Τουρκικές προκλήσεις: Η χάρτινη «Τίγρης» και των εχθρών τα φουσάτα που… πνίγηκαν στη γαλλική σαμπάνια

13:01 2/5/2022 - Πηγή: Antinews

Αι ημέτεραι δυνάμεις κατατρόπωσαν τα τουρκικά (αεροπορικά) φουσάτα. Η Ελλάδα «πέταξε» την Τουρκία κλωτσηδόν έξω από τη ΝΑΤΟϊκή αεροπορική άσκηση, «Tiger Meet 2022». Η, δε, μαζική έφοδος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών… «πνίγηκε» στον αφρό της σαμπάνιας του γαλλικού «μεταλλίου τιμής» στον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Στο μεταξύ, οι Τούρκοι απειλούν ακόμα και με «κατάργηση» του μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ εάν μπει σε λειτουργία η ελληνική αντιαεροπορική άμυνα!

Η

χάρτινη «Τίγρης» και των εχθρών τα φουσάτα που… πνίγηκαν στη γαλλική σαμπάνια. Η άσκηση «Tiger Meet 2022» μάλλον αποδεικνύεται… χάρτινη. Οι, δε, μπηχτές από υψηλόβαθμους κυβερνητικούς κύκλους ότι τη στιγμή που τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έκαναν σουρωτήρι τον ελληνικό εναέριο χώρο (ΕΕΧ) στο Αιγαίο, το μόνο που ενδιέφερε τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, και το περιβάλλον του, ήταν να πάει στο Παρίσι για να παραλάβει το γαλλικό «μετάλλιο τιμής» από τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί, δίνουν και παίρνουν.

Στις 27 Απριλίου 2022, όπως είναι γνωστό εκδηλώθηκε ένα πρωτοφανές μπαράζ παραβιάσεων του ΕΕΧ και υπερπτήσεις πάνω από σειρά ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο. Μετά από αυτό, κύκλοι του υπουργείου Άμυνας διέρρεαν ότι η Ελλάδα θα βάλει σε λειτουργία το σύστημα αεράμυνάς της, ενώ έγιναν όλες εκείνες οι απαραίτητες κινήσεις, με αποτέλεσμα να «εκδιωχθεί» η Τουρκία από τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση, Tiger Meet 2022, που θα πραγματοποιηθεί από 09-20 Μαΐου 2022, στην αεροπορική βάση Αράξου.

Βροχή τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο: Κατόπιν εορτής συναγερμός στην Ελλάδα – Τουρκικό «μπλόκο» σε Ίμια, Ρόδο, Κω

Η… χάρτινη τίγρης

Η Άγκυρα από τη μεριά της, σύμφωνα με διαρροές στον τουρκικό Τύπο, υποστηρίζει ότι δεν την εκδίωξε η Ελλάδα από την άσκηση, αλλά ήταν η ίδια που πήρε την απόφαση να αποχωρήσει, επειδή η Ελλάδα την τελευταία στιγμή άλλαξε τα σχέδια της άσκησης. Ειδικότερα, αυτή τη φορά σύμφωνα με ελληνικές διαρροές, περιελήφθησαν στους σχεδιασμούς της Tiger Meet 2022 τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η αποχώρηση της Τουρκίας από την άσκηση ήταν αποτέλεσμα της ρήξης ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, εξαιτίας των μαζικών τουρκικών προκλήσεων. Και, εάν είναι πράγματι έτσι, τότε αποτελεί μια επιτυχία της ελληνικής πλευράς ότι σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση πέτυχε να εντάξει όλα τα ελληνικά νησιά του Α.Αιγαίου.

Ωστόσο, από τις ένθεν και κακείθεν διαρροές, προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα: Δηλαδή, προτού αλλάξει ο σχεδιασμός της Tiger Meet 2022, τα ελληνικά νησιά στο Α.Αιγαίο είχαν εξαιρεθεί από την άσκηση για να μη «στενοχωρηθεί» η Τουρκία και σηκωθεί να φύγει;

Όχι τίποτε άλλο, αλλά να, το μυαλό μας πήγε σε εκείνες τις αμερικανο-ΝΑΤΟϊκές… εμμονές τις προηγούμενες δεκαετίες, οπότε συστηματικά ασκούνταν πιέσεις στην Αθήνα, προκειμένου να εξαιρεθούν ελληνικά νησιά (μεταξύ των άλλων και μεγάλα, όπως η Λήμνος) από τις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις για να μη «μουτρώσει» η Άγκυρα.

Περίεργο μπάχαλο

Σύμφωνα επίσης με τις διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Anadolu, φαίνεται ότι «η απόφαση (σ.σ. της Άγκυρας να μη μετάσχει στην άσκηση) ελήφθη στις 22 Απριλίου και εστάλη για να διαβιβαστεί στις ελληνικές Αρχές». Κατά τους τουρκικούς ισχυρισμούς, δηλαδή, η απόφαση είχε ληφθεί προτού εκδηλωθεί η ρήξη Αθήνας – Άγκυρας, εξαιτίας των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, στις 27 Απριλίου.

Ειδικότερα, ο τουρκικός Τύπος αναφέρει: «Διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα έχει κάνει προσθήκες στο έγγραφο το οποίο ετοιμάστηκε για τη διεξαγωγή της άσκησης Tiger Meet που θα φιλοξενήσει, με στόχο την Τουρκία και εκμεταλλευόμενη τις διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών. Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία αποχώρησε από την άσκηση αφού διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν ζητήματα με στόχο την Τουρκία στο έγγραφο που ετοιμάστηκε για την εκτέλεση άσκησης. Όπως έγινε γνωστό, η απόφαση που ελήφθη στις 22 Απριλίου, εστάλη για να διαβιβαστεί στις ελληνικές Αρχές».

Η τουρκική ΠΑ «ζήτησε να αλλάξει ο τεχνικός κανονισμός που περιέχει προτάσεις αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, τα επίμονα αιτήματα της Τουρκίας δεν έγιναν δεκτά από την Ελλάδα. Έτσι, αποφασίστηκε να μην υπάρξει συμμετοχή στην άσκηση, αφού η Ελλάδα εκμεταλλεύτηκε την Tiger Meet για τα πολιτικά συμφέροντά της».

Ο τουρκικός Τύπος αναφέρει ακόμη ότι η άσκηση διεξάγεται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα και ότι «η Τουρκία την είχε φιλοξενήσει το 2005 και το 2015. Φέτος στην άσκηση στην Ελλάδα θα έπαιρναν μέρος μέσα του 192ου Σχηματισμού, με την ονομασία, «Τίγρης», που σταθμεύουν στην 9η Διοίκηση Βάσης Αεριωθούμενων στο Balıkesir».

Εξ οικείων τα βέλη

Καλά, θα πει κανείς, το να μαλλιοτραβιόμαστε με τους Τούρκους είναι σύνηθες. Αλλά να πέφτουν μπηχτές κατά ριπάς στο πρόσωπο του Έλληνα υπουργού Άμυνας, και μάλιστα να δέχεται εξ οικείων τα βέλη, από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, ότι, αντί να κοιτάζει τι γίνεται στο Αιγαίο με τις παραβιάσεις, κοίταζε πότε θα πάρει το γαλλικό «μετάλλιο τιμής» … !

Η εφημερίδα, «Ελεύθερος Τύπος», για παράδειγμα, μια ημέρα μετά το τουρκικό μπαράζ υπερπτήσεων έγραφε: «Ενόχληση σε κυβερνητικούς κύκλους -και όχι μόνο- έχει προκαλέσει η στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ν.Παναγιωτόπουλου, ο οποίος συναντιόταν στο Ραμστάϊν με τον Τούρκο ομόλογο του, Χ.Ακάρ, την ώρα που τουρκικά F-16 έκαναν σουρωτήρι τον ελληνικό εναέριο χώρο».

Κατά την εφημερίδα, το γεγονός των τουρκικών προκλήσεων «κινητοποίησε το Μαξίμου, (…) αλλά στην πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου επικρατούσε ο «ύπνος του δικαίου»! Κατά τα λοιπά, όλα όμορφα κι ωραία ήταν στη συνάντηση Μητσοτάκη – Παναγιωτόπουλου.

Και σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος ανέφερε: «Φαίνεται n χθεσινή ένταση (σ.σ. 27-4-2022) που επικράτησε στις σχέσεις Μ.Μαξίμου – υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Είχαν παρατηρηθεί αρκετά «κρούσματα» και «κίτρινες κάρτες», που όμως -για προφανείς λόγους- έμειναν έξω από τα ραντάρ. Για τα περισσότερα απ’ αυτά αποδίδονται ευθύνες -εκτός του Ν. Παναγιωτόπουλου- και στον διευθυντή του Γραφείου του, Θ.Βάλαρη, ο οποίος φέρεται να είναι ο επικεφαλής της «αμεριμνησίας». (…) Δε μπορεί -όπως λένε πηγές από το ΥΠΕΘΑ- την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και η Τουρκία επιλέγει την επαναφορά της έντασης με την Ελλάδα, το «κύριο μέλημα του Θ.Βάλαρη και του υπουργού να είναι να… προλάβει η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, να απονείμει στον Ν.Παναγιωτόπουλο μετάλλιο τιμής -για την άψογη συνεργασία που είχαν- πριν την αλλάξει, πιθανώς, ο Ε. Μακρόν».

Την ίδια ημέρα, πάντως, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, «το Βήμα» έγραφε: «Σε μία κίνηση με υψηλό συμβολισμό, η οποία αντικατοπτρίζει και το υψηλό επίπεδο των ελληνογαλλικών αμυντικών σχέσεων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα λάβει σήμερα στο Παρίσι από τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί το Μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που έρχεται έπειτα από μία πυκνή διετία στις διμερείς σχέσεις με αποκορύφωμα την αγορά 3+1 γαλλικών φρεγατών Belh@rra από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και 24 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την Πολεμική Αεροπορία.

Η πρόταση της γαλλικής πλευράς να απονεμηθεί το μετάλλιο στον κ. Παναγιωτόπουλο έφθασε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τη Μεγάλη Πέμπτη και έπειτα από την έγκριση του Πρωθυπουργού όλα προχώρησαν γρήγορα. Μάλιστα, όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, επειδή δεν αποκλείεται ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν να ανακοινώσει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, η απονομή επισπεύσθηκε ώστε ο άνθρωπος που θα απονείμει το μετάλλιο να είναι η κυρία Παρλί».

Τελικά, πήγε να το πάρει το μετάλλιο ο υπουργός ή έμεινε με παγωμένη τη χαρά στα χείλη; Όχι τίποτε άλλο, αλλά δεν υπάρχει καν επίσημη ανακοίνωση ότι του δόθηκε. Ούτε μια φωτογραφία. Αντίθετα, κάτι τέτοια φωτογραφικά ενσταντανέ τα κυνηγάνε με το ντουφέκι οι υπουργοί!

Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ

Όπως είναι γνωστό, μετά τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, το υπουργείο Άμυνας διέρρευσε ότι η Ελλάδα βάζει σε λειτουργία την αντιαεροπορική ομπρέλα της πάνω από το Αιγαίο. Κάποιοι ερμηνεύουν τις διαρροές ως επικοινωνιακό τρικ προκειμένου να καθησυχαστεί η κοινή γνώμη. Άλλοι (στρατιωτικοί) θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δεν έχει κανένα νόημα, εάν δε συνοδευτεί από «λοκάρισμα» των τουρκικών αεροσκαφών που εισβάλλουν στον ΕΕΧ. Τονίζουν, μάλιστα, ότι η ενεργοποίηση των ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων θα «προδώσει» τις θέσεις τους και κυρίως τις συχνότητές τους στην τουρκική πλευρά.

Στην Τουρκία, πάντως, που δεν αφήνουν να πέσει τίποτα κάτω, φαίνεται ότι το’ χουν πάρει στα σοβαρά. Ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση έχει η δήλωση που έκαναν στην τουρκική εφημερίδα, Cumhuriyet, ο απόστρατος υποναύαρχος, Deniz Kutluk και ο πρώην διοικητής της Νότιας Θαλάσσιας Περιοχής και της Ακτοφυλακής, απόστρατος αντιναύαρχος, Can Erenoğlu.

«Εάν η Ελλάδα εμπλακεί με επίγεια όπλα στις πτήσεις μας στο Αιγαίο (reconnaissance-pattern-exercise), τις οποίες διεξάγουμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, θα δει την απάντησή της ως εχθρική ενέργεια, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής του ΝΑΤΟ. Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), οι διαδικασίες συνεννόησης στους κόλπους του ΝΑΤΟ, ακόμη και το μνημόνιο Γιλμάζ – Παπούλια, το 1988, μπορεί να ανασταλούν επ’ αόριστον».

The post Τουρκικές προκλήσεις: Η χάρτινη «Τίγρης» και των εχθρών τα φουσάτα που… πνίγηκαν στη γαλλική σαμπάνια appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρκικές, Τίγρης,tourkikes, tigris