Τσίπρας: Δεν υπάρχει plan b για Πρέσπες- Κανείς δεν μπορεί να ρίξει την Κυβέρνηση

Με μηνύματα εντός και εκτός συνόρων ( Καμμένο, Ζάεφ και Δύση) ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει για την πΓΔΜ καμία εναλλακτική για την ένταξή της σε ΝΑΤΟ

και ΕΕ πλην της υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Παράλληλα, αναφερόμενος ονομαστικά στον Κ. Μητσοτάκη αλλά απευθυνόμενος ουσιαστικά στον Πάνο Καμμένο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η Κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη Συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της και κανείς δεν μπορεί να την εμποδίσει.

Κάλεσε μάλιστα τον κ. Μητσοτάκη "να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.
Και να μετρήσουμε εκεί, πόσα απίδια πιάνει ο σάκος".

Σε ό,τι αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών, ανέφερε:

΅*Η συμφωνία που έχουμε μπροστά μας είναι μια μοναδική και αναντικατάστατη ευκαιρία για τους δυο λαούς και για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.
Αν οι γείτονες μας την απορρίψουν πρέπει να γνωρίζουν και θα το πω με ειλικρίνεια δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους διεθνείς οργανισμούς ή αμυντικές συμμαχίες στις οποίες η Ελλάδα συμμετέχει.
Διότι αν δεν αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία, θέλω να είμαι σαφής, η Ελλάδα δε πρόκειται να το επιτρέψει.

*Δεν πρόκειται να δεχτεί την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ ή σε άλλο διεθνή οργανισμό, ή σε οποιοδήποτε σχήμα αμυντικής συνεργασίας με συνταγματική ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια έχει μια πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική.
Που έχει αναβαθμίσει το ρόλο της στη περιοχή, μαζί με τη Κύπρο, ως ευρωπαϊκό πυλώνα ειρήνης σταθερότητας και ασφάλειας.
Όχι ως προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης.

Ελλάδα επιδιώκει και έχει πετύχει σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού με τις μεγάλες δυνάμεις της περιοχής και του κόσμου μας.
Δεν αναζητά όμως προστάτες.

Κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Αποφεύγοντας να προκαλέσει ευθέως τον Πάνο Καμμένο αλλά στέλνοντάς του διπλό ηχηρό μήνυμα ( για Συμφωνία Πρεσπών αλλά και για συνέχιση της κυβερνητικής θητείας και χωρίς αυτόν), ανέφερε για τον κυβερνητικό βίο:

*Είμαστε αποφασισμένοι, είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω μπροστά γιατί αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον.

κυβέρνηση αυτή που έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια, η κυβέρνηση που λύνει προβλήματα δεκαετιών και αναβαθμίζει το διεθνή ρόλο της χώρας, να το ξέρουν όλοι, θα ολοκληρώσει τη Συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της .Δε μπορεί κανείς να την εμποδίσει.

*Αν ο κ. Μητσοτάκης το επιθυμεί, ο τρόπος είναι ένας.
Στη Βουλή, ανοιχτά, δημοκρατικά, ενώπιον του ελληνικού λαού.
Ας έρθει, ασκώντας το δικαίωμα του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.
Και να μετρήσουμε εκεί, πόσα απίδια πιάνει ο σάκος.

Αιχμές και ευθύνες σε Στουρνάρα

Ο κ. Τσίπρας δεν φείσθηκε πυρών για τη στάση και τις θέσεις που έχει διατυπώσει ο Γ. Στουρνάρας σχετικά με την ασκούμενη οικονομική πολιτική.

Του "χρέωσε" μάλιστα ευθύνες για τον τομέα των αρμοδιοτήτων του ( Τράπεζες και Χρηματιστήριο) καθώς, όπως είπε η εικόνα τους είναι αναντίστοιχη της εικόνας που έχει η ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, δήλωσε , χωρίς να τον κατονομάσει για τον κ. Στουρνάρα:

*Όσο τώρα για ορισμένους καθ εξακολούθηση διαψευδόμενους από τις εξελίξεις εγχώριους θεσμικούς παράγοντες που επιμένουν στις κινδυνολογικές παρεμβάσεις, θα τους συνιστούσα για το δικό τους καλό και για τη δική τους εναπομείνασα αξιοπιστία να είναι λίγο προσεχτικοί πια.

*Τη μια μας είπαν ότι αν δε κάνουμε 4-5 επιπλέον και μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις δε θα βγούμε στις αγορές και τελικά βγήκαμε όχι μία αλλά τρείς φορές στις αγορές με επιτυχία.Την άλλη μας είπαν ότι δε μπορεί η Ελλάδα να έχει καθαρή έξοδο και χρειάζεται πιστοληπτική γραμμή, δηλαδή νέο κεκαλυμμένο μνημόνιο.Διαψεύστηκαν και εκεί παταγωδώς..Και τώρα επιμένουν στην ίδια γραμμή, ζητώντας ουσιαστικά να κοπούν εκ νέου οι συντάξεις που ίδιοι στο παρελθόν έκοψαν καμιά σαρανταριά φορές.Θα διαψευστούν εκ νέου.Και πάλι παταγωδώς.

*Μακάρι και εις τον τομέα ευθύνης των διαρκώς κινδυνολογούντων και ασκόπως πολιτικολογούντων να μην υπήρχαν αναταράξεις, απολύτως αναντίστοιχες με την εκπληκτικά θετική πορεία των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.

*Για αυτό καλό είναι όσοι έχουμε θέσεις ευθύνης σε αυτό το τόπο, να μάθουμε να δουλεύουμε περισσότερο και να μιλάμε λιγότερο. Και να μιλάμε όταν πρέπει να μιλήσουμε, όχι όταν δεν πρέπει.

Οικονομία, στόχοι και Συνταγματική Αναθεώρηση

Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στα μέλη του ανώτατου κομματικού Οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, περιέγραψε ως εξαιρετικά ελπιδοφόρα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις διεθνείς αναταράξεις των αγορών, επικαλούμενος και το "μαξιλάρι" που διαθέτει η χώρα.

Ανακοίνωσε δε, ότι ο προϋπολογισμός του 2019, θα έχει μόνον αντίμετρα...χωρίς μέτρα.

Βγήκαμε από τα μνημόνια, είπε, με ένα μαξιλάρι χρηματοδοτικό που δίνει στη χώρα τη δυνατότητα να μην ανησυχεί από τις εξωγενείς αναταράξεις των αγορών στη παρούσα περίοδο, γιατί έχει τη πολυτέλεια να επιλέξει το χρόνο που θα αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές.

Επανέλαβε τον κυβερνητικό "οδικό χάρτη" έως τα Χριστούγεννα ο οποίος προβλέπει την ψήφιση:

-Μείωσης του ΕΝΦΙΑ έως και 50% για τους πολλούς στα επόμενα δύο έτη.
-Μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και επιστημόνων
-Επιδότηση ενοικίου για αυτούς που δυσκολεύονται
-Καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, γιατρούς, πανεπιστημιακούς
-Κατάργηση του τέλους Επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και Κοινωνικές Επιχειρήσεις
-Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς

καθώς και το άνοιγμα των διαδικασιών για Συνταγματική Αναθεώρηση.

Επίθεση σε Ν.Δ και ατάκες περί ...Ορμπάν

Ο Α. Τσίπρας ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις τριπλές κάλπες του Μαΐου ( Περιφερειακές, Δημοτικές, Ευρωεκλογές), τονίζοντας ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι "Να γίνει το ανάχωμα απέναντι στην ακροδεξιά φρίκη και τον κοινωνικό κανιβαλισμό".

Επιτέθηκε δριμύτατα στον πρόεδρο της Ν.Δ αναφέροντας ότι η ελληνική δεξιά, "όχι μόνο συνεχίζει την αμετανόητη υπεράσπιση των πεπραγμένων της καταστροφικής κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά υπόσχεται να συνεχίσει από εκεί που αυτή σταμάτησε. Ξηλώνοντας δηλαδή κάθε προοδευτική μεταρρύθμιση υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, γυρίζοντας την Ελλάδα στη μέγγενη της αέναης λιτότητας.Ταυτόχρονα όμως, κρατά ψηλά και τη σημαία του νεοσυντηρητισμού και του ακροδεξιού φανατισμού.

Είναι λοιπόν σαφές, ότι στις επερχόμενες ευρωεκλογές, αν στην Ελλάδα ψηφίσεις Μητσοτάκη, στην Ευρώπη θα βγει ο Όρμπαν".

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα