Σε όργανο της ρωσικής διπλωματίας μετατράπηκε ο Τσίπρας

Σε όργανο της ρωσικής διπλωματίας μετατράπηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπροσωπεία που επισκέφτηκε την Μόσχα, μια επίσκεψη που τελειώνει σήμερα χωρίς βεβαίως ο κ. Τσίπρας να συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ. Η συνάντηση που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία με την πρόεδρο της Άνω Δούμας και στενή συνεργάτη του προέδρου Πούτιν, Βαλεντίνα Μετβιένκο και οι δηλώσεις της τελευταίας αποκάλυψαν ότι οι Ρώσοι ήθελαν τον Τσίπρα

στην παρούσα χρονική στιγμή για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την ΕΕ και τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Ματβιένκο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την ελληνική κυβέρνηση που συμφώνησε στις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις σφαγές στην Ουκρανία. Η κ. Ματβιένκο φέρεται να είπε στον κ. Τσίπρα ότι η ρωσική κυβέρνηση λυπάται για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην επιβολή κυρώσεων κατά προσώπων του περιβάλλοντος του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, μεταξύ των οποίων και η ίδια.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι είπε πως την λυπεί ιδιαιτέρως το γεγονός ότι δεν μπορεί υπό τις παρούσες συνθήκες να ταξιδέψει στην Ελλάδα.

Δηλαδή η ρωσική πλευρά ήθελε η Αθήνα να ασκήσει βέτο για τις κυρώσεις; Ήθελε δηλαδή να πάει κόντρα στην Ευρώπη προκειμένου να κάνει τα χατίρια της Μόσχας από την οποία η Ελλάδα δεν έχει δει και πολλά καλά εδώ που τα λέμε. Ούτε καμιά σημαντική στήριξη έδωσε το «ξανθό γένος» όταν η χώρα μας ήταν με το κεφάλι στο νερό ενώ θυμάστε τα παιχνίδια που έπαιξαν με τη ΔΕΠΑ. Πώς λοιπόν απαιτούν τώρα να μη δεχθούμε τις κυρώσεις που επιβάλλονται γιατί οι Ρώσοι τα έχουν κάνει επιεικώς σκ…ά στην Ουκρανία; Αλλά και σιγά τις κυρώσεις ή την δυναμική εξωτερική πολιτική της Ευρώπης ενάντια στον Πούτιν που έτσι κι αλλιώς κάνει ότι θέλει.

Ο δε κ. Τσίπρας και η αντιπροσωπεία του άκουγαν και δεν μιλούσαν καθώς ξέρουν ότι η Μόσχα τους κάλεσε λίγες μέρες πριν τις εκλογές προκειμένου να μπουν στο μάτι της Ευρώπης. Ο εχθρός του εχθρού μου, δηλαδή ο Τσίπρας που έχει καταγγελτική ρητορική κατά της ΕΕ, είναι φίλος μου, λένε οι Ρώσοι. Μια τακτική και διπλωματική κίνηση σε βάρος της Ευρώπης ήταν η πρόσκληση Τσίπρα και αυτός πάτησε την μπανανόφλουδα διότι πίστευε ότι θα βγάλει… selfies με τον Λαβρόφ, που του έριξε πόρτα κανονικά.. Μάλιστα κάποιοι στην Κουμουνδούρου διακινούσαν και σενάρια για προσπάθεια συνάντησης του κ. Τσίπρα με τον… Β. Πούτιν. Αλλά αυτός είχε κανονίσει να πάει για… γκολφ.

Το ρεπορτάζ από τη Μόσχα λέει επίσης ότι η ρωσική πλευρά φέρεται να εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για κάποιες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και για το ότι δεν προχωρούν οι διμερείς σχέσεις

Από την πλευρά του ο Τσίπρας είπε τα αυτονόητα και δεν χρειαζόταν να πάει στη Μόσχα για να τα πει. Ότι δηλαδή «ασφάλεια στην Ευρώπη δεν νοείται χωρίς την Ρωσία» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί την ανάφλεξη μίας νέας εστίας κρίσης στην καρδιά της Ευρώπης. Η αντιπροσωπεία σημείωσε ότι «πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει διπλωματική λύση στην Ουκρανία και η Ουκρανία να είναι γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας και όχι ένα πεδίο νέου διχασμού, καθώς και ότι χρειάζεται προσπάθεια για να διατηρηθεί το επίπεδο σχέσεων Ελλάδας Ρωσίας. Υπογραμμίστηκε επίσης ότι εμείς βλέπουμε τη Ρωσία ως αναπόσπαστο κομμάτι μιας Ευρώπης από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια.

Βεβαίως δεν απέφυγε ο κ. Τσίπρας να το παίξει μεγάλος ηγέτης με διεθνές κύρος λέγοντας μεταξύ άλλων: . «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προεδρίας θα εργαζόταν για την αποκλιμάκωση και όχι την κλιμάκωση της κρίσης. Και βέβαια δεν θα ταξίδευε στην Ουκρανία για να αναγνωρίσει την κυβέρνηση του Κιέβου η οποία μπήκε στη θέση της με αντισυνταγματικές διαδικασίες».

Πέραν της Ματβιένκο η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ είχε και ορισμένες άλλες συναντήσεις επιπέδου «πάμε να πιούμε καμιά στολίσναγια».

Συμμετείχε επίσης σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, το οποίο υπάγεται στο Κρεμλίνο. Στην ημερίδα μάλιστα αναφέρθηκε από κάποιους ομιλητές, ότι η αποδυνάμωση της Ελλάδας ίσως και να μην ήταν τυχαία στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ινστιτούτο καταρτίζει μελέτη με θέμα τις προοπτικές των ρωσοελληνικών σχέσεων, σε περίπτωση που ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση στην Ελλάδα. Και γιατί δεν έκαναν τίποτε οι Ρώσοι για να μην αποδυναμωθεί η Ελλάδα; Και τι εννοούν όταν λένε ότι καταρτίζουν μελέτη για τις σχέσεις των δύο χωρών με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Άλλες σχέσεις θα είναι; Ο κ. Τσίπρας αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι γιατί δέχεται να το παίξει;

Το ταξίδι άνευ ουσίας τελειώνει την Τρίτη αφού περιλαμβάνει συναντήσεις, με τον Α΄ Αναπληρωτή ΥΠ.ΕΞ. της Ρωσίας, υπεύθυνο για τις σχέσεις Ρωσίας - Ευρώπης, Βλαντιμίρ Τιτόφ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμα, Αλεξέι Πουσκόφ και τον Α’ αντιπρόεδρο της Δούμα, Ιβάν Μέλνικωφ.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα