Τρόμος στο Ναϊρόμπι: πίσω από τον πόλεμο της αλ-Σαμπάαμπ στην Κένυα

Ένα ακριβό και μοδάτο εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι έγινε το πεδίο μάχης ανάμεσα στις δυνάμεις της Κένυας και σε μαχητές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, της τρομοκρατικής οργάνωσης από τη Σομαλία αλ -Σαμπάαμπ. Νωρίς το Σάββατο, ένοπλοι εισέβαλαν σε εμπορικό κέντρο, πετώντας χειροβομβίδες αδιακρίτως με στόχο τους ανθρώπους που απολάμβαναν το Σαββατοκύριακό τους. Τουλάχιστον 39 άνθρωποι είναι νεκροί, συμπεριλαμβανομένων και πολλών αλλοδαπών, ενώ πάνω από 150 τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι ένοπλοι φώναξαν στα σουαχίλι ότι οι μουσουλμάνοι μπορούν

να φύγουν. Όλοι οι άλλοι ήταν υποψήφιοι προς σφαγή. Μέχρι στιγμής, εξακολουθούν να κρατούν ομήρους στο πολυτελές Westgate. Το κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων της κυβέρνησης της Κένυας έγραψε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ότι «μεγάλες επιχειρήσεις» ήταν ακόμα «σε εξέλιξη».

Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι έχασε «πολύ κοντινά μέλη της οικογένειάς του» στην επίθεση, μίλησε έντονα, λέγοντας ότι «έχουμε ξεπεράσει τρομοκρατικές επιθέσεις και πριν. Θα τους νικήσουμε ξανά». Το BBC επιβεβαίωσε τον ρόλο τα αλ – Σαμπάαμπ στην επίθεση αργά το βράδυ του Σαββάτου. Προηγουμένως, η αλ – Σαμπάαμπ είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στον λογαριασμό της στο Twitter, δικαιολογώντας τη σφαγή ως απάντηση στην παρουσία των στρατευμάτων της Κένυας στη Σομαλία .

Ιδού όσα πρέπει να ξέρετε για την αλ – Σαμπάαμπ και τον πόλεμο στην Κένυα.

Τι είναι η Αλ – Σαμπάαμπ;

Η ομάδα , της οποίας το όνομα σημαίνει «η Νεολαία» στα αραβικά, ήταν κάποτε η μαχόμενη πτέρυγα της νεολαίας του συνασπισμού των ισλαμικών δυνάμεων που επικράτησε σε τμήματα της Σομαλίας πριν από πέντε χρόνια περίπου. Η χώρα δεν είχε καμία πραγματική, λειτουργική κεντρική κυβέρνηση για πάνω από δύο δεκαετίες και οι ισλαμιστές, για ένα διάστημα, παρείχαν μια επίφαση ασφάλειας και σταθερότητας, παρά τη σκληρότητα του νόμου της Σαρία που θέλησαν να επιβάλουν. Αυτός ο έλεγχος χάθηκε μετά από μια σειρά επιθέσεων με επικεφαλής την Αφρικανική Ένωση, αρχής γενομένης από την αιθιοπική εισβολή το 2006 . Στις αρχές του 2012 , εμφανίστηκε ένα βίντεο ενός κορυφαίου ηγέτη της αλ- Σαμπάαμπ, που υποσχόταν υπακοή στο Αϊμάν αλ-Ζαουαχίρι, επικεφαλής της αλ-Κάιντα. Κατά την τελευταία δεκαετία, ξένοι μαχητές, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων Αμερικανών, έχουν ενταχθεί στις τάξεις της αλ-Σαμπάαμπ, η οποία πιστεύεται ότι αριθμεί χιλιάδες. Όμως, απογυμνωμένη από μία αστική βάση, η ομάδα έχει αναγκαστεί να καταφύγει σε τακτικές αντάρτικου. Επίσης, υπάρχουν πολλές εσωτερικές διαιρέσεις και εμφύλιες συγκρούσεις.

Ποιος είναι ο ρόλος της Κένυας σε όλα αυτά;

Οι μαχητές της αλ- Σαμπάαμπ είχαν ξεκινήσει μια σειρά από μικρές εισβολές στα διάτρητα νότια σύνορα της Σομαλίας με την Κένυα, απαγάγοντας τουρίστες και εργαζόμενους στην ανθρωπιστική βοήθεια. Μέχρι το 2011, όταν η αλ – Σαμπάαμπ παρεμπόδισε την ανθρωπιστική βοήθεια στη νότια Σομαλία κατά τη διάρκεια μιας τρομερής ξηρασίας, η κυβέρνηση της Κένυας αποφάσισε να δράσει. Ξεκίνησε μια διαρκή στρατιωτική εκστρατεία κατά μήκος των συνόρων, αποσπώντας τελικά την αλ – Σαμπάαμπ από το προπύργιό της στο λιμάνι της Σομαλίας Κισμάγιο το 2012, μια ήττα από την οποία η ομάδα δεν έχει ακόμη ανακάμψει. Η συνεχής στρατιωτική παρουσία της Κένυας στη Σομαλία εκνευρίζει τους μαχητές, οι οποίοι έχουν ευκαιριακά προσπαθήσει να υπερασπιστούν τους σκοπούς των μουσουλμάνων και αλλού στην Ανατολική Αφρική, καθώς και στους Σομαλούς που ζουν στην Κένυα. Μια τέτοια θανάσιμη επίθεση στο εξωτερικό δεν είναι χωρίς προηγούμενο για αυτή την τρομοκρατική ομάδα: το 2010 , οι βόμβες που έριξε η Αλ – Σαμπάαμπ σκότωσαν δεκάδες που παρακολουθούσαν το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου στην πρωτεύουσα της Ουγκάντα ​​Καμπάλα – υποτίθεται μια τιμωρία για τη συμβολή της Ουγκάντας στις αφρικανικές ειρηνευτικές δυνάμεις της Ένωσης που στάθμευσαν στη Σομαλία.

Γιατί να στοχεύσουν ένα εμπορικό κέντρο;

Η επίθεση στο εμπορικό κέντρο Westgate, έναν εύκολο στόχο γεμάτο με πολίτες, θυμίζει την επίθεση του 2008 από μαχητές με βάση το Πακιστάν σε μερικά από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία στη Βομβάη, την παράκτια μητρόπολη της Ινδίας. Και στις δύο περιπτώσεις, οι ένοπλοι εισέβαλαν σε μέρη που συχνάζει ο «καλός κόσμος» και κοσμοπολίτες και πραγματοποίησαν σφαγή αδιακρίτως. Ο στόχος είναι να σοκάρουν, να επιστήσουν την προσοχή στην τόλμη και την ικανότητα της μαχητικής ομάδας, καθώς και να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση της χώρας. Από το να είναι μια φράξια που υποχωρεί άτακτα, η αλ- Σαμπάαμπ ξαναγράφει την ιστορία της με το αίμα των αθώων. Έχει επιστρέψει.


Πόσο επικίνδυνη είναι η απειλή;

Μόλις οι δυνάμεις της Κένυας νικήσουν όσους μαχητές έχουν απομείνει στο εμπορικό κέντρο, η έρευνα θα επικεντρωθεί για πρώτη φορά στα ελλιπή μέτρα ασφαλείας. Αναμένουμε, επίσης, μεγαλύτερη παγκόσμια πίεση για τις τρομοκρατικές απειλές στην Ανατολική Αφρική και αλλού. Η συνέχιση της δραστηριότητας της Αλ – Σαμπάαμπ αντιμετωπίζεται παράλληλα με αυτή των άλλων τζιχαντιστών στην Αφρική – συμπεριλαμβανομένης της Μπόκο Χαράμ της Νιγηρίας και της Βορειοαφρικάνικης πτέρυγας της Αλ Κάιντα. Το 2012, αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού προειδοποίησαν ότι οι οργανώσεις αυτές εμβαθύνουν τους δεσμούς τους και ενδεχομένως να συντονίζουν τη δράση τους. Έχουν γίνει επιθετικές στρατιωτικές εκστρατείες κατά τα τελευταία έτη ενάντια σε όλες αυτές τις τρομοκρατικές ομάδες – ο νιγηριανός στρατός ενάντια στην Μπόκο Χαράμ, οι Γάλλοι ενάντια στους μαχητές της Αλ Κάιντα στο Μάλι, η Αφρικανική Ένωση ενάντια στην αλ – Σαμπάαμπ -που δεν μπόρεσαν να τις εξαλείψουν πλήρως. Και, όπως δείχνει η επίθεση στο Westgate, η εξτρεμιστική βία δεν γνωρίζει σύνορα.

world.time.com

Keywords
Τυχαία Θέματα