Τρεις απειλές για την ανάκαμψη της Ευρώπης

Μετά τα θετικά στοιχεία, προσέξτε την Fed, τις τράπεζες και την επανεξισορρόπηση γράφει το editorial των Financial Times.


Υπήρξε μια αργή και σκληρή πρόοδος, αλλά η οικονομία της Ευρώπης φαίνεται να βελτιώνεται επιτέλους. Πολλά θετικά στοιχεία την εβδομάδα που πέρασε δείχνουν μια ανάκαμψη σε πολλά μέτωπα.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Mark Carney, ο

νέος διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας μπορεί να ελπίζει σε θετικά νέα, από τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος ως μια σαφή άνοδο στον τομέα της μεταποίησης, των κατασκευών και των υπηρεσιών. Δεν είναι μόνο ότι η οικονομία επιταχύνεται, αλλά υπάρχουν και ορισμένες ενδείξεις για επανεξισορρόπηση, από την εγχώρια κατανάλωση προς τις εξαγωγές. Αν υπάρχει ένα σύννεφο, προέρχεται από τα σημάδια μιας φούσκας στα ακίνητα.
Το πιο ενθαρρυντικό, ίσως, είναι η ανάκαμψη στην ευρωζώνη, έπειτα από έξι συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης. Η απότομη αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας κατά πάσα πιθανότητα δείχνει ότι η ατμομηχανή της Ευρώπης επιταχύνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Όταν παρουσιαστούν, προσεχώς, τα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν όλης της Ευρώπης, αναμένεται να δείξουν, επιτέλους, κάποια αύξηση.
Οι αγορές μετοχών δεν έχουν εντυπωσιαστεί από αυτό το πακέτο των καλών ειδήσεων. Είναι αλήθεια ότι οι μετοχές στην ευρωζώνη και στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν την Παρασκευή. Ωστόσο, ο δείκτης FTSE Eurofirst 300 έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ελαφρώς υψηλότερα από ό,τι στην αρχή. Ο δείκτης FTSE 100 ούτε καν μείωσε τις εβδομαδιαίες απώλειές του. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές όμως κοιτάζουν το μέλλον. Οι μετοχές και στις δύο πλευρές της Μάγχης έχουν ανέβει σημαντικά από τον Ιανουάριο. Η αρχή της ανάκαμψης μπορεί να έχει ήδη προεξοφληθεί.
Οι επενδυτές στην Ευρώπη πρέπει να επαγρυπνούν για τρεις κινδύνους. Ο πρώτος είναι η επικείμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, καθώς η Federal Reserve αρχίζει να επιβραδύνει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων. Η Τράπεζα της Αγγλίας διαβεβαίωσε τους επενδυτές αυτή την εβδομάδα ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα μέχρι τουλάχιστον η ανεργία να πέσει στο 7 τοις εκατό. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει υποσχεθεί επίσης- αν και λιγότερο έντονα – να διατηρήσει τη νομισματική της ροή ανοιχτή. Ο φόβος είναι ότι μια σφιγμένη πολιτική από τη Fed μπορεί να αποδειχθεί αδύνατο να αντισταθεί, οδηγώντας σε υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρώπη.
Ο άλλος κίνδυνος είναι ότι η ανάκαμψη μπορεί να αποδειχθεί ασταθής. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση ήλπιζε ότι η παραγωγή θα μπορούσε να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο από ό, τι στο παρελθόν, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι οι υπηρεσίες αυξάνονται ταχύτερα. Στη ζώνη του ευρώ, τα στοιχεία για το ΑΕΠ έδειξαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι οι υφέσεις στην Ισπανία και την Ιταλία έχουν φθάσει στο χειρότερο σημείο τους. Αλλά μία ανάκαμψη δύο ταχυτήτων με τη Γερμανία επικεφαλής είναι πολύ πιθανή.

Το βασικό πρόβλημα της Ευρώπης παραμένει το τραπεζικό της σύστημα. Οι μειωμένοι ισολογισμοί εμποδίζουν τους δανειστές από την επέκταση της πίστωσης σε επιχειρήσεις, σταματώντας την ανάπτυξη. Οι τράπεζες πρέπει να είναι ειλικρινείς με τις απώλειες τους και να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια. Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ζητήσει από τους δανειστές να στηρίξουν τους λογαριασμούς τους, αλλά δεν έχει προχωρήσει αρκετά. Στη ζώνη του ευρώ, η επικείμενη αναθεώρηση της ποιότητας του ενεργητικού είναι μια ευκαιρία για να ενισχυθεί ένα ασταθές σύστημα. Η εξασφάλιση της ανάκαμψης χρειάζεται περισσότερα από μερικά τρίμηνα και η ευκαιρία αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί.

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/80504532-00e6-11e3-a90a-00144feab7de.html#axzz2be3bE3nA

Keywords
Τυχαία Θέματα