Ισπανο-βρετανικός «πόλεμος» για το Γιβραλτάρ

Κοινή δράση με την Αργεντινή εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας για το θέμα του Γιβραλτάρ και των Φόκλαντ εξετάζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας. O Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργάγιο αναμένεται να συζητήσει την ανάληψη κοινής δράσης με την κυβέρνηση της Αργεντινής κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Μπουένος Αϊρες τον επόμενο μήνα, όπου θα μεταβεί στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την εκλογή της πόλης που θα φιλοξενήσει του Ολυμπιακούς Αγώνες

του 2020, καθώς η Μαδρίτη είναι μία από τις τρεις υποψήφιες πόλεις.

To ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει το ενδεχόμενο η διαμάχη με τη Βρετανία για το Γιβραλτάρ να φτάσει μέχρι και τη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων των κρατών-μελών του ΟΗΕ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας ή ακόμα και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Προ ημερών, ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της Ισπανίας στο Γιβραλτάρ, ενώ στην περιοχή έσπευδαν φρεγάτες του βρετανικού ναυτικού στο πλαίσιο μιας «επιχείρησης ρουτίνας».

Η ισπανική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα έχει σκληρύνει της στάση της, απειλώντας με μέτρα (όπως η επιβολή τέλους 50 ευρώ) στη συνεχιζόμενη επί τρεις αιώνες διαμάχη με τη Μεγάλη Βρετανία για τα στενά του Γιβραλτάρ. Οι τοπικές Αρχές του Γιβραλτάρ από τη μεριά τους αποφάσισαν να τοποθετήσουν περισσότερους από 70 τσιμεντένιους ογκόλιθους στα Στενά, σχηματίζοντας έναν τεχνητό ύφαλο για τα ψάρια, κάτι που η ισπανική κυβέρνηση θεωρεί ότι πλήττει τα συμφέροντα των Ισπανών ψαράδων.

Ούσα στην είσοδο της Μεσογείου, η προεξοχή από ασβεστόλιθο στο νότιο άκρο της Ιβηρικής Χερσονήσου έχει μια προνομιακή στρατηγική θέση και φιλοξενεί μια βρετανική ναυτική βάση. Υπήρξε ένα βασικό σημείο των επιθέσεων σε υποβρύχια κατά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Και παρότι εταίροι της ΕΕ, η Βρετανία αρνείται να κάνει κάποια υποχώρηση, καθώς θα δημιουργούσε κακό προηγούμενο για άλλα υπερπόντια εδάφη της, ενώ η Ισπανία θέλει να διεκδικήσει εκ νέου τη χώρα που ανήκε στο βασίλειο της Καστίλης.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/gibraltar/10235937/Gibraltar-Spain-considers-joint-diplomatic-offensive-with-Argentina-over-Falkland-Islands.html

Keywords
Αναζητήσεις
ισπανο βρετανικος πολεμος
Τυχαία Θέματα