Τραμπ: Κατάπαυση πυρός με το… ζόρι
Ανοιχτό παραμένει αν θα μπει οριστικό τέλος στη σύγκρουση που λίγο έλειψε να τινάξει τη Μέση Ανατολή στον αέρα και το «ωστικό κύμα» της να συμπαρασύρει τη διεθνή κοινότητα στον όλεθρο ενός παγκόσμιου πολέμου ή αν μιλάμε για διάλειμμα
Με μία συμφωνία για κατάπαυση του πυρός αλά Τραμπ, η οποία πέρασε από… σαράντα κύματα μέχρι ν’ αποτυπωθεί ως έναν βαθμό και στο πεδίο, φαίνεται πως έκλεισε (;) έστω και προσωρινά ο κύκλος της 12ήμερης σύγκρουσης ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν. Μια σύγκρουση που λίγο έλειψε πάντως τις προηγούμενες ημέρες να τινάξει τη Μέση Ανατολή
Τα πρώτα μηνύματα προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός εστάλησαν από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο αργά τη νύχτα της Δευτέρας, ο οποίος με αναρτήσεις του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης The Truth Social επιχείρησε να βάλει το πλαίσιο, σημειώνοντας πως οι δυο πλευρές δέχτηκαν να σταματήσουν τις εκατέρωθεν επιθέσεις και έτσι να μπει «το επίσημο τέλος» της σύρραξης, στην οποία ενεπλάκησαν και οι ΗΠΑ τα ξημερώματα της Κυριακής, βομβαρδίζοντας τις τρεις κυριότερες ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Παρ’ όλα αυτά, οι ώρες που ακολούθησαν έκρυβαν εκπλήξεις, καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας, αλλά και τα ξημερώματα της Τρίτης με σειρές εκρήξεων στην Τεχεράνη και αλλεπάλληλες εκτοξεύσεις τουλάχιστον έξι ομοβροντιών ιρανικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ σε αντίποινα· η υπηρεσία άμεσης βοήθειας MDA έκανε λόγο για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς και πολλούς τραυματίες όταν επλήγη πολυκατοικία στην Μπερσεβά, στην πόλη που βρίσκεται στα νότια της ισραηλινής επικράτειας, ενώ η ιρανική πλευρά ανέφερε πως εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στο βόρειο Ιράν από ισραηλινό πλήγμα, ενώ νωρίτερα στην ίδια περιοχή έχασε τη ζωή του και ένας Ιρανός επιστήμονας που ασχολούνταν με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, μερικές ώρες προτού ο Τραμπ ανακοινώσει ότι τίθεται σε ισχύ εκεχειρία μεταξύ των δύο αντιμαχομένων.
Λίγο πριν από τις 4 (ώρα Ελλάδας) ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί τόνιζε ωστόσο μέσω X πως «μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμιά συμφωνία». Πρόσθεσε όμως ότι, εάν το Ισραήλ σταματήσει την «παράνομη επίθεσή του εναντίον του ιρανικού λαού», η Ισλαμική Δημοκρατία δεν έχει πρόθεση να συνεχίσει τα πυραυλικά πλήγματα αντιποίνων.
Επικίνδυνες ακροβασίες
Αρχικά, από ισραηλινής πλευράς δεν είχε επιβεβαιωθεί επίσημα, ούτε από την κυβέρνηση Νετανιάχου, πως όντως κλείστηκε συμφωνία, αν και το Κανάλι 12 μετέδωσε πως ο επικεφαλής της κυβέρνησης συμφώνησε με την πρόταση που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος, με την προϋπόθεση το Ιράν να παύσει πυρ. Οι κινήσεις πάντως των εμπλεκόμενων πλευρών -με διαιτητή τον Τραμπ- για πολλές ώρες έμοιαζαν χθες με παιχνίδια επικίνδυνων ακροβασιών. Από τη μία το Ιράν διέψευδε ότι εκτόξευσε πυραύλους προς το ισραηλινό έδαφος «στη διάρκεια των τελευταίων ωρών», όπως το κατηγόρησε το Ισραήλ, ενώ ο Τραμπ (σ.σ.: με ανάρτησή του) διαβεβαίωνε ότι οι Ισραηλινοί δεν πρόκειται να επιτεθούν πάλι στο Ιράν και ότι όλα τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν για να πλήξουν στόχους θα κάνουν στροφή και θα επιστρέψουν!
«Όλα τα αεροπλάνα θα κάνουν στροφή και θα κατευθυνθούν πίσω, ενώ θα κάνουν έναν φιλικό “αεροπορικό χαιρετισμό” στο Ιράν. Κανείς δεν θα πάθει τίποτε, η εκεχειρία βρίσκεται σε ισχύ» έγραψε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος στο Truth Social. Τι μεσολάβησε; Σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφου του Axios, ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Νετανιάχου και του ζήτησε να μην επιτεθεί στο Ιράν. Ο Νετανιάχου τού απάντησε ότι δεν μπορεί να ακυρώσει την ισραηλινή επίθεση και ότι κάποια απάντηση -χαμηλότερης έντασης έστω- πρέπει να δοθεί στην παραβίαση της εκεχειρίας από το Ιράν.
Στο μεταξύ, η ιρανική ιστοσελίδα Mizan και η εφημερίδα «Shargh» μετέδιδαν χθες πληροφορίες για δύο εκρήξεις στην Τεχεράνη μετά το τηλεφώνημα Τραμπ – Νετανιάχου. Τις ανακοινώσεις για την κατάπαυση του πυρός, και ενώ ο Τραμπ δήλωνε ότι δεν θέλει να δει «αλλαγή καθεστώτος» στο Ιράν που, όπως υποστήριξε, θα οδηγήσει σε χάος, χαιρέτισαν χθες με ανακοινώσεις τους η Ε.Ε. και η Σαουδική Αραβία, ενώ η Κίνα κάλεσε το Ισραήλ και το Ιράν να αναζητήσουν μια «πολιτική λύση» στη σύγκρουση. Πιο επιφυλακτικοί οι Ρώσοι, διά του Σεργκέι Λαβρόφ, διαμήνυαν πως η Ρωσία τάσσεται υπέρ της κατάπαυσης πυρός μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, αλλά είναι δύσκολο να πει κανείς εάν θα διαρκέσει.
Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»
The post Τραμπ: Κατάπαυση πυρός με το… ζόρι appeared first on antinews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Καιρός: Έρχεται το φαινόμενο «Urban Heat Island» το επόμενο τριήμερο – Οι 6 πόλεις που επηρεάζονται
- Σε ποια σχολεία ιδρύονται Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) για το σχολικό έτος 2025-2026
- Πέθανε ο δημοσιογράφος Ιάσων Μοσχοβίτης
- Τραμπ: Κατάπαυση πυρός με το… ζόρι
- ΛΑ´ Παύλεια: Μοναχική Σύναξη με θέμα: «Διδάσκαλοι της μυστικής θεολογίας: Όσιοι Σιλουανός και Σωφρόνιος»
- Η SBU διεξάγει έρευνες στην I.M. Αγίας Τριάδας Κορέτσκι Ρίβνε
- Οι σοσιαλιστές μπλοκάρουν τις περικοπές φον ντερ Λάιεν στο Κοινωνικό Ταμείο της ΕΕ
- 500.000 ευρώ για εργασίες εκσυγχρονισμού των κτηρίων του ΟΠΑ
- Τεχνητή νοημοσύνη: Δημοκρατία ή ολιγαρχία στην εποχή της αυτοματοποίησης
- Ο Δημήτρης Αλεξάνδρου απαντάει στα δημοσιεύματα για τη νέα σχέση του – «Δεν είναι ωραίο»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Τελευταία Νέα Antinews
- Τραμπ: Κατάπαυση πυρός με το… ζόρι
- … Στη μάχη με παντόφλες
- Η Θράκη και η δημογραφική της ενίσχυση
- Σχεδόν παρελθόν η έννοια της «προσιτής τροφής»
- Ο θηλυκός Ρόμπιν Ουίλιαμς και η ανόθευτος Ελλάς του
- Ευρωπαϊκό ντου στη… μητσοτακική σαπίλα!
- «Προς απάσας τας αρχάς»
- Το θέατρο του πολέμου
- Οι Σύροι Ελληνορθόδοξοι αφέθηκαν στη μοίρα τους
- Έντονη ενόχληση στις Βρυξέλλες για τις δηλώσεις Μητσοτάκη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Καιρός: Έρχεται το φαινόμενο «Urban Heat Island» το επόμενο τριήμερο – Οι 6 πόλεις που επηρεάζονται
- Θεσσαλονίκη: Αυτεπάγγελτη αστυνομική έρευνα για την πτώση 17χρονης από τον 1ο όροφο ψυχιατρικής κλινικής
- Η SBU διεξάγει έρευνες στην I.M. Αγίας Τριάδας Κορέτσκι Ρίβνε
- Εορτή Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου στην Πέτρα Βοιωτίας και στην Μονάδα Καυσίμων Αλιάρτου της Πολεμικής Αεροπορίας
- ΛΑ´ Παύλεια: Μοναχική Σύναξη με θέμα: «Διδάσκαλοι της μυστικής θεολογίας: Όσιοι Σιλουανός και Σωφρόνιος»
- Ομιλία του Καθηγουμένου της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντος Εφραίμ σήμερα το απόγευμα στη Βέροια
- Χαιρετισμοί των αγίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου – Εορτή 29 Ιουνίου
- Συλλυπητήρια του Πρέσβη του Κατάρ στον Πατριάρχη Αντιοχείας για την τρομοκρατική επίθεση στη Δαμασκό
- «Κατευθυνθήτω η προσευχή μου ως θυμίαμα ενώπιόν σου»



