότερες εξελίξεις στην διαπραγμάτευση και οι απαιτήσεις των δανειστών μάλλον υποχρεώνουν τον Τσίπρα να αναπροσαρμόσει τα αρχικά του σχέδια και να προχωρήσει πρώτα στο ξεκαθάρισμα του εσωκομματικού τοπίου και μετά σε όλα τ’ άλλα.

Κάτω από το βάρος όλων αυτών των γενικότερων εξελίξεων που επιτάχυναν τις εσωκομματικές διαδικασίες μένει να φανεί πως θα αποτυπωθεί η κατάσταση στην Κεντρική Επιτροπή τα επόμενα δύο 24ωρα καθώς 108 στα 201 μέλη της, δηλαδή η πλειοψηφία του ανώτερου κομματικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στα συνέδρια, είχε ταχθεί κατά της συμφωνίας της 12ης Ιούλη και ουσιαστικά επικροτούσε τη στάση της μειοψηφίας της κοινοβουλευτικής ομάδας να καταψηφίσει τα μνημονιακά προαπαιτούμενα.

Η Κεντρική επιτροπή θα δείξει καταρχήν ποια είναι πραγματικά αυτή τη στιγμή η ισχύς του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και της Αριστερής Πλατφόρμας του Λαφαζάνη μέσα στα κομματικά όργανα και ουσιαστικά θα καθορίσει και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα πάρει η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε μεγάλο βαθμό θα φανεί και προς τα πού γέρνουν μια σειρά δυνάμεις και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ανήκουν στην πλατφόρμα αλλά διαφωνούν με τις μνημονιακές επιλογές της κυβέρνησης.

Κάλχας

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα