Τρίβουν τα χέρια τους στην Τουρκία για το Φαρμακονήσι

φωτογραφία από έρευνες και διασώσεις του Λιμενικού στο Αιγαίο

Είτε κάποιος Λιμενικός -πιστεύουμε από τους ελάχιστους τέτοιους που υπάρχουν στο Σώμα- το’ παιξε “υπερπατριώτης καουμπόϋ”, είτε όχι (θα φανεί από τη διερεύνηση της υπόθεσης), ένα είναι σίγουρο: Ο μόνος ωφελημένος από την τραγωδία στο Φαρμακονήσι με τους μετανάστες και τον επικοινωνιακό θόρυβο που ξεσήκωσε, είναι η Τουρκία. Όπως έχει συμβεί επανειλημμένως και στο πρόσφατο παρελθόν, ο θόρυβος γύρω από τη μεταχείριση μεταναστών από

τις ελληνικές Αρχές, έχει ως αποτέλεσμα να χαλαρώνουν τα μέτρα φύλαξης τόσο στο Αιγαίο όσο και στον Έβρο. Συνέπεια; Να αυξάνεται, στη συνέχεια, δραματικά ο αριθμός των μεταναστών που στέλνουν τα κυκλώματα δουλεμπόρων με τις ευλογίες της Άγκυρας προς την Ελλάδα.

φωτογραφία από έρευνες και διασώσεις του Λιμενικού στο Αιγαίο

Πέραν της ανθρωπιστικής πλευράς, που είναι εξαιρετικά σημαντική, και αναμφισβήτητα πρέπει να διερευνηθεί έως τέλους τι ακριβώς έπραξαν οι Λιμενικοί με τους μετανάστες στο Φαρμακονήσι, και να αποδοθούν ευθύνες -και πολιτικές- και εφόσον υπάρχουν, να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής το μεγάλο γεωπολιτικό “παιχνίδι” που στήνεται πάνω σε ανθρώπινες ζωές. Να σημειωθεί πως, αν και η Τουρκία έχει μετατραπεί σε κύριο διακομιστικό σταθμό περάσματος μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Ασία προς την Ελλάδα, και συχνά έχει αποδειχθεί ότι η διακίνηση ανθρώπων γίνεται με την ανοχή, αν όχι με το “πράσινο φώς” της Άγκυρας, η γειτονική χώρα επανειλημμένως προσπάθησε και συνεχίζει να προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες στη χώρα μας. Κι’ αυτό, για να “απαντήσει” στις κατηγορίες που της απευθύνουν οι διεθνείς Οργανισμοί, αλλά και η ίδια η Αθήνα.

Φωτογραφία από παιδάκι νεκρό που περισυνέλεξαν οι Λιμενικοί. Τότε έσωσαν πολούς μετανάστες.

Στο πλαίσιο αυτό, πολλές φορές έχει επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί ξεδιάντροπα τις ανθρωπιστικές τραγωδίες στο Αιγαίο, και τις προσπάθειες επαναπροώθησης που σε ορισμένες περιπτώσεις έκαναν στο παρελθόν οι ελληνικές Αρχές. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση “διπλωματικής επίθεσης” που έκανε η Άγκυρα ήταν το 2004 και το 2006, οπότε είχε φτάσει στο σημείο να δώσει στη δημοσιότητα (προηγουμένως τα είχε καταθέσει σε διεθνείς Οργανισμούς και στην ΕΕ) φωτογραφίες και βίντεο με πλοία του ελληνικού Λιμενικού που, άλλοτε στα όρια των χωρικών υδάτων και άλλοτε λίγο πριν, εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, εμπόδιζαν πλοιάρια με μετανάστες να εισέλθουν στην Ελλάδα (Βλέπε: Drowning in the Aegean: Greece Denies Dumping Illegal Immigrants into the Sea και Operation refugee: Greek coast guard’s illegalities captured on video).

Τότε, καπηλεύτηκε τόσο πολύ αυτές τις -“θολές” πάντως- “επαναπροωθήσεις” που έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο ότι οι ελληνικές Αρχές ήταν που οδήγησαν κάποιους από τους μετανάστες στο θάνατο και τον πνιγμό. Κι’ αυτό, όταν είναι γνωστό ότι κάθε τόσο μετανάστες πνίγονται, επειδή φτάνουν στο σημείο να επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια ακόμα και με παιδικά φουσκωτά, τα οποία βέβαια δεν αντέχουν και σκάνε. Ουδείς επίσης πρέπει να ξεχνά ότι είναι πάμπολλες οι επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών από το Λιμενικό, ενώ δεν είναι λίγες εκείνες οι φορές που απλά οι Λιμενικοί γίνονται “συλλογείς” πτωμάτων μεταναστών που “ξεβράζονται” στα παράλια των ελληνικών νησιών.

φωτογραφία από έρευνες και διασώσεις του Λιμενικού στο Αιγαίο

Keywords
Τυχαία Θέματα