Συμφωνία CETA: Κερδήθηκε μια εμπορική μάχη, αλλά όχι και ο πόλεμος

Οι ηγέτες λένε ότι θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη διάσωση της εμπορικής ατζέντας, μετά το σκληρό μέτωπο κατά της παγκοσμιοποίησης.

Ανακουφισμένοι οι ηγέτες της ΕΕ και του Καναδά ισχυρίστηκαν ότι είχαν κερδίσει μια αποφασιστική μάχη την Κυριακή, υπογράφοντας τελικά μια εμπορική συμφωνία-ορόσημο που τους τελευταίους μήνες συχνά φαινόταν ότι θα καταρρεύσει. Εξέφρασαν επίσης φόβους ότι ο πόλεμος δεν τελείωσε. Οι αξιωματούχοι, χαρούμενοι κατά την τελετή υπογραφής, τόνισαν ότι θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για τη διάσωση της εμπορικής τους ατζέντας, μετά το σκληρό

μέτωπο κατά της παγκοσμιοποίησης που αναπτύσσεται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τριντό ταξίδεψε στις Βρυξέλλες για να ολοκληρώσει α διαδικαστικά, αλώβητος μετά από ένα τεχνικό πρόβλημα που ανάγκασε το αεροπλάνο του να επιστρέψει στην Οτάβα και μια ασυνήθιστα επιτυχημένη επίθεση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από διαδηλωτές, οι οποίοι γέμισαν το κτίριο με κόκκινη μπογιά. Σε μια ευχάριστη συνάντηση με αγκαλιές, φιλιά και φιλική ατμόσφαιρα, ο Τριντό υπέγραψε μαζί με τους ηγέτες της ΕΕ την πολύτομη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία. "Μαζί, καταλήξαμε σε μια ιστορική συμφωνία που θα προστατεύει και θα προωθήσει την οικονομική και κοινωνική ευημερία 543 εκατομμυρίων ανθρώπων", είπε. Η ανακούφιση ήταν προφανής, καθώς η CETA έπρεπε να εγκριθεί από την αντιπολίτευση στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και, τέλος, στη βελγική περιφέρεια της Βαλονίας, όπου οι αντιρρήσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων απείλησαν με κατάρρευση τις επταετείς διπλωματικές προσπάθειες.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αναγνώρισε τη "μάχη για την CETA" και αποκάλυψε ότι η ΕΕ εισέρχεται σε μια νέα φάση, στην οποία δυσκολεύεται περισσότερο να πείσει το λαό για τα οφέλη του ελεύθερου εμπορίου. "Αυτό δείχνει ότι τα γεγονότα και οι αριθμοί δεν αρκούν από μόνα τους και ότι η κρίση εκ του αποτελέσματος θα αποτελέσει τη μεγάλη πρόκληση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού", είπε. "Το ελεύθερο εμπόριο και η παγκοσμιοποίηση προστατεύουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια και την πείνα. Το πρόβλημα είναι ότι λιγότεροι άνθρωποι πιστεύουν αυτό".

Οι παρατηρήσεις Τουσκ στόχευσαν σε μία από τις κύριες ανησυχίες της ΕΕ: το βαθμό στον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να ανακτήσει την αποκλειστική αρμοδιότητά της στην εμπορική πολιτική, που παραδόθηκε σε χώρες-μέλη στην περίπτωση της CETA. Αυτές οι εθνικές αρχές προκαλούν όλο και περισσότερο τις Βρυξέλλες, αντανακλώντας αυτό που βλέπουν ως αυξανόμενη δυσπιστία των ψηφοφόρων τους για το ελεύθερο εμπόριο.

Έρχονται κι άλλες μάχες

Παρά το γεγονός ότι η CETA αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σε προσωρινή βάση στις αρχές του επόμενου έτους μετά την επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια, πριν λάβει την "οριστική" έγκριση. Αυτό πάλι εκθέτει τη συμφωνία σε πιθανά βέτο, τα οποία, όπως υποστηρίζει η Greenpeace, θα μπορούσαν να αποδειχθούν καταστροφικά. "Αυτή η συμφωνία μάλλον δεν θα επιβιώσει από την δημοκρατική και νομική ανάλυση της διαδικασίας επικύρωσης τους επόμενους μήνες", σχολιάζει η ομάδα σε δήλωσή της.

Οι αντίπαλοι της CETA υποστηρίζουν ότι θα υποβιβάσει τα πρότυπα νομικής ισχύος, υγείας και περιβάλλοντος της Ευρώπης - κάτι που η Οτάβα και οι Βρυξέλλες αρνούνται σθεναρά. Κάποιοι εμπειρογνώμονες του εμπορίου έχουν επικρίνει την Επιτροπή για τον ορισμό της CETA ως "μικτής συμφωνίας" - που απαιτεί δηλαδή την έγκριση και από τις 38 περιφερειακές και εθνικές συνελεύσεις. Το προηγούμενο αυτό εγείρει μια αποθαρρυντική πρόκληση για την Ευρωπαία Επίτροπο για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ, ώστε να καθορίσει τον τρόπο επικύρωσης μελλοντικών συμφωνιών. Το Βιετνάμ και η ΕΕ οριστικοποίησαν μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου τον Δεκέμβριο του 2015 και η ΕΕ θέλουν να κλείσουν μία ακόμα συμφωνία με την Ιαπωνία μέχρι το τέλος του έτους. Η προοπτική μιας σύγκρουσης, όπως αυτή με τη CETA, για κάθε εμπορική συμφωνία είναι ένα τεράστιο δυναμικό αντικίνητρο για τους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ.

Η Μάλμστρομ παραδέχθηκε τον αυξανόμενο σκεπτικισμό για το ελεύθερο εμπόριο, αλλά υποστήριξε ότι το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης θα επιτρέψει απλώς σε χώρες με χαμηλότερες προδιαγραφές από την ΕΕ και τον Καναδά να ρυθμίζουν τα παγκόσμια πρότυπα. "Έχουμε δύο επιλογές: μπορούμε να ακολουθήσουμε μια πιο εύκολη διαδρομή και να προσποιούμαστε ότι μπορούμε να αντιστρέψουμε το ρεύμα της παγκοσμιοποίησης, κλείνοντας τις πόρτες μας στον κόσμο. Ή μπορούμε να ακολουθήσουμε το πιο δύσκολο μονοπάτι και να προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε την παγκοσμιοποίηση σύμφωνα με το όραμά μας".

Στην περίπτωση της CETA, ο Τριντό υποστήριξε ότι η ίδια η συμφωνία θα καθησυχάσει τους φόβους του πληθυσμού, όταν τεθεί σε ισχύ προσωρινά, μειώνοντας τις πιθανότητες ένα ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να επιδιώξει να τορπιλίσει τη συμφωνία το επόμενο έτος. "Ένα από τα βασικά σημεία είναι ότι η προσωρινή εφαρμογή αντιπροσωπεύει περίπου το 98 τοις εκατό του αυτού που είναι η CETA και τα οικονομικά οφέλη θα αρχίσουν να ρέουν αμέσως μόλις το Ευρωπαϊκό και το Καναδικό Κοινοβούλιο προχωρήσουν σε αυτό που ελπίζω να συμβεί τους επόμενους μήνες. Έτσι, οι μικρές επιχειρήσεις και οι καταναλωτές θα αρχίσουν να αισθάνονται τα οφέλη άμεσα".

Ο Τουσκ συμφωνεί. "Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η λεγόμενη προσωρινή εφαρμογή, η εφαρμογή, η πρακτική, θα είναι η καλύτερη μορφή εκπαίδευσης. Πολύ καλύτερα από ό, τι η πειθώ ή οι λέξεις". Όμως, μετά την αναμέτρηση της ΕΕ με τη Βαλονία τις τελευταίες εβδομάδες, τίποτα δεν θεωρείται ως δεδομένο. "Αυτό για μένα είναι ο κύριος λόγο της πολύ συγκρατημένης αισιοδοξία μας", δήλωσε ο Τουσκ. "Μετά τις τελευταίες εβδομάδες, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί".

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα