Τρομοκρατία, κακοποιά στοιχεία και σκουπίδια: αρχίζει το Euro 2016...

Σκουπίδια στους δρόμους των γαλλικών πόλεων κατά τη διάρκεια ενός παγκόσμιου αθλητικού γεγονότος; Αυτό δεν είναι τίποτα. Καθώς εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί του ποδοσφαίρου καταφθάνουν στη Γαλλία για το τουρνουά ποδοσφαίρου Euro 2016, οι Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν εστιάσει σε ένα πρόβλημα πολύ μεγαλύτερο από τις απεργίες: να εξασφαλίσουν ότι οι επισκέπτες προστατεύονται έναντι πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια της

εξτραβαγκάντζας που θα διαρκέσει έναν μήνα και ξεκινά σήμερα.

Ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ είχε πει ότι δεν υπήρξε καμία "ειδική" απειλή για το Euro, οι αρχές προειδοποιούν ότι η Γαλλία εξακολουθεί να αποτελεί στόχο προτεραιότητας για το Ισλαμικό Κράτος. Μια επίθεση κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας εκδήλωσης θα μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπό της αφάνταστα - ένας παράγοντας που δεν έχει χαθεί για τους τρομοκράτες.

Ο Μοχάμεντ Αμπρινί, ύποπτος για τις επιθέσεις του Παρισιού και των Βρυξελλών, είπε στους ανακριτές ότι το αρχικό σχέδιο ήταν να χτυπήσουν το Euro και όχι τις Βρυξέλλες, αλλά το σχέδιο άλλαξε καθώς η πίεση από τις υπηρεσίες ασφαλείας αυξήθηκε. Τον Μάιο, ένα ηχητικό ντοκουμέντο που αποδίδεται σε έναν εκπρόσωπο του Ισλαμικού Κράτους, τον Μοχάμεντ ελ-Αντνάνι, προέτρεψε τους οπαδούς να κάνουν τον μουσουλμανικό μήνα της νηστείας του Ραμαζανιού, που συμπίπτει με το Euro, έναν "μήνα συμφοράς" για τους μη πιστούς.

Επιθέσεις εκδίκησης

Αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής της εγχώριας υπηρεσίας ασφαλείας της Γαλλίας DGSI, προειδοποίησαν πριν από ένα μήνα ότι το ISIL έψαχνε τρόπους για να επιτεθεί στην διοργάνωση. Μετά την υποχώρησή του στη Συρία και το Ιράκ, εξαιτίας των βομβαρδισμών των δυτικών συμμαχικών δυνάμεων, η φονταμενταλιστική ομάδα "θα ήθελε να δημιουργήσει μια αναστάτωση και να πάρει εκδίκηση για τις αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού" δήλωσε ο επικεφαλής της DGSI Πατρίκ Καλβάρ σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro.

"Όταν λέμε ότι δεν υπάρχει ειδικό σχέδιο για μια επίθεση, σημαίνει ότι οι αρχές δεν γνωρίζουν μια συγκεκριμένη ομάδα με ένα συγκεκριμένο σχέδιο," δήλωσε ο Κλοντ Μονικέ, ένας πρώην Γάλλος αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής και επικεφαλής του European Strategic Intelligence and Security Center που εδρεύει στις Βρυξέλλες. "Αλλά το παγκόσμιο επίπεδο απειλής στη Γαλλία παραμένει εξαιρετικά υψηλό, στο ίδιο επίπεδο όπως ήταν στις 12 Νοεμβρίου του 2015"- την ημέρα μετά από τις επιθέσεις στο Παρίσι στις οποίες σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι.

Οι απειλές έχουν ρίξει τη σκιά τους στο τουρνουά, το οποίο πρόκειται να φιλοξενηθεί σε 10 πόλεις και αναμένεται να προσελκύσει εκατομμύρια επισκέπτες. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει πει στους οπαδούς που θα ταξιδέψουν στη Γαλλία ότι τα στάδια και "ζώνες των φιλάθλων"- υπαίθριοι και άλλοι χώροι όπου οι φίλαθλοι μπορούν να παρακολουθήσουν αγώνες σε γιγαντοοθόνες- αποτελούν πιθανούς στόχους για τους τρομοκράτες, μια προειδοποίηση που επίσης έδωσε και το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας.

Απέναντι σε αυτές τις απειλές, η γαλλική κυβέρνηση δεν το ρισκάρει. Στους μήνες που προηγήθηκαν του τουρνουά, η αστυνομία και οι δυνάμεις της αντιτρομοκρατίας διεξήγαγαν περίπου 30 μεγάλης κλίμακας ασκήσεις προσομοίωσης, με συντονισμένες επιθέσεις σε ζώνες φιλάθλων ή στάδια, όπως απαγωγές ομήρων, επιθέσεις αυτοκτονίας, ακόμη και επιθέσεις με χημικά και βιολογικά όπλα.

"Υπάρχει σίγουρα μια ψυχολογική πτυχή σε αυτές τις ασκήσεις", δήλωσε ο Μονικέ. "Η κυβέρνηση θέλει να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι είναι έτοιμη για οτιδήποτε, παρότι γνωρίζει ότι μια τέτοια επίθεση [με χημικά όπλα] είναι εξαιρετικά δύσκολη και μάλλον ανέφικτη για τους τρομοκράτες". Για να προστατέψει τους οπαδούς και να εξασφαλίσει την περίμετρο των ζωνών φιλάθλων και τα γήπεδα, η Γαλλία δαπάνησε τεράστιους πόρους. Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι περίπου 90.000 αστυνομικοί, ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας, διασώστες και ειδικοί εξουδετέρωσης βομβών θα εργάζονται σε όλο το τουρνουά, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιουλίου.

"Κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει από το να ζούμε κανονικά, όπως έχουμε επιλέξει" δήλωσε ο Καζενέβ στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα. "Η Γαλλία πρέπει να παραμείνει στη Γαλλία και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πραγματοποιηθεί το Euro 2016".

Υπό το φως των έντονων μέτρων ασφαλείας, τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους μπορεί να αποφασίσουν να αποφύγουν το Euro και να χτυπήσουν λίγο αργότερα, με έναν λιγότερο αναμενόμενο τρόπο, πρόσθεσε ο Μονικέ. "Αν ήμουν επικεφαλής των εξωτερικών εργασιών του Daesh - που δεν είμαι - θα περίμενα να περάσει το Euro και στη συνέχεια θα πραγματοποιούσα ένα σημαντικό χτύπημα κάπου αλλού, όπως σε μια παραλία στην Ιταλία στη μέση του καλοκαιριού", είπε. "Αυτή είναι μία σταθερά του Daesh: η επιθυμία τους να κάνουν τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά, για να μας αιφνιδιάσουν".

Ποδόσφαιρο και καυγάδες

Ακόμη και χωρίς την απειλή μιας επίθεσης, η αστυνομία έχει πλήρη απασχόληση με τους χούλιγκαν, που ακολουθούν τις εθνικές ομάδες τους ψάχνοντας για φασαρίες. Περισσότεροι από 2.000 οπαδοί θεωρήθηκαν δυνητικά βίαιοι και τους έχει απαγορευτεί η είσοδος στη Γαλλία εν όψει του Euro, ανέφεραν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Αστυνομικοί από διάφορες συμμετέχουσες χώρες θα είναι στη Γαλλία, επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση των χούλιγκαν των χωρών τους.

Η πίεση της διαχείρισης τόσων πολλών απειλών ταυτόχρονα πυροδότησε μια δημόσια διαμάχη την περασμένη εβδομάδα, μεταξύ υψηλόβαθμων Γάλλων αξιωματούχων. Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Παρισιού Μισέλ Καντό έγραψε προς τον Υπουργό Εσωτερικών μια επιστολή που διέρρευσε, στην οποία συνιστά τον αποκλεισμό μιας ζώνης φιλάθλων κάτω από τον Πύργο του Άιφελ, που μπορεί να χωρέσει 90.000 θεατές, λόγω των φόβων για την ασφάλεια. Ανέφερε μάλιστα πως οι αστυνομικοί είναι εξαντλημένοι μετά από μήνες της επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, με την αυξημένη ασφάλεια στη Γαλλία.

Υπάρχει και κάτι άλλο όμως που μπορεί να δράσει αποτρεπτικά: οι φίλαθλοι μπορεί να αποσπαστούν από τη μυρωδιά των σκουπιδιών που συσσωρεύονται στους δρόμους των γαλλικών πόλεων, εξαιτίας της απεργίας των εργατών στην καθαριότητα, ενάντια στην μεταρρύθμιση του εργατικού νόμου. Ενώ οι απεργίες στους σιδηροδρόμους και στα διυλιστήρια πετρελαίου αρχίζουν να ξεθυμαίνουν, η απεργία των εργατών στην καθαριότητα μόλις άρχισε. Οι σκληροπυρηνικοί συνδικαλιστές μπλοκάρουν την έξοδο τον οχημάτων συλλογής, αναγκάζοντας το Δημαρχείο του Παρισιού να ζητήσει την επίταξη των δημοτικών υπαλλήλων. Ακόμα κι έτσι, τα σκουπίδια είχαν ήδη συσσωρευτεί μπροστά από τα κτίρια στις περισσότερες από τις 20 περιοχές της πρωτεύουσας και άρχισαν να βρωμάνε εξαιτίας και των υψηλών θερμοκρασιών. Οι απεργοί εργάτες σε έναν μεγάλο αποτεφρωτήρα απορριμμάτων κοντά στο Παρίσι ορκίστηκαν να συνεχίσουν την διαμαρτυρία τους καθ' όλη τη διάρκεια του Euro.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα