Καταλονία: Ανεβαίνει η ένταση μεταξύ ψηφοφόρων και αστυνομίας για το δημοψήφισμα

Η ισπανική αστυνομία έχει αρχίσει να επεμβαίνει στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας, όπου πρόκειται να διεξαχθεί σήμερα το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais.

Παρά το "κυνηγητό" από πλευράς της ισπανικής αστυνομίας, ο πρόεδρος της Καταλονίας ψήφισε για το δημοψήφισμα

της ανεξαρτησίας.

La Policia espanyola comença a actuar. La nostra resposta és el civisme. Aguantem pacíficament. La violència és seva. Nosaltres a votar!!!!

La Policia espanyola comença a actuar. La nostra resposta és el civisme. Aguantem pacíficament. La violència és seva. Nosaltres a votar!!!!

9:50 AM - Oct 1, 2017

5353 Replies 1,9531,953 Retweets 1,6471,647 likes

Ο Carles Puigdemont ψήφισε στο χωριό Cornellà de Terri στην επαρχία της Χιρόνα και Καταλανός πολιτικός Jordi Sánchez ανέβασε βίντεο με την στιγμή που καταθέτει την ψήφο του στη κάλπη.

Νωρίτερα, οι αρχές εισέβαλαν με τη βία στο εκλογικό κέντρο στο οποίο είναι προγραμματισμένο να ψηφίσει ο περιφερειακός πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ. Λίγο μετά το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων στην Καταλονία αστυνομικοί απέκλεισαν το αθλητικό κέντρο της Ζιρόνα όπου πρόκειται να ψηφίσει ο Πουτζεμόντ προκειμένου να απομακρύνουν το συγκεντρωμένο πλήθος. Στη συνέχεια εισέβαλαν στον χώρο για να κατασχέσουν ψηφοδέλτια και κάλπες.



Som gent de pau! Grita la gente

9:53 AM - Oct 1, 2017

22 Replies 224224 Retweets 9393 likes

"Είμαστε ειρηνικοί άνθρωποι", φωνάζουν οι συγκεντρωμένοι έξω από εκλογικό κέντρο της Βαρκελόνης, στο οποίο έχει αρχίσει να επεμβαίνει η ισπανική αστυνομία, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο Reuters. Την ίδια ώρα φορτηγάκια της αστυνομίας και ένα ασθενοφόρο βρίσκονται σταθμευμένα κοντά στο εκλογικό κέντρο όπου έχουν ξεσπάσει οι ταραχές.

Δεκάδες μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της ισπανικής αστυνομίας σπρώχνουν με τις ασπίδες τους τους ανθρώπους που είναι συγκεντρωμένοι έξω από αυτό το εκλογικό κέντρο της Βαρκελόνης, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Εξάλλου το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η αστυνομία και η εθνοφρουρά έχουν αρχίσει να κατάσχουν κάλπες και ψηφοδέλτια από εκλογικά κέντρα στην Καταλονία.

"Ιδού οι πρώτες κάλπες και τα ψηφοδέλτια που έχει κατασχέσει η αστυνομία στη Βαρκελόνη. Οι αστυνομικοί συνεχίζουν να αναπτύσσονται στην Καταλονία", ανέφερε το υπουργείο στον λογαριασμό του στο Twitter στις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας).

Αναγκαστήκαμε, δεν θέλαμε να επέμβουμε δηλώνει η ισπανική κυβέρνηση

Η ισπανική κυβέρνηση αναγκάστηκε χωρίς να το θέλει να στείλει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το οποίο έχει καταλήξει μια φάρσα, σχολίασε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην επαρχία αυτή Ένρικ Μίγιο.

Σκοπός της αστυνομίας και της εθνοφρουράς που επενέβησαν στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας ήταν να κατασχέσουν το υλικό για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος και δεν έχουν στόχο τους ανθρώπους που πάνε να ψηφίσουν, εξήγησε ο Μίγιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

"Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε", τόνισε.

Αναφερόμενος στη σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Καταλονίας ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό στην περιοχή τους, ο Μίγιο επεσήμανε: "πρόκειται για μια απάτη, για μια φάρσα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού 45 λεπτά πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία".

Capital.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα