Βήμα πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων

Υποχωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων και συντάσσεται με τις προϋποθέσεις που θέτουν το ΚΚΕ και το Μέρα25 προκειμένου να υπερψηφίσουν το κυβερνητικό νομοσχέδιο που επωάζεται.

Μετά την πολιτική απομόνωση στην οποία βρέθηκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις διαβουλεύσεις για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, σήμερα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αποφασίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ

να μετακινηθεί από την θέση του και να επιδιώξει κοινό βηματισμό με το ΚΚΕ και το Μέρα25 για να συνθέσουν από κοινού πρόταση προς την Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ "Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στον δημόσιο διάλογο δύο διαφορετικές αντιλήψεις: η πρώτη, της ΝΔ στην οποία προσχώρησε και το ΚΙΝΑΛ ανατρέποντας την πάγια θέση του, δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη την ευρωπαϊκή πρακτική χωρών με μεγάλη διασπορά, όπως η Ελλάδα, ώστε να αποφεύγεται η αλλοίωση του εκλογικού σώματος.

Η δεύτερη αντίληψη αναγνωρίζει το δικαίωμα της ψήφου των αποδήμων, ρυθμίζοντάς το όμως στο πλαίσιο συστήματος αντιπροσώπευσης με δύο τρόπους: είτε με ξεχωριστές εκλογές όπου οι ίδιοι οι απόδημοι εκλέγουν τους εκπροσώπους τους σε αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ) είτε θέτοντας προϋποθέσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος (προτάσεις ΚΚΕ και ΜέΡΑ25).

Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στην ανάγκη να ακουστεί η φωνή των αποδήμων Ελλήνων και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία. Με μόνη προϋπόθεση να αξιοποιηθεί η τρέχουσα διαδικασία της αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος ώστε η όποια νομοθετική παρέμβαση σε αυτή τη κατεύθυνση να μην κινδυνεύει να εκπέσει ως αντισυνταγματική".

Η συνταγματική κατοχύρωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί συνταγματική κατοχύρωση μεσω της αναθεώρησης του άρθρου 54 , καθώς υπενθυμίζεται ότι ήδη από την περασμένη Παρασκευή, μετά τον κύκλο επαφών του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, "προειδοποιούσε" το ΚΚΕ ότι υπάρχει "παγίδα" στην προυπόθεση που θέτει για το ενεργό ΑΦΜ.

Οι όροι ΚΚΕ- Μέρα25

1. Ενεργό ΑΦΜ

2. Εως 30 χρόνια απουσίας από την Ελλάδα ( εννέα χρόνια προκρίνει το Μερα25)

3. 'Όχι σε επιστολική ψήφο (Επιστολική ψήφο απορρίπτει και ο Βαρουφάκης)

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε:

Ευελπιστούμε, ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ, στον βαθμό που αληθινά επιθυμούν τη συναίνεση και την ψήφιση νόμου με 300 βουλευτές, θα μετακινηθούν από τη θέση τους που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος.

Γιατί στις δημοκρατίες το εκλογικό σώμα είναι αυτό που έχει το δικαίωμα να αλλάζει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση το εκλογικό σώμα.

ΝΔ: Καλοδεχούμενη η πιρουέτα ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας ότι η άρνησή του να δεχθεί την ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού τον οδηγεί σε πολιτική απομόνωση, κάνει τη συνήθη στροφή 180 μοιρών και δείχνει διατεθειμένος να συζητήσει ώστε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση σε ένα μείζον θέμα".

Αυτό τονίζει η Νέα Δημοκρατία, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ως απάντηση στις αναφορές της Κουμουνδούρου, μετά το τέλος της συνεδρίασης της πολιτικής γραμματείας.

"Την ίδια στιγμή συνεχίζει να ψεύδεται. Λέει ότι είναι το πρώτο κόμμα που έχει καταθέσει αναλυτική πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, όταν επί 4 χρόνια όχι μόνο δεν έκανε απολύτως τίποτα, αλλά αγνόησε προκλητικά και τις τέσσερις προτάσεις που κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή, τελευταία εκ των οποίων τον Φεβρουάριο του 2019. Ας είναι. Καλοδεχούμενη η πιρουέτα. Θα είναι ένα σπουδαίο μήνυμα για την πατρίδα μας αν η πρόταση νόμου ψηφιστεί κι από τους 300 της Βουλής. Μένουμε σε αυτό. Τα υπόλοιπα τα ξέρουν οι πολίτες και τα κρίνουν", επισημάνει η οδός Πειραιώς.

ΣΥΡΙΖΑ: Θράσος της ΝΔ για την ψήφο των αποδήμων

Για "περίσσειο θράσος και λαϊκισμό" στο θέμα της ψήφου των αποδήμων επικρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ την ΝΔ, και σχολιάζοντας την επιστολή του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο αναφέρει πως η κυβέρνηση "φιλοδοξεί να "λύσει" το σύνθετο και πολυεπίπεδο αυτό ζήτημα μέσα σε τέσσερις, πρόχειρα διατυπωμένες, παραγράφους".

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια προχώρησε στην εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου νόμου που καταγράφει με πληρότητα τη σχετική διεθνή εμπειρία, αντιμετωπίζει ζητήματα συνταγματικής τάξης και επιλύει όλα τα πολιτικά και διοικητικά προβλήματα". Κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ ότι "το μόνο που έχει να αντιπαραβάλλει πέρα από διαρροές και αντιφατικές δηλώσεις των στελεχών της, είναι η χθεσινή επιστολή του υπουργού Εσωτερικών που φιλοδοξεί να "λύσει" το σύνθετο και πολυεπίπεδο αυτό ζήτημα μέσα σε τέσσερις, πρόχειρα διατυπωμένες, παραγράφους". Και καταλήγει: "Οι πολίτες μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματα τους".

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να ψεύδεται

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να ψεύδεται ακόμα και για ένα θέμα για το οποίο τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Ισχυρίζεται με θράσος ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια προχώρησε στην εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου νόμου" για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού όταν η ΝΔ από το 2009 είχε φέρει ολοκληρωμένο νομοσχέδιο στη Βουλή που δυστυχώς συγκέντρωσε μόνο 159 θετικές ψήφους και το οποίο ο ΣΥΝ (ο πρόγονος του ΣΥΡΙΖΑ) είχε καταψηφίσει» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης σχετικά με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Σημειώνει πως η ΝΔ επαναφέρει το ίδιο σχέδιο νόμου από το 2016 (η τελευταία φορά ήταν τον Φεβρουάριο του 2019) και είναι η βάση για τη σημερινή συζήτηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν το έφερε ποτέ προς συζήτηση στη Βουλή» και συμπληρώνει: «Σήμερα υπό το φόβο της πολιτικής απομόνωσης, αναγκάστηκε να κάνει μια ακόμη πιρουέτα. Καλοδεχούμενη. Αλλά δεν χρειάζεται να προσπαθεί να την καλύψει αραδιάζοντας σειρά από ψέματα».

ΚΙΝΑΛ: Kαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ «να σταματήσει τους τακτικισμούς για τα μάτια του κόσμου»

«Τη Δευτέρα που ολοκληρώνει το έργο της η διακομματική επιτροπή κρινόμαστε όλοι», τονίζει το ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωσή τoυ για το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού. Και καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ «να σταματήσει τους τακτικισμούς για τα μάτια του κόσμου», τονίζοντας πως «δεν χωρεί μικροκομματική λογική σε ένα μείζον εθνικό θέμα, ένα θέμα δημοκρατίας», και τη Νέα Δημοκρατία «να αποφεύγει ενέργειες που αντικειμενικά δυσχεραίνουν τη δυνατότητα ευρύτερης συνεννόησης».

Το ΚΙΝΑΛ σημειώνει επίσης ότι «καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να βρεθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται» εκτιμώντας πως «βήματα έγιναν και ελπίζουμε στην επόμενη συνεδρίαση να εξασφαλιστεί η απαραίτητη συναίνεση» για την αντιπροσώπευση των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού στη Βουλή.

Πηγή: Capital.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα