Βία και καταστολή στο δημοψήφισμα της Καταλονίας

Χάος, συγκρούσεις και εκατοντάδες τραυματίες στιγμάτισαν το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που επιχειρεί να φέρει εις πέρας η Καταλονία κόντρα στην απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου της Ισπανίας που ακύρωσε την ψηφοφορία.

Αποφασισμένη να εμποδίσει την ψηφοφορία, η ισπανική κυβέρνηση έχει στείλει τις τελευταίες

ημέρες χιλιάδες αστυνομικούς στην εύπορη νοτιοανατολική περιφέρεια προκειμένου να κλείσουν τα εκλογικά κέντρα και να κατάσχουν τις κάλπες. Αψηφώντας τη Μαδρίτη, η κυβέρνηση της Καταλονίας επιχείρησε να διευκολύνει τη διαδικασία επιτρέποντας την ψηφοφορία σε κάθε μέρος όπου ήταν δυνατό να στηθεί κάλπη. Τα κρούσματα βίας άρχισαν να εξαπλώνονται ραγδαία, με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση ακόμη και πλαστικών σφαιρών κατά πολιτών που ήθελαν να ψηφίσουν.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί πόσοι κάτοικοι της περιοχής κατάφεραν να φτάσουν στην κάλπη, ωστόσο πολλοί αξιωματούχοι της Καταλονίας έχουν φωτογραφηθεί τη στιγμή της ρίψης του φακέλου.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση

Σύμφωνα με τον Καταλανό υπουργό Υγείας οι τραυματίες στις ταραχές ανέρχονται στους 465. Εξ αυτών, 216 τραυματίστηκαν στην Βαρκελώνη, 80 στη Χιρόνα, 64 στη Λέιντα, 53 στο Τέρες ντελ Έμπρε, 27 στην κεντρική Καταλονία και 25 στην Ταραγκόνα. Δύο εκ των τραυματιών, που η κατάσταση τους κρίθηκε πιο σοβαρή νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Βαρκελώνης.

Όπως μεταδίδει οGuardian, η ισπανική αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών, κατά συγκεντρωμένου πλήθους που ήθελε να ψηφίσει. Ένας από τους τραυματίες από πλαστική σφαίρα, χτυπήθηκε στο μάτι και διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε εγχείρηση.

Σε ένα βιντεοσκοπημένο στιγμιότυπο, αστυνομικές δυνάμεις έχουν καταγραφεί να επιτίθενται κατά Καταλανών πυροσβεστών.

Spanish police attacking Catalan firefighters who were trying to protect #CatalanReferendumvoters. pic.twitter.com/3ipPH3X5jL

Spanish police attacking Catalan firefighters who were trying to protect #CatalanReferendumvoters.

3:53 μ.μ. - 1 Οκτ 2017

233233 απαντήσεις 4.8774.877 Retweet 2.0792.079 "μου αρέσει"

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το RT, το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, με ανακοίνωση του αναφέρει ότι στα επεισόδια τραυματίστηκαν και 12 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας- 9 αστυνομικοί και 3 άνδρες της εθνοφρουράς.

Επίσης το ισπανικό ΥΠΕΣ έκανε γνωστό ότι τρία άτομα συνελήφθησαν για ανυπακοή και επίθεση, ανάμεσα στα οποία ένα νεαρό κορίτσι.

Ωστόσο, ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, δήλωσε πως η συμπεριφορά των αστυνομικών στην Καταλονία ήταν "ανάλογη των περιστάσεων και επαγγελματική,” αναρτώντας ένα βίντεο με αστυνομικό που βοηθούσε έναν πατέρα και το παιδί του, στην περιοχή της Καταλονίας.

La poli surt disparant pic.twitter.com/4RyFWkaq3X10h

Jordi Graupera ✔@JordiGraupera

La gent frenant les lleteres al llarg de Marina per a què no puguin anar a una altra escola. pic.twitter.com/EwFYfQrjDp

Follow

La poli surt disparant pic.twitter.com/4RyFWkaq3X

11:28 AM - Oct 1, 2017

312312 Replies 9,5839,583 Retweets 2,8002,800 likes

"Πόλεμος" Εθνοφρουράς-Καταλανών αστυνομικών

Παρ' όλα αυτά, τους Καταλανούς αστυνομικούς (Mossos) κατηγορεί για ολιγωρία η ισπανική Εθνοφρουρά Guardia Civil με αφορμή τη στάση τους στο δημοψήφισμα.

Un @guardiacivil agredeix amb un cop de porra a un @mossos a Sant Joan de Vilatorrada quan anava a demanar explicacions als agents. pic.twitter.com/8WcrE4fZ3I

Un @guardiacivilagredeix amb un cop de porra a un @mossos a Sant Joan de Vilatorrada quan anava a demanar explicacions als agents.

5:38 μ.μ. - 1 Οκτ 2017

474474 απαντήσεις 12.49412.494 Retweet 4.6344.634 "μου αρέσει"

Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει ο Guardian, η Εθνοφρουρά καταλογίζει στους Mossos ότι δεν ανταποκρίθηκαν στην δικαστική εντολή να εμποδίσουν το δημοψήφισμα.

2/2 Actuación Mossos ignorando el cumplimento de la Ley, mientras comen bocadillo. pic.twitter.com/B5QmzqFVQs

2/2 Actuación Mossos ignorando el cumplimento de la Ley, mientras comen bocadillo.

5:23 μ.μ. - 1 Οκτ 2017

102102 απαντήσεις 387387 Retweet 240240 "μου αρέσει"

Παράλληλα, σύμφωνα με ενημέρωση εκπροσώπου της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας, το 73% των εκλογικών κέντρων είναι ανοιχτά, παρά τις επεμβάσεις της αστυνομίας. Επίσης έκανε γνωστό, ότι το σύστημα πληροφορικής του εκλογικού συστήματος βρίσκεται κάτω από "συνεχείς επιθέσεις", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρά το "κυνηγητό" από πλευράς της ισπανικής αστυνομίας, ο πρόεδρος της Καταλονίας ψήφισε για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας.

La Policia espanyola comença a actuar. La nostra resposta és el civisme. Aguantem pacíficament. La violència és seva. Nosaltres a votar!!!!

La Policia espanyola comença a actuar. La nostra resposta és el civisme. Aguantem pacíficament. La violència és seva. Nosaltres a votar!!!!

9:50 AM - Oct 1, 2017

6363 Replies 2,3752,375 Retweets 2,1932,193 likes

Ο Carles Puigdemont ψήφισε στο χωριό Cornellà de Terri στην επαρχία της Χιρόνα και Καταλανός πολιτικός Jordi Sánchez ανέβασε βίντεο με την στιγμή που καταθέτει την ψήφο του στη κάλπη.

Νωρίτερα, οι αρχές εισέβαλαν με τη βία στο εκλογικό κέντρο στο οποίο ήταν προγραμματισμένο να ψηφίσει ο περιφερειακός πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ. Λίγο μετά το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων στην Καταλονία αστυνομικοί απέκλεισαν το αθλητικό κέντρο της Ζιρόνα όπου πρόκειται να ψηφίσει ο Πουτζεμόντ προκειμένου να απομακρύνουν το συγκεντρωμένο πλήθος. Στη συνέχεια εισέβαλαν στον χώρο για να κατασχέσουν ψηφοδέλτια και κάλπες.

Som gent de pau! Grita la gente pic.twitter.com/DzKw5sUB92

Som gent de pau! Grita la gente

9:53 AM - Oct 1, 2017

44 Replies 251251 Retweets 107107 likes

Αστυνομικοί με πολιτικά χτύπησαν πολίτες στα εκλογικά κέντρα

Αστυνομικοί με πολιτικά κατάφεραν να διεισδύσουν σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα, καθώς είχαν εισέλθει μέσα στα σχολεία, ενώ πολίτες που περιφρουρούσαν στις εισόδους των εκλογικών τμημάτων, προσπαθούσαν να τους εμποδίσουν, ώστε τα εκλογικά τμήματα να παραμείνουν ανοιχτά.

Σε ένα από τα εκλογικά τμήματα, το ινστιτούτο (Ramon Llull) στην Βαρκελόνη, είχε αναπτυχθεί αστυνομική δύναμη αντιμετώπισης ταραχών, ενώ στις εννέα το πρωί, οι αστυνομικοί με πολιτικά ζήτησαν από τους πολίτες ν’ αποχωρήσουν προκειμένου να κατασχέσουν τις ψηφοδόχους.

Οι πολίτες αποφάσισαν να καθίσουν ειρηνικά στην είσοδο, οργανώνοντας μία ανθρώπινη αλυσίδα. "Όταν είδαν ότι οι πολίτες δεν είχαν πρόθεση ν’ αποχωρήσουν έβγαλαν τα γκλοπ. Δεν θα ξεχάσω τα βλέμματα μίσους. Μεταξύ των ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να ψηφίσουν ήταν γέροι άνθρωποι και μικρά παιδιά, ενώ οι αστυνομικοί άρχισαν να τους χτυπούν όλους το ίδιο, χωρίς να κάνουν διακρίσεις,” δήλωσε χαρακτηριστικά αυτόπτης μάρτυρας.

"Παράλληλα, πήραν από εμάς, προσωπικά αντικείμενα ‘τσάντες, πορτοφόλια...” Είχα βγάλει τα γυαλιά μου και καθώς δεν μετακινήθηκα, αυτά, ποδοπατήθηκαν. Ήταν μια θλιβερή σκηνή, ενώ ο αδερφός μου κατέληξε στο νοσοκομείο.”

Τελικά, οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να κατασχέσουν το εκλογικό υλικό.

Αστυνομική επέμβαση

"Είμαστε ειρηνικοί άνθρωποι", φωνάζαν οι συγκεντρωμένοι έξω από εκλογικό κέντρο της Βαρκελόνης, στο οποίο είχε αρχίσει να επεμβαίνει η ισπανική αστυνομία, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο Reuters. Την ίδια ώρα φορτηγάκια της αστυνομίας και ένα ασθενοφόρο βρίσκονταν σταθμευμένα κοντά στο εκλογικό κέντρο όπου έχουν ξεσπάσει οι ταραχές.

Δεκάδες μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της ισπανικής αστυνομίας έσπρωχναν με τις ασπίδες τους τους ανθρώπους που είναι συγκεντρωμένοι έξω από αυτό το εκλογικό κέντρο της Βαρκελόνης, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Εξάλλου το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η αστυνομία και η εθνοφρουρά έχουν αρχίσει να κατάσχουν κάλπες και ψηφοδέλτια από εκλογικά κέντρα στην Καταλονία.

"Ιδού οι πρώτες κάλπες και τα ψηφοδέλτια που έχει κατασχέσει η αστυνομία στη Βαρκελόνη. Οι αστυνομικοί συνεχίζουν να αναπτύσσονται στην Καταλονία", ανέφερε το υπουργείο στον λογαριασμό του στο Twitter στις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας).

Αναγκαστήκαμε, δεν θέλαμε να επέμβουμε δηλώνει η ισπανική κυβέρνηση

Η ισπανική κυβέρνηση αναγκάστηκε χωρίς να το θέλει να στείλει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το οποίο έχει καταλήξει μια φάρσα, σχολίασε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην επαρχία αυτή Ένρικ Μίγιο.

Σκοπός της αστυνομίας και της εθνοφρουράς που επενέβησαν στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας ήταν να κατασχέσουν το υλικό για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος και δεν έχουν στόχο τους ανθρώπους που πάνε να ψηφίσουν, εξήγησε ο Μίγιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

"Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε", τόνισε.

Αναφερόμενος στη σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Καταλονίας ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό στην περιοχή τους, ο Μίγιο επεσήμανε: "πρόκειται για μια απάτη, για μια φάρσα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού 45 λεπτά πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία".

Verhofstadt: Καταδικάζω τα επεισόδια

Ο ηγέτης της συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη στο Ευρωκοινοβούλιο, Guy Verhofstadt, τοποθετήθηκε όσον αφορά τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας.

Η δήλωση του G. Verhofstadt:

Δεν είναι πρόθεσή μου να παρέμβω στα εσωτερικά ζητήματα της Ισπανίας, αλλά καταδικάζω απόλυτα ό,τι έγινε σήμερα στην Καταλονία.

Αφενός, οι αποσχιστικές πολιτικές δυνάμεις προχώρησαν με ένα δήθεν δημοψήφισμα που είχε απαγορευθεί από τον Συνταγματικό Δικαστήριο, γνωρίζοντας πολύ καλά πως μόνο μια μειοψηφία θα συμμετείχε σε αυτό καθώς το 60% των Καταλανών είναι κατά της απόσχισης.

Από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιήθηκε δυσανάλογη βία για να σταματήσει αυτό.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούμε να βρούμε λύσεις μέσω του πολιτικού διαλόγου και με σεβασμό στη συνταγματική τάξη, όπως υποστηρίζεται και στις Συνθήκες, ειδικά στο άρθρο 4.

Είναι ώρα για αποκλιμάκωση. Ο μόνος δρόμος είναι ο διάλογος μεταξύ όλων των όλων των πλευρών, συμπεριλαμβανομένου του Καταλανικού κοινοβουλίου, με σεβασμό στο Σύνταγμα και στους νόμους της χώρας.

Την παραίτηση Rajoy ζητά η δήμαρχος της Βαρκελώνης

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Ada Colau, με μήνυμα της στο Twitter, ζήτησε την παραίτηση του Ισπανού πρωθυπουργού Mariano Rajoy, σύμφωνα με τον Guardian. Επίσης απαίτησε να σταματήσει η αστυνομική βία κατά των πολιτών που προσέρχονται στις κάλπες. "Η αστυνομική δράση κατά ειρηνικών ατόμων πρέπει να σταματήσει. Το απαιτεί η Καταλονία και η Ισπανία", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταδικάζει τη βία στην Καταλονία ο Βέλγος πρωθυπουργός

Η πρώτη διεθνής αντίδραση για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Καταλονία για την χρήση βίας, προήλθε από τον Βέλγο πρωθυπουργό. Με μήνυμα του στο Twitter, ο Charles Michel, αναφέρει ότι "η βία ποτέ δεν μπορεί να είναι η απάντηση. Καταδικάζουμε όλες τις μορφές βίας και καλούμε να αρχίσει πολιτικός διάλογος".

Βρετανικό ΥΠΕΞ: Να γίνουν σεβαστά ο νόμος και το Σύνταγμα

"Το δημοψήφισμα είναι ένα ζήτημα που αφορά την ισπανική κυβέρνηση και το λαό", αναφέρει εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας τα γεγονότα στην Καταλονία, αναφέρει ο Guardian.

Ο Βρετανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι "θέλουμε να δούμε να γίνουν σεβαστά ο νόμος και το Σύνταγμα και να επικρατήσει η νομιμότητα. Η Ισπανία είναι στενός σύμμαχος και φίλη χώρα, της οποίας η ενότητα μας αφορά".

Έκκληση J.Corbyn στην ισπανική κυβέρνηση για τερματισμό της βίας

Ο ηγέτης των Εργατικών στην Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε με ανάρτησή του στο Twitter, την ισπανική κυβέρνηση να σταματήσει την βία στην Καταλονία.

"Η αστυνομική βία κατά πολιτών στην Καταλονία είναι σοκαριστική. Η κυβέρνηση της Ισπανίας πρέπει να δράσει και να την σταματήσει τώρα.

Sturgeon: Αφήστε τους Καταλανούς να ψηφίσουν

Θέση σε όσα συμβαίνουν στην Καταλονία πήρε και η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, η οποία με ανάρτησή της στο Twitter ζήτησε από την ισπανική κυβέρνηση να επιτρέψει στους Καταλανούς να ψηφίσουν.

"Μερικές από τις σκηνές σήμερα το πρωί στην Καταλονία, προκαλούν σοκ και σίγουρα δεν ήταν απαραίτητες. Απλά, αφήστε τους ανθρώπους να ψηφίσουν,” ανέφερε χαρακτηριστικά η Στέρτζον, σύμφωνα με τον Guardian.

Υπέρ του δημοψηφίσματος οι παίκτες της Μπαρτσελόνα

Οι ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα έχουν εκφράσει την υποστήριξη τους για το σημερινό δημοψήφισμα.

Ο πρώην αρχηγός της ομάδας, Κάρλες Πουγιόλ ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: "Η ψηφοφορία είναι δημοκρατία.”

Ο κεντρικός αμυντικός της Μπαρτσελόνα, Ζεράρ Πικέ ανάρτησε φωτογραφία του, με την στιγμή που ψήφιζε.

Ο πρώην επιθετικός μέσος της Μπαρτσελόνα, Τσαβιέρ Ερνάντεθ δήλωσε ότι αυτό που συμβαίνει στην Καταλονία, "είναι ενοχλητικό,” καλώντας την Ισπανία να επιτρέψει στους Καταλανούς να ψηφίσουν ειρηνικά.

Ισπανός ΥΠΕΣ: Για ότι συμβεί υπεύθυνος ο Πουτζεμόντ

Ο πρόεδρος της επαρχίας της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για ότι συνέβη, αλλά και είναι ενδεχόμενο να συμβεί στην Καταλονία, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Capital.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Guardian

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα