"Βαρόμετρο" η πανδημία για τον προϋπολογισμό - Αντιστάθμισμα το Σχέδιο Ανάκαμψης

Η κυβέρνηση πρέπει -βάσει Συνταγματικής υποχρέωσης- να καταθέσει έως τις 5 Οκτωβρίου στη Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2021. Ωστόσο τα δεδομένα, κάθε μέρα που περνά, γίνονται όλο και πιο αβέβαια. Καθώς το υγειονομικό τοπίο χειροτερεύει.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές σε πολλά πεδία. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του Οpen δεν απέκλεισε ένα νέο lockdown, ειδικά στην Αττική. Εξηγώντας βεβαίως

ότι είναι απευκταίο.

Μία τέτοια προοπτική αλλάζει την πρόβλεψη για το ΑΕΠ (από ύφεση 8% σε ύφεση κοντά στο 10% φέτος αν διαρκέσει για παράδειγμα 20 μέρες), αλλά και αυξάνει σημαντικά το πρωτογενές έλλειμμα (από το 6% του ΑΕΠ που υπολογίζεται αυτή τη στιγμή για το 2020). Τούτο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών, συνεπάγεται άνοδο του χρέους πάνω από το "όριο" του 200% του ΑΕΠ. Κάτι το οποίο θεωρείται ως η πιο δυσμενής εξέλιξη αφού, ναι μεν υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα για νέα μέτρα στήριξης, αλλά η επιδείνωση του χρέους μέτρα και στον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι αγορές τη χώρα και -κατά συνέπεια- στο κόστος δανεισμού…

Το Σχέδιο Ανάκαμψης ως "ανάχωμα"

Το "αντιστάθμισμα" για το 2021 -σε όλα τα σενάρια, με ή χωρίς lockdown- είναι τα κονδύλια του Σχεδίου Ανάκαμψης. Όπως ανέφεραν στελέχη του ΥΠΟΙΚ, η Κομισιόν στις τελευταίες προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία, δεν τα έλαβε υπόψη (σ.σ.: προβλέπει ύφεση 9% φέτος χωρίς νέο lockdown και ανάκαμψη 6% το 2021).

Άρα, τα εν λόγω κονδύλια μπορούν δυνητικά να αποτελέσουν μία ένεση και για τη ρευστότητα αλλά και μία κινητήριο δύναμη για ταχύτερη ανάκαμψη και για περιορισμό των δημοσιονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Ωστόσο, υπάρχει ένα σημείο πολύ ευαίσθητο: τα κονδύλια έρχονται αφού η κυβέρνηση κάνει τη δαπάνη και εκπληρώσει μία σειρά από όρους και αν δεν γίνει αυτό εγκαίρως προκαλείται μοιραία δημοσιονομική "τρύπα"…

Πάντως στήριξη αναμένεται να παρέχει και το σκέλος της έλευσης κονδυλίων από τα πακέτα στήριξης της ΕΕ από την πανδημία. Δηλαδή από το SURE και από την επαναδρομολόγηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Μέτρα στήριξης

Προς το παρόν, όμως, η προσοχή του οικονομικού επιτελείου στρέφεται στο πώς θα στηριχθεί η αγορά από τα περιοριστικά μέτρα. Για να αποφευχθούν "λουκέτα", έκρηξη ανεργίας και κατά συνέπεια πολύ μεγαλύτερες "βλάβες" στην οικονομία.
Βασικό εργαλείο είναι προσώρας η Επιστρεπτέα Προκαταβολή και το αίτημα που εξετάζεται να γίνει προς τις Βρυξέλλες για αλλαγή των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων ούτως ώστε να μπορεί να αυξηθεί το δικαίωμα επιδοτήσεων. Στην περίπτωση της Επιστρεπτέας, ένα μέρος της σχεδιάζεται να είναι μη επιστρεπτέο, δηλαδή να είναι επιδότηση και όχι δάνειο.

Το μέτρο αυτό ούτως ή άλλως θα εφαρμοστεί σε περιοχές που ειδικά από τον Αύγουστο και μετά έτυχαν περιοριστικών μέτρων αλλά και σε κλάδους που υπέστησαν πολύ μεγάλες απώλειες. Ωστόσο, πλέον η πιθανότητα ενός νέου lockdown διευρύνει τη χρήση του εν λόγω εργαλείου ενδεχομένως με καθολική αλλαγή των όρων επιστροφής του ποσού.

Σημειώνεται ότι -προς το παρόν- ισχύει η μερική επιστροφή κατά 70% σε εταιρείες με πτώση τζίρου άνω του 70% και κατά 60% σε όσες έχουν πάνω από 20 εργαζόμενους και δεν τους απολύσουν για έναν χρόνο.

Σημειώνεται πως το Προσχέδιο Προϋπολογισμού θα πρέπει να αποσταλεί με άλλη μορφή στις Βρυξέλλες έως τα μέσα Οκτωβρίου στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Θα εξεταστεί και στο πλαίσιο της νέας, 8ης, αξιολόγησης που ξεκινά τον Οκτώβριο.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα