Τούρκος ΥΠΕΣ για ΕΕ: Εμείς τηρούμε τη συμφωνία για το προσφυγικό - Αυτοί σταμάτησαν να μας δίνουν λεφτά

20:06 2/8/2019 - Πηγή: Antinews

Συνάντηση με εκπροσώπους εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών είχε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, στην οποία έκανε μία εκτεταμένη ανάλυση για το προσφυγικό, τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τους γκιουλενιστές.

Στο τελευταίο κομμάτι, είναι που έκανε αναφορά στην Ελλάδα, λέγοντας πως από το προ τριετίας, αποτυχημένο πραξικόπημα,

της 15ης Ιουλίου, περίπου 8.000 υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, έχουν περάσει από την επαρχία της Αδριανούπολης στην Ελλάδα. "Οι γκιουλενιστές χρησιμοποίησαν την οδό που χρησιμοποιούσαν και οι πρόσφυγες".

Στη συνέχεια επιτέθηκε στην Ευρώπη, λέγοντας ότι η ΕΕ δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα, όσο αφορά το προσφυγικό. Έχουμε φέρει εις πέρας το δικό μας μέρος της συμφωνίας, είπε, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν δύο όροι "οι πρόσφυγες" και "οι μετανάστες". "Οι Σύροι ανήκουν στο πρώτο και δεν αναζητούν απλώς άσυλο. Υπάρχει φόβος για τη ζωή τους και γι' αυτό δεν τους επιστρέφουμε στη χώρα τους. Οι πρόσφυγες λοιπόν, σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, είναι ευθύνη των χωρών στις οποίες βρίσκονται όπως της Τουρκίας, του Λιβάνου και της Ιορδανίας, και γενικά όλων των κρατών. Παρ' όλα αυτά η Ευρώπη προσπαθεί να αρνηθεί αυτή την ευθύνη και να επιστρέψει όλους του πρόσφυγες στις χώρες από όπου μπήκαν στην ΕΕ. Υπάρχει μάλιστα διάσταση απόψεων μεταξύ των ίδιων των χωρών της ΕΕ. άλλες απόψεις έχουν οι συνοριακές χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία και άλλη η Ουγγαρία. Τα ερωτήματα που θέτει το προσφυγικό κάνουν την Ευρώπη να θέτει ερωτήματα για τις ίδιες τις ευρωπαϊκές αξίες".

Στη συνέχεια ο Σοϊλού, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν ήθελε να κρατήσει σκληρή στάση και απλά να αφήνει να περνούν πρόσφυγες χωρίς τελειωμό, εφόσον υπήρχε συμφωνία. Όμως κατηγόρησε την ΕΕ πως η πρώτη δόση των 3 δισ. ευρώ έφτασε στην Τουρκία ως 2,4 δισ. ευρώ και οι ευθύνες ρίχνονται στη γραφειοκρατία. "Η Ευρώπη προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα μέσω γραφειοκρατίας. Εμείς όμως συνεχίζουμε να κάνουμε έξοδα".

Ανέφερε ότι σύμφωνα με τη συμφωνία, η ΕΕ έχει πάρει από την Τουρκία, μέχρι τώρα 22.000 Σύρους."Αν ανοίγαμε σήμερα τη Σμύρνη θα περνούσαν απέναντι 30.000 με 35.000 άτομα. Να δούμε τότε τι θα συνέβαινε αν ανοίγαμε την Σμύρνη. Δεν απειλώ την Ευρώπη. Απλά κάνω μια διαπίστωση", είπε.

Στη συνέχεια, για να στηρίξει το επιχείρημα για διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών, είπε ότι η Τουρκία έχει δεχτεί περί τους 72.000 Αφγανούς: "Έχουμε στείλει 29.000 πίσω μέχρι τώρα. Όλοι θα σταλούν πίσω τελικά", τόνισε.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τούρκος ΥΠΕΣ, Εμείς, - Αυτοί,tourkos ypes, emeis, - aftoi