Βίαιες λεηλασίες στη Αργεντινή με 10 νεκρούς (βίντεο)

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στην Αργεντινή, εν μέσω μιας απεργίας των αστυνομικών που ζητούν αυξήσεις στους μισθούς τους. Ο όχλος κατέλαβε τους δρόμους, λεηλατώντας καταστήματα και ληστεύοντας σπίτια. Οι αστυνόμοι αρνήθηκαν να κάνουν περιπολίες σε 19 από 23 επαρχίες της Αργεντινής .

Το βράδυ της Δευτέρας, τέσσερα άτομα – συμπεριλαμβανομένου και ενός 35χρονου αστυνομικού- σκοτώθηκαν στην επαρχία Τσάκο. Ο αστυνομικός πέθανε ενώ προσπαθούσε να προστατεύσει

ένα σούπερ μάρκετ.

Δύο ακόμη θάνατοι σημειώθηκαν στην επαρχία Χουχούι, στις πόλεις Σαν Πέδρο και Πέρικο.

Ένας άνδρας πυροβολήθηκε στην επαρχία Τουκουμάν και πέθανε μετά από χειρουργική επέμβαση. Ένας άλλος νεαρός υπέκυψε στα τραύματα από σφαίρες αργά την Τρίτη το βράδυ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της La Gaceta. Αυτό ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών από τις μαζικές ταραχές που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα στους δέκα.

Βίντεο και φωτογραφίες από τις σκηνές δείχνουν ότι ο όχλος έσπασε βιτρίνες καταστημάτων και προσπάθησε να μεταφέρει διάφορα προϊόντα, ανάμεσά τους συσκευές και είδη πολυτελείας, όπως κοσμήματα. Η ομοσπονδιακή αστυνομία, οι συνοριοφύλακες και άλλες δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί σε περιοχές όπου γίνονται λεηλασίες. Φοβούμενοι τις επιθέσεις του όχλου, πολλοί πολίτες έχουν πάρει όπλα.

Η βία ξέσπασε αρχικά την περασμένη εβδομάδα στην Κόρδοβα, που βρίσκεται 700 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Μπουένος Άιρες. Συνέπεσε με μια απεργία της αστυνομίας, κατά την οποία οι υπάλληλοί της απαίτησαν αυξήσεις σύμφωνα με το 25 τοις εκατό του ετήσιου πληθωρισμού της χώρας. Μια διαδήλωση της αστυνομίας οδήγησε σε λεηλασίες στην περιοχή, αφήνοντας δύο νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.
Η βία ανάγκασε τις τοπικές αρχές να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των διαδηλωτών, διπλασιάζοντας σχεδόν τους μισθούς των αστυνομικών σε 12.000 πέσος ανά μήνα (περίπου 1.915 δολάρια).

Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της Αργεντινής, Jorge Capitanich, χαρακτήρισε τις ταραχές ως «προδοσία» με στόχο τη διάδοση του χάους στη χώρα. «Κατά κάποιο τρόπο, αυτό ισοδυναμεί με το έγκλημα της προδοσίας» είπε στους δημοσιογράφους. Ο Capitanich πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ήταν σε επαφή με τις επαρχιακές αρχές της Αργεντινής και είπε ότι κάθε διαφορά μισθού πρέπει να επιλυθεί μέσω του διαλόγου και όχι «κρατώντας τους κυβερνήτες σε ομηρία». Ο υπουργός Δικαιοσύνης Julio Alak δήλωσε ότι οι αρχές θα «τιμωρήσουν αυστηρά τους αστυνομικούς που δεν ασκούν τα καθήκοντά τους».

Ο Γενικός Εισαγγελέας Julian Alvarez είπε τις τελευταίες ημέρες ότι οι άνθρωποι στα κοινωνικά δίκτυα προτρέπουν σε περισσότερο λεηλασίες, υποστηρίζοντας ότι «ενθαρρύνονται από διάφορους πολιτικούς», αναφέρει το Publico.es. Ο Alak προειδοποίησε ότι όσοι συντονίζουν εγκληματικές ενέργειες μέσω των κοινωνικών δικτύων θα διωχθούν δικαστικά. Η βία στην Αργεντινή ήρθε την περίοδο που η χώρα γιορτάζει την 30η επέτειο της επιστροφής της στη δημοκρατία, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1983.

http://rt.com/news/argentina-mass-looting-police-021/

Keywords
Τυχαία Θέματα