Βαρβιτσιώτης: Η απόφαση έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να είναι ταυτόχρονη

H Ελλάδα ανέκαθεν υποστήριζε την ευρωπαϊκή πολιτική διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, υπογράμμισε όμως ότι θέση της Ελλάδας είναι πως πρέπει να είναι ταυτόχρονη η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις δύο χώρες (σ.σ.: Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία). Ο Μιλτιάδης

Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στο ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, στο πλαίσιο γενικότερης ενημέρωσης της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής 'Αμυνας.

Το coupling
«Σήμερα η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις, οι οποίες πρόκειται να συζητηθούν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, ο μακροχρόνιος οικονομικός σχεδιασμός της Ένωσης με την υιοθέτηση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (Brexit), η προστασία των εξωτερικών συνόρων», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την πολιτική διεύρυνσης, ο κ. Βαριβτσιώτης τόνισε ότι η Ελλάδα ανέκαθεν υποστήριζε την ευρωπαϊκή πολιτική διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς την θεωρεί ένα ισχυρό μέσο επίτευξης ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας για την ευρύτερη περιοχή.
«Ωστόσο, η ελληνική υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τήρηση της ισχυρής αιρεσιμότητας, καθώς και με την αρχή των ιδίων επιδόσεων των υποψηφίων χωρών», παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και προσέθεσε: «Επειδή το αλβανικό στοιχείο είναι διάσπαρτο σε όλη την περιοχή, ο διαχωρισμός και η έναρξη των διαπραγματεύσεων με μια μόνο υποψήφια χώρα, μπορεί αντί να εμβαθύνει τη σταθερότητα, να προκαλέσει την επαναφορά της αποσταθεροποίησης στα βόρεια σύνορά μας. Γι’ αυτό η χώρα μας θεωρεί ότι θα πρέπει να ληφθεί ταυτόχρονα η απόφαση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις δύο χώρες (coupling), αποφεύγοντας την αποσύνδεση των υποψηφιοτήτων τους (decoupling)».
Στο κλίμα αυτό, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι πάντοτε η χώρα που επιζητά σταθερότητα στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο» και ότι «είναι βασική επιλογή της Ελλάδας η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, η μη αμφισβήτηση των υφιστάμενων συνόρων».

Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο το οποίο θα συζητηθεί τόσο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της επόμενης εβδομάδας, όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου. «Το Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ, ο επταετής (2012-2027) δηλαδή προγραμματισμός εσόδων και των δαπανών της, αποτελεί προφανώς εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα, αφού από το περιεχόμενό του εξαρτάται άμεσα η ικανότητα της Ένωσης να εφαρμόσει εκείνες τις πολιτικές και δράσεις που θεωρούνται αναγκαίες για την επίτευξη των κοινών στόχων», επισήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης και υπογράμμισε ότι «κεντρική ελληνική προτεραιότητα αποτελεί η διασφάλιση στο νέο προϋπολογισμό των παραδοσιακών πολιτικών, δηλαδή της πολιτικής για τη Συνοχή και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Η διατήρηση της του ύψους των δαπανών γι’ αυτές τις δύο πολιτικές, στο σημερινό περίπου επίπεδο, κρίνεται αναγκαία».
Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε, η κυβέρνηση επιδιώκει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τα κράτη-μέλη που υπέστησαν τις επιπτώσεις της εξαιρετικά σοβαρής οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα δε της Ελλάδας η οποία επλήγη περισσότερο από κάθε άλλο κράτος μέλος, με μείωση κατά 25% του ΑΕΠ της.

Νομοσχέδιο για Brexit
Αναφερόμενος στο Brexit, o αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε ότι σε εθνικό επίπεδο έχει υλοποιηθεί ένας διυπουργικός σχεδιασμός από το υπουργείο Εξωτερικών και ένα σχέδιο δράσης με σαφές χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την έγκαιρη προετοιμασία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, για το σενάριο του no deal. Ανακοίνωσε δε ότι άμεσα κατατίθεται στη Βουλή νέο πολυνομοσχέδιο με τις επιμέρους δράσεις και ρυθμίσεις για την έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση της σύνθετης αυτής πρόκλησης που συνεπάγεται το Brexit. Βραχίονας της νομοθετικής ρύθμισης είναι το επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσεων (Action Plan) με 128 εκκρεμότητες και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τα υπουργεία και τις αρχές, το οποίο βρίσκεται σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο.

H Τουρκία
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την Επιτροπή ότι κατά την επικείμενη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Οκτωβρίου θα συζητηθεί και η στάση της Τουρκίας, τόσο ως προς την παραβατική της συμπεριφορά στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και στο προσφυγικό ζήτημα. Όσον αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε αυτονόητο ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την Κύπρο στη σχετική συζήτηση, εφόσον η κυπριακή πλευρά επιδιώξει να ληφθούν περαιτέρω στοχευμένα μέτρα/κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Αναφορικά με το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, η Ελλάδα θεωρεί ότι η Τουρκία οφείλει να πράξει περισσότερα για τον περιορισμό των ροών, οι οποίες έχουν σημειώσει δραματική αύξηση τους τελευταίους μήνες, είπε ο αναπληρωτής υπουργός και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη οφείλει να δράσει συλλογικά, με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της ισότιμης κατανομής των βαρών.

ΣΥΡΙΖΑ: Hκυβέρνηση έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τηγραμμή της Γερμανίας για το θέμα της διεύρυνσης των Δυτικών Βαλκανίων

Η κυβέρνηση της ΝΔ εγκαταλείπει την ενεργητική εξωτερική πολιτική που ανέπτυξε ο ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη βουλευτική περίοδο, και η οποία επισφραγίστηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτή είναι η εκτίμηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως αυτή διατυπώθηκε νωρίτερα σήμερα από την υπεύθυνη του Τομέα Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Σία Αναγνωστοπούλου.

Σχολιάζοντας την ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας, από τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, η Σία Αναγνωστοπούλου, αναφέρθηκε ιδίως σε όσα είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης για το ζήτημα της διεύρυνσης των Δυτικών Βαλκανίων.

Το coupling

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην ενεργητική πολιτική που ανέπτυξε η Ελλάδα και επισφραγίστηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Για το θέμα της διεύρυνσης των Δυτικών Βαλκανίων, που θα είναι και στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τη γραμμή της Γερμανίας, για coupling. Δηλαδή, για την ταυτόχρονη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας», είπε η κ. Αναγνωστόπουλου και επισήμανε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πρόβλημα ότι δεν διαπιστώνεται εξασφάλιση των μειονοτικών δικαιωμάτων εκ μέρους της Αλβανίας.

«Για εμάς το ότι δεν βλέπουμε εξασφάλιση των μειονοτικών δικαιωμάτων στην Αλβανία, αποτελεί πρόβλημα. Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Ιουνίου του 2018 είχαμε βάλει πέντε όρους και, ανάμεσα σε αυτούς, ήταν τα δικαιώματα της μειονότητας στον αυτοπροσδιορισμό, στην προστασία της μειονότητας και στο περιουσιακό. Είχαν γίνει πάρα πολλές συναντήσεις του τότε πρωθυπουργού στα Τίρανα. Δεν βλέπουμε και δεν έχουμε δει εξειδίκευση σε αυτό το θέμα», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και παρατήρησε, για το ζήτημα της διεύρυνσης των Δυτικών Βαλκανίων και το coupling: «Αν μια από τις δύο χώρες δεν προχωρήσει, επειδή δεν τηρεί τις αιρεσιμότητες, τι θα γίνει με την άλλη χώρα; Όπως παραδέχθηκε ο κ. Βαρβιτσιώτης η Βόρεια Μακεδονία είναι πολύ πιο έτοιμη από όλες τις απόψεις, πράγμα που συμμεριζόμαστε και εμείς. Γιατί θα πρέπει να τιμωρηθεί λοιπόν η Βόρεια Μακεδονία ενώ είναι υψίστης σημασίας, για την εσωτερική της συνοχή, για τα βήματα που έχει κάνει, να πάρει “πράσινο φως” για την ευρωπαϊκή της ένταξη;».

Οι τετραμερείς συνεργασίες

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε και το θέμα των τετραμερών συνεργασιών που είχε ανοίξει η προηγούμενη κυβέρνηση στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, κυρίως με επίκεντρο τη Σερβία. «Διαπιστώνουμε ότι αυτό το κενό της μη εμβάθυνσης αυτής της συνεργασίας με τη Σερβία το καλύπτει η Τουρκία. Πρόσφατα πήγε ο κ. Ερντογάν στο Βελιγράδι και ο κ. Βούτσιτς είπε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές συναντήσεις», επισήμανε η Σία Αναγνωστοπούλου.

Οι χώρες του Νότου

Στη συνεδρίαση ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε και το θέμα της Μεσογειακής Πολιτικής που είχε αναπτύξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τις χώρες του Νότου και που αφορούσε την κοινωνική Ευρώπη, τις μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο, το προσφυγικό-μεταναστευτικό και την κλιματική αλλαγή. «Ιδίως για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, δυστυχώς, και αυτή τη φορά, διαπιστώσαμε την εμμονή της κυβέρνησης να μιλάει για μεταναστευτικό, να μη βλέπει το μείζον ζήτημα -στάση που αποδυναμώνει τη θέση μας και μέσα στην ΕΕ και στις συμμαχίες μας- και κυρίως δεν επιτρέπει συνεργασία με χώρες όπως είναι η Ιταλία», δήλωσε η κ. Αναγνωστοπούλου και επισήμανε ότι ο κ. Τσίπρας, το τελευταίο διάστημα, έχει πάει δύο φορές στη Ρώμη, γι’ αυτό το θέμα, «κυρίως από τη στιγμή που έφυγε ο Σαλβίνι από την κυβέρνηση και άνοιξε ο δρόμος για μια πραγματική συνεργασία».

«Δεν μπορεί η ΝΔ να μιλάει για άξονα Βουλγαρίας-Κύπρου-Ελλάδας και να αφήνει το σημαντικότερο άξονα, τις μεσογειακές χώρες, που εκεί έχουμε τις μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές από τη θάλασσα. Αυτό για εμάς και η εμμονή ότι είναι αποκλειστικά μεταναστευτικό το πρόβλημα, οδηγεί στην αποδυνάμωση της χώρας», υπογράμμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δήλωση για το ΑΚΕΛ

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η κ. Αναγνωστόπουλου υπογράμμισε επίσης ότι στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας θα πρέπει να καταδικάζονται δηλώσεις που αφορούν κόμματα της Κύπρου, περί του πατριωτισμού τους. «Αυτό αποτέλεσε ρητορική άλλων εποχών που κόστισε πολλά στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Βεβαίως κριτική μπορεί να κάνει κάποιος σε ένα κόμμα για την πολιτική του, αυτό έλειπε, αλλά δεν μπορεί να ξαναθυμίζει οικεία κακά», είπε κ. Αναγνωστοπούλου τονίζοντας ότι «το ΑΚΕΛ έχει ιστορία και γι’ αυτό άλλωστε ο κυπριακός λαός το αναδεικνύει σε πρώτο ή δεύτερο κόμμα για πολλές δεκαετίες -και δεν γίνεται βουλευτές να κάνουν δηλώσεις που θυμίζουν τέτοια κακά και έχουν ακροδεξιά οσμή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα