Ρωσία- Καναδάς: η μάχη για την Αρκτική

Η Αρκτική θεωρείται μια περιοχή πλούσια σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, και οι χώρες που κατέχουν εδάφη στην περιοχή ελπίζουν όλο και περισσότερο στην εκμετάλλευσή τους. Η Ρωσία σχεδιάζει τώρα μία ειδική στρατιωτική δύναμη για την Αρκτική, ενώ αναβιώνει παλιές σοβιετικές στρατιωτικές βάσεις για να διεκδικήσει τα αιτήματά της, έναντι άλλων

χωρών που εποφθαλμιούν τους φυσικούς πόρους. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σε μια συνάντηση ανώτερων στρατιωτικών ηγετών την Τρίτη ότι η Ρωσία «εντατικοποιεί την ανάπτυξη αυτής της πολλά υποσχόμενης περιοχής» και χρειάζεται «κάθε μοχλό για την προστασία της ασφάλειάς της και τα εθνικά συμφέροντα εκεί».
Στις αρχές του έτους, η Ρωσία ολοκλήρωσε την ανακαίνιση ενός εγκαταλελειμμένου αεροδρομίου στα Νησιά της Νέας Σιβηρίας και έστειλε 10 πολεμικά πλοία και τέσσερα παγοθραυστικά για να ενισχύσουν την ασφάλεια εκεί. Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα αναδιοργανώσει και άλλες στρατιωτικές βάσεις της Αρκτικής που είχαν παρακμάσει μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε την Τρίτη ότι θα δημιουργήσει μια ειδική στρατιωτική δύναμη αφιερωμένη στην προστασία των ρωσικών συμφερόντων στην Αρκτική. Ο Πούτιν δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι η Ρωσία χρειάζεται μια μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή για να αντιμετωπίζει τις ενδεχόμενες απειλές από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ένα περιστατικό που συνέβη το Σεπτέμβριο εξέθεσε τη ρωσική ευαισθησία σχετικά με την Αρκτική, όταν η αστυνομία συνέλαβε 30 άτομα σε πλοίο αποστολής της Greenpeace, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις γεωτρήσεις στην Αρκτική. Οι ακτιβιστές, τα μέλη του πληρώματος και οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες που θα μπορούσαν να επισύρουν ποινές έως και επτά χρόνια στη φυλακή.
Ο Καναδάς διεκδικεί τον Βόρειο Πόλο
Τα σχόλια ήρθαν μόλις μία ημέρα αφότου ο Καναδάς ανακοίνωσε τα σχέδιά του να διεκδικήσει την κυριαρχία του Βόρειου Πόλου. Ο Υπουργός Εξωτερικών του Καναδά John Baird δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους επιστήμονες να προετοιμάσουν ένα αίτημα στα Ηνωμένα Έθνη που θα επεκτείνει τα εδάφη του Καναδά στα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της χώρας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι Καναδοί θα επωφεληθούν από τους τεράστιους πόρους που βρίσκονται στον μακρινό βορρά του Καναδά», είπε ο Baird. Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ εκτιμά ότι στην Αρκτική βρίσκεται το 30 τοις εκατό των ανεκμετάλλευτων πόρων φυσικού αερίου στον κόσμο και το 15 τοις εκατό του πετρελαίου – αν και η αξιοποίηση των πόρων εκτιμάται ότι θα είναι εξαιρετικά δαπανηρή.
Κάποιοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το αίτημα του Καναδά προς το Βόρειο Πόλο είναι μάλλον ανεκπλήρωτο. Το ισχύον διεθνές δίκαιο χορηγεί στον Καναδά, τη Δανία, τη Νορβηγία, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες 200 ναυτικά μίλια στα ανοικτά της επικράτειας στις βόρειες ακτές τους. Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Όρια της Υφαλοκρηπίδας είναι επιφορτισμένη με την αξιολόγηση όσων διεκδικήσεων, όπως αυτή του Καναδά, επεκτείνονται πέραν αυτών των ορίων.
Το 2007, η Ρωσία έβαλε τη σημαία της στο Βόρειο Πόλο για να διεκδικήσει συμβολικά το βυθό της θάλασσας της Αρκτικής.

http://www.spiegel.de/international/europe/russian-president-vladimir-putin-plans-military-expansion-in-arctic-a-938387.html

Keywords
Τυχαία Θέματα