Τρομοκρατία: σε αναζήτηση των ασύλληπτων "εγκεφάλων"

Mιλώντας χθες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Δένδιας υποστήριξε : «Θεωρώ ότι κάναμε ένα μεγάλο λάθος ως χώρα το 2002. Νομίσαμε ότι ξεμπερδέψαμε με την τρομοκρατία με τη 17Ν και δεν είδαμε τα καθαρά δείγματα...».

Πρόκειται για μια συγκλονιστική παραδοχή που ανατρέπει και διαψεύδει τους διθυράμβους του ΠΑΣΟΚ, του τότε αρμόδιου υπουργού Μ. Χρυσοχοϊδη και του γνωστού εισαγγελέα βοηθού του Διώτη. Πριν προχωρήσω στην ανάλυση των κινδύνων που συνεπάγεται αυτό το τεράστιο λάθος

για την Ελλάδα οφείλω να αναφερθώ (σε μια από τις σπάνιες φορές που το κάνω) σε ένα προσωπικό ζήτημα.

Η δήλωση αυτή του κ. Δένδια, επιβεβλημένη εκ των πραγμάτων, δικαιώνει απόλυτα την θέση που έχω πάρει και σε δεκάδες άρθρα αλλά κυρίως από το βήμα του μάρτυρα κατηγορίας στην δίκη του ΕΛΑ. Ήταν και παραμένει θέση μου, στηριγμένη σε αναρίθμητα στοιχεία και χρόνια έρευνας, ότι το κέντρο καθοδήγησης του ΕΛΑ, της 17Ν και των άλλων παρόμοιων οργανώσεων (οι περιβόητοι «εγκέφαλοι») ήταν ενιαίο και παραμένει ασύλληπτο. Ούτε καν το ακούμπησαν και τώρα αναδιατάσσεται. Εκτός αν νομίζετε ότι οι αλλεπάλληλες σοβαρές τρομοκρατικές επιθέσεις, η απόδραση Ξηρού, το βιβλίο Κουφοντίνα κλπ είναι τυχαίες και άσχετες μεταξύ τους κινήσεις.

[photo_6]

Η μεγάλη μάχη από την πλευρά μου για την ανακάλυψη του ενιαίου κέντρου δόθηκε στην δίκη του ΕΛΑ με την επιμονή μου να συμπεριληφθούν στην δικογραφία και στην δίκη τα αρχεία της Στάζι, που εγώ είχα φέρει από επίσημες πηγές της Γερμανίας. Με πραγματική μανία η υπεράσπιση των κατηγορουμένων (όλοι τους σχεδόν στελέχη της Αριστεράς) δεν δεχόταν τα αρχεία της Στάζι και η μισή δίκη αναλώθηκε σε αυτό. Για να με αντιμετωπίσουν μέχρι γνωστό και ανεκδιήγητο δημοσιογράφο της δεξιάς που είχε προσωπικά προβλήματα μαζί μου έφεραν στο δικαστήριο για να πει ότι ήμουν «φανερός πράκτορας» και να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι (και όμως η βλακεία αυτή χρησιμοποιείται ακόμα από τα αριστερούλικα σαϊτς για να κτυπήσουν το antinews). Ενώ γνωστός καθηγητής Πανεπιστημίου (δεξιός κι αυτός) καθόταν δίπλα στον Τσιγαρίδα του ΕΛΑ και του έλεγε πως να απαντά στα επιχειρήματα μου. Απίθανα πράγματα.

Να φανταστείτε ότι ένας από τους ανακριτές της υπόθεσης όταν του προσκόμισα έγγραφα που απεδείκνυαν ότι η 17Ν ξεκίνησε στο Παρίσι επί επταετίας από το Γιωτόπουλο και άλλους μου είπε: «αντί να τους κατηγορήσουμε πρέπει να τους τιμήσουμε που αντιστάθηκαν!!!!»

Τον ρόλο της λασποφόρου ναυαρχίδος τον έπαιζε φυσικά η «Ελευθεροτυπία», αλλά τελικά όλα εδώ πληρώνονται.

Οφείλω επίσης μια μικρή αφιέρωση στην τότε κυβέρνηση Καραμανλή που ενώ προσευχόταν γονατιστή να αποδειχθεί η σχέση Κόκκαλη - Τρομοκρατίας δεν εκστόμισε ούτε μια λέξη στήριξής μου. Με άφησαν εντελώς ακάλυπτο.

Εις αναζήτηση του Κέντρου

[photo_5]

Δεν ήθελαν να επισημοποιήσουν τα αρχεία της Στάζι για τρείς κυρίους λόγους:

1. Για να τα χειρισθεί δεόντως η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και να μην αποκαλυφθεί ποτέ η αλήθεια, όπως οι σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες, οι σχέσεις με τον περιβόητο Κάρλος και τους Παλαιστίνιους, η καθοδήγηση από την Σταζί και την KGB κλπ

2. Δεν ήξεραν τι περιείχε ο όγκος των χιλιάδων σελίδων και φοβόντουσαν να μην βγουν ονόματα ΠΑΣΟΚων ή άλλων, όπως του Κόκκαλη, στην φόρα (παρεμπιπτόντως ο τελευταίος δεν είχε καμία σχέση με την τρομοκρατία, αλλά ο φόβος φυλάει τα έρμα)

3. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι η ανάγνωση των αναφορών προς την Στάζι του Κάρλος και του βοηθού του Weinrich που είχαν αναλάβει τον ΕΛΑ οδηγεί σε συνδυασμό με την κατάλληλη έρευνα στο αναζητούμενο «Κέντρο της Τρομοκρατίας».

Πέρα από τα ονόματα και τα αν αναρίθμητα στοιχεία στα αρχεία της Στάζι προβάλει σκοτεινή ακόμα και ακαθόριστη η μορφή ενός «κέντρου καθοδήγησης» πέραν και πάνω από την 17Ν και τον ΕΛΑ. Μιας «ιστορικής ηγεσίας» καλά κρυμμένης και προφυλαγμένης. Κι εδώ υπάρχει ένα μεγάλο κενό στις έρευνες, το οποίο αν δεν καλυφθεί η ιστορία αυτή δεν θα κλείσει ποτέ.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Στην Απόρρητη Έκθεση για την Τρομοκρατία του τότε υπουργού Δημόσια Τάξης του ΠΑΣΟΚ Στέλιου Παπαθεμελή (βασισμένη στα αρχεία της Στάζι) υπάρχει μια σημαντική αναφορά για τις σχέσεις των τρομοκρατικών οργανώσεων μεταξύ τους: «Στην ατζέντα του ΨΥΧΟΓΙΟΥ Δημητρίου του Κων/νου («20 Οκτωβρη») υπάρχει καταχωρημένο το τηλέφωνο 64 24 287 με την ένδειξη ΑΓΑΠΙΟΥ (24/12/76)» . Τι να σημαίνει άραγε το «Αγαπίου 24/12/76» - ως γνωστόν ο Αγαπίου ήταν ηγετικό στέλεχος του ΕΛΑ. Η 24/12/76 πάντως ήταν η ημέρα που βρέθηκε η «ατζέντα» του Ψυχογιού στην περιοχή εκτέλεσης του Μάλλιου απο την 17Ν, κατά συνέπεια η καταγραφή δεν είναι «άσχετη».

Έχει πια αποδειχθεί ότι όλες οι οργανώσεις της ελληνικής ένοπλης πάλης είχαν σχέση με μυστικές υπηρεσίες, κυρίως τη Στάζι , την KGB και ορισμένες μεσανατολικές - και φυσικά την ΚΥΠ. Έχει σημασία να παραθέσω εδώ την άποψη του Γερμανού Φριτς Σμάλντιστ, ενός δημοσιογράφου-ερευνητή που γύρισε όλον τον κόσμο ακολουθώντας τα ίχνη που βρήκε στα αρχεία της Στάζι για τον Κάρλος και τον Βαϊνριχ

[photo_1]

Σύμφωνα λοιπόν με μια συνέντευξη του στην «Ελευθεροτυπία» , η συνεργασία Κάρλος - ΕΛΑ δεν σταματούσε απλά στην οργάνωση κάποιων τρομοκρατικών επιθέσεων, αλλά πήγαινε ακόμη πιο μακριά «Ο ΕΛΑ είχε οργανώσει γιάφκες για τον Κάρλος στην Ελλάδα, όπου έκρυβαν οπλισμό. Τότε ο Κάρλος (αναφέρεται στα τέλη της δεκαετίας του ‘70, αλλά και τη δεκαετία του ‘80) έχει στήσει ένα κύκλωμα μεταφοράς όπλων και πυρομαχικών, από τη Ρουμανία στη Μέση Ανατολή. Ο ενδιάμεσος σταθμός ήταν η Ελλάδα, όπου αποθήκευαν ποσότητες όπλων. Στη δουλειά αυτή, τον Κάρλος βοηθούσε ο ΕΛΑ. Απ’ ό,τι γνωρίζω, μια ανάλογη βάση - κρυψώνα του Κάρλος είχε στηθεί και στην Κύπρο».

Το πιο ενδιαφέρον όμως έρχεται στη συνεχεία: Ο Σμάντλιστ λέει ότι η Στάζι είχε σε μεγαλύτερη εκτίμηση την 17Ν από τον ΕΛΑ, επειδή ο τελευταίος ηταν μια … «χαοτική» οργάνωση, Η οποία στηριζόταν πολλές φορές στον αυθορμητισμό των μελών της, κάτι ανάλογο με τους «Επαναστατικούς Πυρήνες» στη Γερμανία. Αντίθετα, η 17Ν ήταν μια οργάνωση πειθαρχημένη, μιλιταριστικά οργανωμένη, «που ελεγχόταν από τη Μόσχα και την KGB...».

Είναι αλήθεια. Αρκετοί πρώην αξιωματούχοι της Στάζι με τους οποίους συνομίλησα μου είπαν το ίδιο: «Μην ακουμπάς την 17Ν , δεν είναι παίξε γέλασε, ελέγχεται από την KGB». Υπάρχει μάλιστα και ένα πολύ σοβαρό απόρρητο έγγραφο της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών , (BND) το οποίο αναφέρει μεταξύ των μελών της ιστορικής ηγεσίας της 17Ν και έναν παλιό καπετάνιο του ΕΛΑΣ.

Ο συνάδελφος,ο Παντελής Βαλασόπουλος, που πηρε την συνέντευξη από τον Σμάλντιστ δεν πιστεύει τα αυτιά του και τον ξαναρωτάει: «Πιστεύετε αλήθεια ότι η 17Ν είχε σχέσεις με τη Μόσχα;». Η απάντηση είναι απλή και κατηγορηματική: «Δεν το λέω εγώ. Μου το είπαν πολύ σοβαρές πηγές μου, πρώην στελέχη της Στάζι. Ναι, μέχρι κάποια εποχή τουλάχιστον η Μόσχα ενδιαφερόταν πολύ σοβαρά για τη 17Ν. Όπως μου έχουν πει επίσης οι ίδιοι άνθρωποι, η 17Ν δεν εμπιστευόταν ιδιαίτερα τον ΕΛΑ. Οι ανατολικές μυστικές υπηρεσίες είχαν πολλές τέτοιες οργανώσεις υπό τον έλεγχό τους για πολλούς και διάφορους λόγους· ένας από αυτούς ήταν για να μη στραφούν εναντίον τους. Είναι γνωστό, για παράδειγμα, ότι η Στάζι μέσω του Κάρλος είχε σχέσεις με τον ΕΛΑ, αλλά και ένα παρακλάδι της ΕΤΑ, όπως και με αρκετούς Παλαιστίνιους. Ο ΕΛΑ δεν είχε μόνο Έλληνες ως μέλη. Είχε και άλλους Ευρωπαίους…»

Το απόρρητο μνημόνιο Νασιάκου

[photo_2]

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις ενός απόρρητου μνημονίου που παρέδωσε στον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Φώτης Νασιάκος (ΝΕΑ 23/11/2001) ο ΕΛΑ και η 17Ν είναι πολύ πιθανό να είχαν όμοιες αφετηρίες και κοινούς σχεδιασμούς. Ομοίως είναι επίσης πιθανό ότι κάποια πρόσωπα είχαν «κοινό ρόλο» ή τουλάχιστον «λόγο» και στις δύο οργανώσεις, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια δράσης τους.

Την ύπαρξη ενιαίου κέντρου καθοδήγησης δεν μπόρεσε τότε να αποφύγει ούτε η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης . Σύμφωνα με ένα άρθρο στην «Καθημερινή» το καυτό Καλοκαίρι του 2002 «οι διωκτικές αρχές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όλες οι ενέργειες «εποπτεύονταν» από τον ίδιο κεντρικό μηχανισμό». Ποιος ήταν όμως αυτός ο κεντρικός μηχανισμός , αυτό το ενιαίο κέντρο καθοδήγησης της τρομοκρατία δηλαδή. Βρισκόταν μέσα στην 17Ν ή τον ΕΛΑ; Μέσα σε αυτές, έξω από αυτές, μέσα στην Ελλάδα, ή κάπου αλλού, σε άλλη χωρά η μυστική υπηρεσία;

Οι διωκτικές αρχές είτε πίστεψαν οι ίδιες, είτε προσπάθησαν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι το κέντρο αυτό αποτελείται «από μια χούφτα ανθρώπων, που το 1975 αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ένοπλη πάλη». Αποτελείτο δηλαδή από τον Γιωτοπουλο και μερικούς άλλους που δεν τους βρήκαμε ακόμα, ή τους βρήκαμε αλλά δεν τους δείχνουμε επειδή «κελάηδησαν» και θα ήταν πολύ ανθυγιεινό γι αυτούς να εμφανισθούν δημοσίως. Εξ ού και οι εκάστοτε δεσμεύσεις και οι μηδέποτε υλοποιηθείσες υποσχέσεις ότι όπου νάναι φτάνουμε, πλησιάζουμε και στην «ιστορική ηγεσία».

Για παράδειγμα στο προαναφερθέν άρθρο της «Καθημερινής», οι ίδιες «εγκυρότατες» και υψηλά ιστάμενες πηγές των διωκτικών αρχών υποστηρίζουν ότι «ο αρχικός διαχωρισμός μεταξύ «17 Nοέμβρη» και «EΛA» έγινε διότι εκείνος ο αρχικός πυρήνας είχε υπέρμαχους τόσο της «δυναμικής» ένοπλης πάλης (17Ν), όσο και της προσπάθειας δημιουργίας ενός περισσότερο μαζικού κινήματος, που θα έδινε το στίγμα του με συμβολικά κινήματα (ΕΛΑ). Oι μικρότερες οργανώσεις εκτιμάται ότι ξεπήδησαν στην πορεία ως αποτέλεσμα ηθελημένης προσπάθειας να φανεί η τρομοκρατία πιο διαδεδομένη από ό,τι πραγματικά ήταν».

Η αντίφαση με όσα λένε προηγουμένως είναι εξόφθαλμη.. Στην αρχή λένε, σωστά, ότι η ένοπλη πάλη εποπτεύονταν ανέκαθεν από ένα κεντρικό μηχανισμό ο οποίος δεν ήταν άλλος από την αρχικό πυρήνα και στην επόμενη γραμμή τα κάνουν μαντάρα ισχυριζόμενοι ότι αυτός ο αρχικός πυρήνας διασπάστηκε σε υπέρμαχους της 17Ν και του ΕΛΑ. Αν όμως διασπάστηκε τότε πως επόπτευε όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες;

Οι εγγενείς δυσχέρειες για το προσδιορισμό και την εξάρθρωση του Ενιαίου Κεντρου Καθοδήγησης της ελληνικής τρομοκρατίας εκδηλώνονται και σε άλλες εκτιμήσεις. Οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής και οι καταθέσεις των ίδιων των κατηγορουμένων – βλ. για παραδειγμα τις δηλώσεις Σάββα Ξηρού για συνομιλίες του ίδιου με στελέχη της Αντικρατικής Παλης και του ΕΛΑ - αποδεικνύουν ότι υπήρχαν συναντήσεις μεταξύ των μελών των κύριων τρομοκρατικών οργανώσεων, συνεννοήσεις για κοινή δράση, περάσματα μελών από τη μια οργάνωση στην άλλη, ανταλλαγές πληροφοριών, πείρας και εξοπλισμού. Αλλά τότε γιατί να μιλάμε για διαφορετικές οργανώσεις και όχι για μια και την αυτή η οποία δημοσιοποιούσε με διαφορετικά ονόματα για λόγους συνωμοτικότητας, άλλα και για να φαίνονται περισσότεροι – αρέα, αρέα, να φανούμε καμιά σαρανταρέα;

Υπήρξαν μυστικές συμφωνίες με τους τρομοκράτες το 2002;

[photo_4]

Θυμάσθε την ρουκέτα που έπληξε την αμερικανική πρεσβεία; «Δεν έχουμε κανένα στοιχείο και μόνο εκτιμήσεις και εικασίες μπορούμε να κάνουμε» έλεγαν τότε αξιόπιστοι και υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι της αστυνομίας και της κυβέρνησης. Για το μόνο που ήταν βέβαιοι ήταν ότι οι δράστες «ήταν Έλληνες που συνεργάστηκαν με ξένους». Άλλοι συνάδελφοί τους δήλωναν στον Τύπο σίγουροι ότι η «τρίτη γενιά» τρομοκρατών αποτελείται από «νεαρούς» στρατολογημένους από μέλη της ιστορικής ηγεσίας της 17Ν που έμειναν ασύλληπτα μετά την εξάρθρωση της οργάνωσης και φαίνεται να έχουν επαφές με δίκτυα του εξωτερικού».

Πρόκειται για μια καταπληκτική ομολογία, που δυναμιτίζει όσα κυβέρνηση και αστυνομία ισχυρίζονταν μέχρι τότε. Πώς γνώριζαν άραγε στην αστυνομία ότι μέλη της «ιστορικής ηγεσίας» στρατολόγησαν και εκπαίδευσαν τη «νέα γενιά» τρομοκρατών; Το είπαν στο βρόντο, ή γνωρίζουν κάτι που δεν ξέρουμε εμείς οι υπόλοιποι; Δεν «εξαρθρώθηκε» όλη η 17Ν και ολόκληρος ο ΕΛΑ το 2002; Δεν πιάστηκαν και δικάστηκαν όλα τα μέλη της ηγεσίας τους; Πόσοι και ποιοι παραμένουν εκτός Κορυδαλλού και ετοιμάζουν ένα νέο αντάρτικο πόλης; Μήπως ήταν όλα προδιαγεγραμμένα πριν από την έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού; Υπήρξε άραγε κάποια σκοτεινή συμφωνία στο παρασκήνιο με την «ιστορική ηγεσία»; Και ποιοι την έκαναν;

Ό,τι κι αν συμβαίνει, τα τραγικά κενά της ανήμπορης «εξάρθρωσης» της τρομοκρατίας του 2002 θέτουν πιεστικά ερωτήματα: Ποιοι πιάστηκαν και δικάστηκαν τελικά; Η πραγματική ηγεσία, ή μόνον κάποιοι πυρήνες και εκτελεστικοί βραχίονες; Πόσοι και ποιοι παραμένουν εκτός Κορυδαλλού και ετοιμάζουν ένα νέο αντάρτικο πόλης; Έγιναν, άραγε, όλα στο πλαίσιο μιας σκοτεινής συμφωνίας, ενός «μεγάλου ντηλ» για να εξυπηρετηθούν οι πολιτικές σκοπιμότητες εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων;

Βασίλης Π. Ζήσης

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
ολυμπιακοί αγώνες, ΠΑΣΟΚ, ελλαδα, οφείλω, antinews, ελευθεροτυπια, δεόντως, kgb, σημαίνει, κυπ, κυπρος, ελασ, ετα, μνημονιο, καλοκαιρι, δραση, νέα, βομβα mall, ντηλ, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, θεμα εκθεσης 2012, μνημονιο 3, αστυνομια, βημα, γερμανια, δουλεια, ετα, ηγεσια, ιχνη, ογκος, ονοματα, πλαισιο, ρουμανια, τηλεφωνο, το βημα, kgb, αρθρα, αρθρο, απλα, ατζεντα, αυτια, βιβλιο, δεόντως, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δικτυα, δοθηκε, διωτη, εγινε, εγγραφα, εγγραφο, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκρηξη, εκτιμηση, ελασ, εμειναν, εποχη, ερευνα, ερευνες, ερχεται, ιδιο, υπηρεσιες, υπηρχαν, καυτο καλοκαιρι, κυβερνηση, κυπ, λαθος, μακρια, μορφη, μοσχα, οφείλω, παρισι, παιξε, πηγαινε, προβληματα, ρολο, συνεχεια, στιγμα, εικασιες, φαινονται, φυσικα, φοβος, φορα, χωρα, ιδιαιτερα, πηγες, σημαίνει, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα