Τουρκία: Νέες εκκαθαρίσεις Ερντογάν στα ΜΜΕ

Οι τουρκικές αρχές ψήφισαν περισσότερα έκτακτα διατάγματα κλείνοντας 15 Μέσα Ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και ένα αποκλειστικά γυναικείο πρακτορείο ειδήσεων, κατηγορώντας τους για διασυνδέσεις με "τρομοκρατικές οργανώσεις". Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας της αντιπολίτευσης "Cumhuriyet" σε επιδρομές νωρίς το πρωί της Δευτέρας και είπαν ότι ερευνούν τα σπίτια των στελεχών και των συντακτών της εφημερίδας, όπως και του σταθμού CNN Turk και άλλων Μέσων.

Οι λόγοι για την κράτηση του αρχισυντάκτη

Μουράτ Σαμπουντζού ή για τις έρευνες δεν αναφέρθηκαν. Μετά την έκδοση ενός έκτακτου διατάγματος αργά το Σάββατο, το οποίο διέταζε την παύση της λειτουργίας 10 εφημερίδων, δύο πρακτορείων ειδήσεων και τριών περιοδικών, ο συνολικός αριθμός των μέσων ενημέρωσης που έκλεισαν μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα ξεπερνά τα 160. Οι περισσότεροι από τους οργανισμούς ΜΜΕ που έκλεισαν αργά το Σάββατο είχαν έδρα κυρίως στην κουρδική νοτιοανατολική περιοχή. Περισσότεροι από 10.000 δημόσιοι υπάλληλοι επίσης απολύθηκαν ως μέρος της καταστολής, κατηγορούμενοι για σχέσεις με τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η κυβέρνηση κατηγορεί για την αιματηρή απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

"Η αστυνομία ήρθε γύρω στις τέσσερις το πρωί της Κυριακής και σφράγισε τα γραφεία" δήλωσε ο Μπεριτάν ," δήλωσε η Μπεριτάν Τσανουζέρ, μία δημοσιογράφος στο πρακτορείο ειδήσεων Jinha στην Ντιγιαρμπακίρ που στελεχώνεται αποκλειστικά από γυναίκες. "Δεν έχουμε λάβει καμία δικαστική απόφαση. Δεν υπήρξε καμία επίσημη δικαιολογία για το μέτρο αυτό. Κανείς δεν μας εξήγησε τίποτα". Η Τσανουζέρ, η οποία συνελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο ενώ έκανε ρεπορτάζ για μια διαδήλωση στην Ντιγιαρμπακίρ επειδή η αστυνομία αποφάσισε ότι φαινόταν "πολύ ενθουσιασμένη", υπογράμμισε ότι το σφράγισμα θα σημάνει το τέλος του Jinha. "Θα βρούμε άλλους τρόπους για να ενημερώσουμε το κοινό", είπε. "Θα συνεχίσουμε το ρεπορτάζ ... Δεν μπορούν να μας φιμώσουν".

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει δριμύτατα την πρόσφατη καταστολή ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία. Σύμφωνα με την ανεξάρτητη μιντιακή πλατφόρμα Ρ24, 99 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί επίσημα μετά την κακότεχνη στρατιωτική επέμβαση, μετατρέποντας την Τουρκία για άλλη μια φορά σε πρωταγωνίστρια της φίμωσης δημοσιογράφων στον κόσμο. Χιλιάδες δημοσιογράφοι επίσης έχουν χάσει τη δουλειά τους. Εκατοντάδες διαπιστεύσεις Τύπου έχουν ακυρωθεί και πολλά διαβατήρια δημοσιογράφων έχουν ανακληθεί, απαγορεύοντάς τους έτσι τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Σχεδόν 2.000 ακαδημαϊκοί και καθηγητές ήταν επίσης μεταξύ εκείνων που έπεσαν θύματα των έκτακτων διαταγμάτων, πολλοί από τους οποίους ήταν μέλη του συνδικάτου των αριστερών δασκάλων Eğitim-Sen. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ο Ερντογάν ανακοίνωσε στις 20 Ιουλίου, πρόσφατα παρατάθηκε για άλλους τρεις μήνες μέχρι τον Ιανουάριο. Το μέτρο επιτρέπει στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στο υπουργικό συμβούλιο του ΑΚΡ να παρακάμπτουν το Κοινοβούλιο, να αποφασίζουν μέσω διαταγμάτων και να αναστέλλουν δικαιώματα και ελευθερίες όποτε το κρίνουν αναγκαίο. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, περισσότερα από 37.000 άτομα συνελήφθησαν επίσημα, ενώ περισσότεροι από 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εκκαθαρίσεων.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα