Τουρκικά Drones καθημερινά σε Αιγαίο και Κύπρο - Λόμπι στις ΗΠΑ ζητούν νέα μέτρα κατά Αγκυρας (χάρτες)

Εκτεταμένη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) από την Τουρκία, παρατηρείται εδώ και πολλούς μήνες, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο.

Χτες, σύμφωνα με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, πάλι εντοπίστηκε ένα τουρκικό UAV στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Τις προηγούμενες ημέρες, μάλιστα, όπως αναφέρουν ιστοσελίδες

ειδικευμένες σε θέματα αεροπλοΐας, είχε καταγραφεί πτήση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από την βορειοδυτική Τουρκία προς την Κύπρο.

Οπως φαίνεται από τα στοιχεία των εξειδικευμένων ιστοσελίδων, αλλά και των αρμοδίων ελληνικών αρχών, αποτελεί ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο να εντοπίζονται από τα ελληνικά ραντάρ κινήσεις τουρκικών UAV στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ελληνικών αρμοδίων αρχών, έως τώρα, τον Ιούλιο, έχουν γίνει αντιληπτές έξι πτήσεις μη επανδρωμένων τουρκικών αεροσκαφών, στο Βόρειο, Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο. Κατά μέσον όρο και ανάλογα με τις πολιτικές συγκυρίες στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας «πιάνονται» από τα ελληνικά ραντάρ από δύο έως πέντε κινήσεις τουρκικών UAV μηνιαίως. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι κάποια εξ' αυτών δεν γίνονται αντιληπτά. Ιδιαίτερα, μάλιστα, αν ληφθούν υπόψιν οι εντατικοί ρυθμοί χρήσης αυτού του όπλου από την Τουρκία.

Σε πολλές περιπτώσεις, στέλνονται με στόχο να παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο και να κάνουν επόπτευση των ελληνικών στρατιωτικών θέσεων.

Ως γνωστόν, τουρκικά drones χρησιμοποιούνται εκτεταμένα και στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, στον Εβρο.

Επίσης, τουλάχιστον μια φορά έχει διαπιστωθεί παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου μέχρι την Ορεστιάδα.

Ιδιαίτερα έντονη είναι η παρουσία τους και στην Κύπρο, όπου υπάρχει βάση drones. Από τη μεγαλόνησο τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη «χτενίζουν» τόσο τις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και την Ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαιώνοντας την χρήση της Μεγαλονήσου ως αβύθιστου τουρκικού αεροπλανοφόρου.

Κυρώσεις

Τώρα, η Ελληνο-αμερικανική Ομοσπονδία, HALC, ο Σύλλογος Αμερικανοί Φίλοι του Κουρδιστάν (American Friends of Kurdistan), ο Σύνδεσμος Ινδίας - ΗΠΑ (Hindu American Foundation), οι οργανισμοί «In Defense of Christians» και «Middle East Forum», καθώς και η Αρμενική Εθνικη Επιτροπή στις ΗΠΑ (ANCA), ζητούν από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, να διερευνηθεί κατά πόσο παραβιάζεται ο αμερικανικός νόμος, δεδομένου ότι προωθούνται κρίσιμης σημασίας τμήματα, εξαρτήματα και εξοπλισμός για την κατασκευή τουρκικών UAV.

Εχουμε ενδείξεις ότι παραβιάζεται ο αμερικανικός νόμος, ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής της ελληνο-αμερικανικής οργάνωσης, HALC, Έντι Ζεμενίδης, προσθέτοντας ότι «το πρόγραμμα drones της Τουρκίας υπονομεύει τα συμφέροντα, τις αξίες και τους στρατηγικούς εταίρους των ΗΠΑ».

Οι παραπάνω φορείς υπογραμμίζουν ότι τα τουρκικά UAV χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται εκτεταμένα στη Συρία, στον Καύκασο (Αζερμπαϊτζάν), στη Λιβύη και αλλού, και ζητούν να γινει επειγόντως έρευνα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο παραβιάζονται οι αμερικανικοί νόμοι εξαιτίας της μεταφοράς αμερικανικών εξαρτημάτων για την κατασκευή των τουρκικών drones, και εάν κάτι τέτοιο συνιστά παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στην Τουρκία.

Τονίζουν ακόμα ότι η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει αδιακρίτως μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δολοφονώντας ακόμα και απλούς πολίτες, όπως πρόσφατα που σκοτώθηκαν τρεις Κούρδοι πολίτες στο στρατόπεδο προσφύγων του Makhmur στην περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν.

Τέλος, υποστηρίζουν ότι προωθείται από κοινού τουρκική-πακιστανική-ρωσική παραγωγή UAV. Κάτι που, κατά τους επικεφαλής τους, θα πρέπει να προκαλεί διεθνή ανησυχία, ενώ γίνεται αναφορά και σε πρόσφατες επιθέσεις με drones στο Κασμίρ τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς και για απειλές του Πακιστάν προς την Ινδία.

Πηγή: lawandorder.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα