Τραμπ: O Σουλεϊμανί σχεδίαζε «μια τεράστια επίθεση» και «σώσαμε πολλές ζωές σκοτώνοντάς τον»

13:18 8/1/2020 - Πηγή: Antinews

Ο Ιρανός στρατιωτικός διοικητής Κασέμ Σουλεϊμανί σχεδίαζε μια μεγάλη επίθεση δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ τον παρακολουθούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αναφέρθηκε στο παρελθόν του Σουλεϊμανί όταν ρωτήθηκε για αποδείξεις που δικαιολογούν την δολοφονία από τις ΗΠΑ του πανίσχυρου Ιρανού στρατηγού.

«Πρώτα από όλα ήξερα το παρελθόν του», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. «Το παρελθόν του ήταν φρικτό. Ήταν ένας τρομοκράτης».

«Συνέβη μια επίθεση πολύ πρόσφατα στην οποία ήταν υπεύθυνος», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφερόμενος στην επίθεση με ρουκέτα που σκότωσε έναν Αμερικανό εργολάβο στο Ιράκ. «Σώσαμε πολλές ζωές σκοτώνοντάς τον», είπε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έδωσε αποδείξεις ότι επίκειτο επίθεση εναντίον του αμερικανικού προσωπικού στην Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι τα μέλη του Κογκρέσου θα ενημερωθούν και θα τους δοθούν αποδεικτικά στοιχεία αύριο Τετάρτη.

Ο πρόεδρος Τραμπ δηλώνει τώρα ότι θα υπακούσει το διεθνές δίκαιο και δεν θα βάλει στο στόχαστρο πολιτιστικά μνημεία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι θα υπακούσει στο διεθνές δίκαιο αποφεύγοντας να βάλει στο στόχαστρο πολιτιστικά μνημεία σε στρατιωτικές επιθέσεις, υποχωρώντας από την απειλή που έκανε για το Ιράν μέρες νωρίτερα.

Ο Τραμπ απείλησε το Σάββατο ότι «εάν το Ιράν επιτεθεί σε Αμερικανούς ή αμερικανικά συμφέροντα, έχουμε κλειδώσει 52 ιρανικούς στόχους», ανάμεσά τους και στόχους που συνδέονται με τον ιρανικό πολιτισμό, που «θα πληγούν σκληρά».

Ο Πομπέο υπερασπίζεται τη νομιμότητα των αμερικανικών ενεργειών κατά του Σουλεϊμανί και του Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο υπερασπίστηκε σήμερα τη νομιμότητα του αμερικανικού πλήγματος που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί, λέγοντας ότι οι επιθέσεις που σχεδίαζε ο Ιρανός στρατιωτικός διοικητής «θα οδηγούσαν, δυνητικά, στον θάνατο πολλών περισσότερων Αμερικανών».

Ο Πομπέο έκανε τις δηλώσεις, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, όπου του ασκήθηκαν πιέσεις να απαντήσει εάν αυτές οι επιθέσεις του Ιράν ήταν «επικείμενες», όπως τις περιέγραψε ο ίδιος την Παρασκευή, την ημέρα που σκοτώθηκε ο Σουλεϊμανί στο Ιράκ.

«Υπάρχει, άραγε, καμία ιστορία που δείχνει ότι είναι ελάχιστα πιθανό αυτός ο ευγενικός κύριος, αυτός ο διπλωμάτης υψηλού επιπέδου, ο Κασέμ Σουλεϊμανί, να ταξίδεψε στη Βαγδάτη με την ιδέα της διεξαγωγής μιας ειρηνικής αποστολής;» διερωτήθηκε.

«Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια».

Κατηγόρησε, επίσης, τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ ότι ψεύδεται σχετικά με τη φύση της επίσκεψης του Κασέμ Σουλεϊμανί στο Ιράκ.

«Εκείνος είπε ότι ο Σουλεϊμανί βρισκόταν στη Βαγδάτη για διπλωματική αποστολή. Ποιος μπορεί να το πιστέψει αυτό;» είπε ο Μάικ Πομπέο.

«Έχουμε ήδη ακούσει αυτά τα ψέματα κατά το παρελθόν», «είναι απόλυτα ψευδές» υπογράμμισε. «Δεν βρισκόταν σε διπλωματική αποστολή» διαβεβαίωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ διαψεύδοντας, επιπλέον, ότι ο Ιρανός στρατηγός εργαζόταν σε μια «συμφωνία» με τους Σαουδάραβες για τον «περιορισμό των κινδύνων» στη Μέση Ανατολή.

Επιπλέον, ο Μάικ Πομπέο επέρριψε ευθύνες στον Σουλεϊμανί για την επίθεση με ρουκέτες, της 27ης Δεκεμβρίου, στο Ιράκ, όπου σκοτώθηκε ένας Αμερικανός εργολάβος.

«Συνέχιζε την τρομοκρατική εκστρατεία στην περιοχή. Γνωρίζουμε τι συνέβη… τον Δεκέμβριο, που τελικά οδήγησε στον θάνατο ενός Αμερικανού. Επομένως, εάν αναζητείτε το επικείμενο, δεν πρέπει παρά να κοιτάξετε τις ημέρες που προηγήθηκαν της επιδρομής που διεξήχθη εναντίον του Σουλεϊμανί» τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«…Αυτό που μπορούσαμε να δούμε ξεκάθαρα ήταν οι συνεχιζόμενες προσπάθειες εκ μέρους αυτού του τρομοκράτη να χτίσει ένα δίκτυο δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας, που θα οδηγούσαν, δυνητικά, στον θάνατο πολλών περισσότερων Αμερικανών» , συμπλήρωσε.

«Δεν έχω δει ποτέ αυτήν την κυβέρνηση να λαμβάνει αποφάσεις αυτής της φύσης χωρίς μια πλήρη και σε βάθος εξέταση των νόμιμων βάσεων» επισήμανε, επίσης.

Ερωτηθείς εάν ζητήθηκαν συμβουλές από τους νομικούς συμβούλους πριν από την αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη, όπου σκοτώθηκε ο Κασέμ Σουλεϊμανί, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εξήγησε ότι δεν μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια.

«Συνήθως, οι νομικοί σύμβουλοι εξετάζουν από πριν όλες τις επιλογές που παρουσιάζονται στον πρόεδρο των ΗΠΑ, προκειμένου κάθε επιλογή να έχει αξιολογηθεί νομικά» διαβεβαίωσε.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτό συνέβη».

Σε ερώτημα σχετικά με τις απειλές του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να πλήξει πολιτιστικούς χώρους του Ιράν στην περίπτωση στρατιωτικών αντιποίνων της Τεχεράνης για τον θάνατο του Σουλεϊμανί, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον θα ενεργούσε σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο.

«Όλοι οι στόχοι που εξετάζονται, κάθε ενέργεια που θα αναληφθεί, θα γίνει πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου του πολέμου» τόνισε.

"Δεν επιδιώκουμε να ξεκινήσουμε ένα πόλεμο με το Ιράν, αλλά είμαστε έτοιμοι να τερματίσουμε έναν" διαμηνύει ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν την αποκλιμάκωση των υφιστάμενων εντάσεων με το Ιράν, αλλά η χώρα είναι έτοιμη να τερματίσει κάθε πόλεμο που μπορεί να ξεσπάσει.

"Δεν επιδιώκουμε να ξεκινήσουμε ένα πόλεμο με το Ιράν, αλλά είμαστε έτοιμοι να τερματίσουμε έναν", τόνισε ο Έσπερ μιλώντας στο CNN. "Αυτό που θα θέλαμε να δούμε είναι η κατάσταση να αποκλιμακωθεί", πρόσθεσε.

Η αμερικανική αεροπορική επιδρομή την Παρασκευή που σκότωσε τον Ιρανό ανώτατο στρατιωτικό διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί ανέβασε κατακόρυφα τις εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, αυξάνοντας τους φόβους για μια γενικευμένη πολεμική σύρραξη.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου υπερασπίστηκε τις υπηρεσίες πληροφοριών που είχαν σηματοδοτήσει "μια άμεση απειλή" από τον Σουλεϊμανί. Τον ίδιο ισχυρισμό έχουν επικαλεστεί ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι για να δικαιολογήσουν την επιδρομή κατά του Ιρανού στρατηγού.

"Η απειλή ήταν ενορχηστρωμένη από τον Σουλεϊμανί", ανέφερε ο Έσπερ. "Πιστεύω ότι ήταν απλά ένα ζήτημα ημερών, σίγουρα όχι περισσότερο από εβδομάδων", πριν από μια επίθεση.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας ισχυρίστηκε χθες ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα παραβίαζαν το δίκαιο των ένοπλων συγκρούσεων βομβαρδίζοντας πολιτισμικά μνημεία του Ιραν, μια απειλή που εκτόξευσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ερώτηση που του τέθηκε και σήμερα για το θέμα, ο Έσπερ δήλωσε βέβαιος ότι ο Τραμπ "θα μας δώσει μόνο νομικές εντολές".

"Δεν παραβιάζουμε το δίκαιο των ένοπλων συγκρούσεων", είπε.

Το να μπαίνουν στο στόχαστρο πολιτιστικά μνημεία κατά τη διάρκεια συγκρούσεων θεωρείται έγκλημα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την οποία είχε προσυπογράψει η κυβέρνηση Τραμπ το 2017 και κυρίως της Σύμβασης περί Προστασίας των Πολιτιστικών Αγαθών σε Περίπτωση Ένοπλης Σύρραξης που υιοθετήθηκε στη Χάγη το 1954 μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο).

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα