«Τρύπες» στην άμυνα στο Αιγαίο - Εκτός από «Πάτριοτ» και ελληνική φρεγάτα στον Περσικό;

Μετά την υπογραφή συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία, βάσει της οποίας, η Ελλάδα θα στείλει στη χώρα μια μοίρα αντιαεροπορικών συστημάτων "Πάτριοτ", τώρα αυξάνονται οι "φήμες" ότι η χώρα μας πρόκειται να στείλει στον Περσικό και ένα πολεμικό σκάφος της. Κάτι που προκαλεί έντονο προβληματισμό, δεδομένου ότι κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις, ενώ εκτιμάται ότι, εξαιτίας της αποστολής αυτών των οπλικών συστημάτων στον Περσικό, θα δημιουργηθούν "τρύπες" στην αμυντική θωράκιση της χώρας μας στο Αιγαίο.

Το παρασκήνιο που σχετίζεται με τις κυβερνητικές αποφάσεις για την ενίσχυση της Σαουδικής Αραβίας είναι πυκνό. Παράλληλα, δεν λείπουν και οι αντιρρήσεις από τη μεριά των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο στην περίπτωση των "Πάτριοτ", όσο και του πολεμικού πλοίου, δεδομένου ότι στέλνονται στον Κόλπο δύο επίλεκτες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων τη στιγμή που η χώρα μας είναι σχεδόν στο κόκκινο με την Τουρκία.

Οι στρατιωτικοί και η ναυτιλία

Ειδικά για το πλοίο, στελέχη των ΕΔ φέρονται να έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους συνολικά για την αποστολή πλοίου, και πολύ περισσότερο ειδικά για την αποστολή της φρεγάτας "Σπέτσαι". Λέγεται πως, ενώπιον της επιμονής της πολιτικής ηγεσίας, οι στρατιωτικοί, παρ' ότι γνωρίζουν τα κενά που θα δημιουργηθούν στην εθνική άμυνα, έχουν καταθέσει πρόταση για αποστολή άλλου τύπου πλοίου, και όχι φρεγάτας τύπου "Μεκο". 'Η, στην "χειρότερη" περίπτωση, όπως λέγεται, προτείνουν να αποσταλούν άλλες φρεγάτες, "λιγότερο καλές" από τη "Σπέτσαι".

Πέραν των πληροφοριών περί αμερικανικού "αιτήματος" προς την Ελλάδα για να στηρίξει και αυτή, όπως και άλλες χώρες, τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή και τη Σ.Αραβία έναντι του Ιράν, κατά πληροφορίες, η Αθήνα φέρεται να προσανατολίζεται στην αποστολή και φρεγάτας, ως μέσου προστασίας των πετρελαιοφόρων. Κάτι που, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα γίνει μετά από αίτημα των Ελλήνων εφοπλιστών, αλλά και "σκεπτικό" του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ότι "δεν είναι δυνατόν να είναι η Ελλάδα η πρώτη δύναμη παγκοσμίως στη ναυτιλία και να μην έχει στρατιωτική παρουσία στον Περσικό".

"Πάτριοτ" από την Αττική;

Όσον αφορά τα αντιαεροπορικά συστήματα, κατά πληροφορίες, θα αποσταλεί μια μοίρα "Πάτριοτ" από Πτέρυγα Μάχης που είναι στην Αττική. Μαζί με το οπλικό σύστημα και το προσωπικό τους, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Σ.Αραβία θα πάνε και δύο λόχοι καταδρομών για τα μέτρα ασφαλείας και φύλαξης. Ως γνωστόν, προ μηνών, πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σ.Αραβίας δέχτηκαν επίθεση από αέρος.

Κυβερνητικοί κύκλοι επικαλούνται ως επιχείρημα για την αποστολή "Πάτριοτ" στη Σ.Αραβία, ότι το Ριάντ συμφώνησε με την Αθήνα να καλύψει το κόστος του εκσυγχρονισμού της μοίρας "Πάτριοτ". Κάτι που φέρεται να προσφέρει ως αντάλλαγμα η Σ.Αραβία για την ελληνική "αντιαεροπορική ομπρέλα". Βέβαια, είναι προφανές, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι αυτός ο εκσυγχρονισμός δεν πρόκειται να γίνει όσο διάστημα θα είναι οι ελληνικοί "Πάτριοτ" στον Περσικό, αλλά, εφόσον γίνει, θα είναι όταν επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Στα στενά του Ορμούζ

Έως τώρα, πάντως, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, πέραν κάποιων γενικόλογων συνθημάτων περί στενής σχέσης Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας, αποφεύγουν να διευκρινίσουν ποια ήταν τα κίνητρα που οδήγησαν την κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις για την αποστολή στον Περσικό τέτοιου είδους οπλικών συστημάτων. Επιπλέον, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες αποφεύγουν να διαψεύσουν αλλά και να επιβεβαιώσουν ότι πρόκειται να σταλεί και ελληνικό πολεμικό πλοίο στον Περσικό, στα στενά του Ορμούζ.

Όπως και να΄χει, βέβαιον είναι ότι η Αθήνα έχει δώσει, όχι μόνο την πολιτική συγκατάθεσή της για συμμετοχή σε ναυτική δύναμη στον Περσικό, αλλά φαίνεται πως έχει συμφωνήσει να συμμετέχει και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Με συγκεκριμένα στρατιωτικά μέσα δηλαδή.

Αυτό, άλλωστε, καταμαρτυρά η προ ημερών ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών (20-1-2020), για ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη στα στενά του Ορμούζ, την οποία προσυπογράφει και η Αθήνα. Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι "οι κυβερνήσεις Βελγίου, Δανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ολλανδίας και Πορτογαλίας υποστηρίζουν πολιτικά τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής αποστολής θαλάσσιας επιτήρησης στα Στενά του Ορμούζ (European-led maritime surveillance mission in the Strait of Hormuz - EMASOH)".

Στην ίδια ανακοίνωση, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι "χαιρετίζει τις επιχειρησιακές συνεισφορές, και συνεισφορές σε είδος, όπως έχουν ήδη ανακοινώσει η Δανία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ολλανδία σε αυτήν την προσπάθεια και προσβλέπουμε σε περαιτέρω δεσμεύσεις τις προσεχείς ημέρες" . Μένει να διευκρινίσει η κυβέρνηση και στην ελληνική κοινή γνώμη ποια ακριβώς θα είναι η "επιχειρησιακή συνεισφορά" της χώρας μας στη ναυτική δύναμη στον Περσικό.

Τέλος, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών καθιστά σαφές ότι η ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη θα επιχειρεί σε στενή συνεργασία με τις υπόλοιπες δυνάμεις στην περιοχή (επιχείρηση International Maritime Security Construct -IMSC- Βρετανία, Σ.Αραβία, Εμιράτα, Αυστραλία, Κουβέιτ, Κατάρ , Μπαχρέιν, Αλβανία), με επικεφαλής τις ΗΠΑ.

[photo_0]

Βλέπε επίσης:

-Ελληνικοί «Πάτριοτ» στη Σ.Αραβία, ενώ κλιμακώνεται η αεροπορική αντιπαράθεση στο Αιγαίο;

-Κουΐζ: Τί σχέση έχει η Σαουδική Αραβία, η επίσκεψη Χάφταρ και οι «Πάτριοτ»;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα