Βατερλό της κυβέρνησης στο θέμα των κομμένων λογαριασμών

Στα δύσκολα θέματα κρίνονται οι σοβαρές κυβερνήσεις, έλεγαν κάποτε κάποιοι νουνεχείς πολιτικοί. Και πράγματι έτσι είναι. Στα θέματα που «καίνε», στα κοινωνικά προβλήματα, αυτά που συγκινούν και προκαλούν οργή όταν δεν επιλύονται, κρίνονται τα πάντα. Εκεί μπαίνει ο καλός ή ο κακός βαθμός για τους κυβερνώντες. Στην περίπτωση της ΔΕΗ και των κομμένων λογαριασμών, λοιπόν, η κυβέρνηση παίρνει βαθμό όσο δείχνει το θερμόμετρο τις πρωϊνές ώρες. Μπορεί και κάτω από το μηδέν.

Θέλετε να πούμε ότι φταίει ο αρμόδιος υπουργός,

που είναι και Πασόκος και φίλος του Βενιζέλου; Να το πούμε. Όμως, η εικόνα που εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες πρέπει να χρεωθεί συνολικά στην κυβέρνηση. Τέτοιο επικοινωνιακό Βατερλό δεν ξανάγινε τους τελευταίους μήνες.

Καλά – καλά δεν ξέρουν ούτε σε πόσους έχει κοπεί το ρεύμα, ούτε και ποιοι έχουν πραγματική ανάγκη και δεν είναι μπαταχτζήδες. Ο κ. Μανιάτης έριξε αρχικά το μπαλάκι στους δήμους, οι δήμοι δήλωσαν αδυναμία να πληρώσουν τους λογαριασμούς των φτωχών, ο υπουργός είπε ότι θα βρει λύση και θα πληρώσουν όλοι από 50 λεπτά αλλά και πάλι το αλαλούμ είναι αυτό που κυριαρχεί.

Με το πρώτο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας να πλήττει τη χώρα, ακόμη τσακώνονται για το ποιος θα αναλάβει να φέρει σε πέρας τη διαδικασία επανασύνδεσης της ΔΕΗ. Τώρα τσακώνονται οι δήμαρχοι με τη ΔΕΗ, εκεί φτάσαμε. Αφήστε δε που ο καθένας κάνει ότι θέλει διότι κυριαρχεί το μπάχαλο.

Και η πλάκα είναι ότι η κυβέρνηση δέχεται βολές και από το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου. Αυτού που εφηύρε το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ κι από το 2009 έγινε ο μεγάλος χαμός με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς.

Τώρα, χιλιάδες οικογένειες είτε επειδή δεν έχουν είτε επειδή λουφάρουν, χρωστάνε λογαριασμούς ύψους 1,3 δις ευρώ. Πάνω από 350.000 νοικοκυριά εκτιμάται ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα της ΔΕΗ. Στην Ελλάδα του πρωτογενούς πλεονάσματος κάποιες χιλιάδες νοικοκυριά δεν θα κάνουν Χριστούγεννα με φως και θέρμανση διότι είναι αδύνατο να επανασυνδέονται πάνω από 1.000 γραμμές ημερησίως. Κι όμως, οι ανευθυνοϋπεύθυνοι τσακώνονται για το ποιος φταίει, ποιος θα λύσει το ζήτημα, ποιος θα κερδίσει τα εύσημα από την ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο. Μα, άραγε, αυτή είναι η λύση για χιλιάδες άπορους και άνεργους; Και είναι επιτρεπτό να υπάρχουν αυτή τη στιγμή παιδιά και ηλικιωμένοι που παγώνουν επειδή δεν έχουν να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ;

Κάποιος πρέπει να τραβήξει αυτιά και να ζητήσει παραιτήσεις γιατί δεν πάει άλλο. Αν μάλιστα ορισμένοι αλείφουν με βούτυρο το ψωμί του ΣΥΡΙΖΑ τότε είναι άξιοι της μοίρας τους. Άλλωστε, η ανικανότητα είναι προσόν των μετρίων κι από τέτοιους έχουμε πολλούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα