Τουρκία: Φήμες για "νέο πραξικόπημα" μετά από έκθεση αμερικανικού think tank

Έκθεση αμερικανικού think tank σχετικά με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έχει προκαλέσει διαμάχη στη χώρα, καθώς σε αυτήν κρίνεται "πιθανή" μια νέα απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, ενώ ο υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ αναφέρεται ως έχων "εξαιρετικά στενούς δεσμούς" με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Δημοσιευμένη τον Ιανουάριο, η έκθεση της RAND Corporation για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού αναφέρει

ότι η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να εκδιώξει εκατοντάδες αξιωματικούς μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος του 2016 έχει προκαλέσει τεράστια δυσαρέσκεια στις τάξεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

"Οι αξιωματικοί μεσαίου επιπέδου φέρονται να είναι εξαιρετικά απογοητευμένοι από τη στρατιωτική ηγεσία και να ανησυχούν ότι θα απομακρυνθούν μέσω των συνεχών εκκαθαρίσεων που συνεχίζονται από τον Ιούλιο του 2016 και εξής", σημειώνεται στην έκθεση.

"Αυτή η δυσαρέσκεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα προσπάθεια πραξικοπήματος σε κάποιο χρονικό σημείο και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να λαμβάνει την συγκεκριμένη απειλή πολύ σοβαρά", προστίθεται ακόμη.

Η τουρκική αστυνομία εξακολουθεί να διενεργεί επιδρομές με στόχο υπόπτους ως "πραξικοπηματίες", με τελευταίο επεισόδιο την εντολή Τούρκων εισαγγελέων για σύλληψη περίπου 700 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών και υπαλλήλων του υπουργείου Δικαιοσύνης, νωρίτερα σήμερα.

Σε ερώτηση σχετική με τη φημολογία περί πραξικοπήματος, ο εκπρόσωπος του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του οποίου ηγείται ο Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, νωρίτερα σήμερα, απάντησε: "Η συζήτηση περί πραξικοπήματος είναι εντελώς περιττό στοιχείο στην ατζέντα της Τουρκίας. Όλοι οι πιστοί στη δημοκρατία θεσμοί της χώρας αγρυπνούν".

Για "προδοσία" όποιου διασπείρει φήμες περί επικείμενου πραξικοπήματος έκανε λόγο ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί. "Εάν οποιοσδήποτε σκεφτεί να διαπράξει πραξικόπημα, θα δει την αντίσταση 82 εκατομμυρίων Τούρκων" είπε, μιλώντας σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.

Το MHP έχει συγκροτήσει μαζί με το AKP του Ερντογάν την "Λαϊκή Συμμαχία", εκλογικό μέτωπο που έδωσε στα δύο κόμματα την πλειοψηφία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση (κοινοβούλιο) στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Ερντογάν: Αν γίνει, όλοι θα ξεχυθούν στις πλατείες

Μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης, αρκετοί Τούρκοι αξιωματούχοι φέρονται να έχουν συζητήσει το ζήτημα σε κλειστούς κύκλους, ωστόσο το κυρίαρχο αίσθημα στην Άγκυρα είναι ότι πρόκειται απλώς για φήμες και όχι για συγκροτημένο σχέδιο πολιτειακής εκτροπής.

Φιλοκυβερνητικοί αρθρογράφοι, πάντως, δίνουν έμφαση στα συμπεράσματα της έκθεσης και αναφέρουν ότι ένα πραξικόπημα θα μπορούσε να βρίσκεται ήδη σε φάση προετοιμασίας.

Ο Γιουσούφ Καπλάν, συντηρητικός αρθρογράφος της Yeni Safak (εξαιρετικά φιλικής προς το ισλαμοσυντηρητικό ρεύμα του Ταγίπ Ερντογάν), εκτίμησε μάλιστα ότι το επόμενο πραξικόπημα θα οργανωθεί από κεμαλιστικές - κοσμικές δυνάμεις εντός του στρατού και όχι από το δίκτυο Χιζμέτ ("Υπηρεσία") του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ εδώ και πάνω από 20 χρόνια και καταζητείται από την Τουρκία ως "εγκέφαλος" της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δίκτυο του Γκιουλέν (το οποίο οι τουρκικές αρχές αποκαλούν πλέον FETO - "Φετουλαχική Τρομοκρατική Οργάνωση") βρισκόταν σε συμμαχία με το AKP του Τ. Ερντογάν από την ανάληψη της εξουσίας, το 2002, μέχρι και το 2013, ενάντια στις κεμαλικές - κοσμικές δυνάμεις και στον στρατό.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο ζήτημα το περασμένο σαββατοκύριακο. Χωρίς να κάνει λόγο άμεσα για την έκθεση του αμερικανικού think tank, ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε ότι η αντίσταση του τουρκικού λαού στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 πρέπει να αποτελέσει μάθημα για όλους.

"Οι άνθρωποί μας έχουν κερδίσει μια μεγάλη και σοβαρή εμπειρία", δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευανσε επίσκεψη στο Πακιστάν το Σάββατο.

"Την επόμενη φορά δεν θα αναρωτηθεί κανείς αν θα πρέπει να βγει και να αντισταθεί. Όλοι θα ξεχυθούν στις πλατείες", είπε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση εκδηλώσεων την Κυριακή, ο Ερντογάν επεσήμανε ότι το ΑΚΡ έχει τον μεγαλύτερο αριθμό μελών στην Τουρκία (10 εκατομμύρια).

Η έκθεση της RAND, σύμφωνα με τον ιστότοπο Middle East Eye (ο οποίος θεωρείται φιλικός προς τις κυβερνήσεις του Κατάρ και της Τουρκίας, καθώς και προς την Μουσουλμανική Αδελφότητα), φέρεται να έχει φέρει τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Ακάρ σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, παρουσιάζοντάς τον ως ιδιαίτερα φιλοαμερικανό, σε μία περίοδο έντονου αντιαμερικανισμού στις τάξεις της τουρκικής κοινής γνώμης.

"Σε όλη αυτή την αναταραχή, ο Ακάρ έχει παραμείνει βασικός συνομιλητής για τις ΗΠΑ και άλλους ξένους στρατούς", αναφέρεται στην έκθεση.

"Η διατήρηση της θέσης του ως αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας το 2017 και μετέπειτα ο διορισμός του ως υπουργού Άμυνας τον Ιούλιο του 2018, με το πρώτο προεδρικό διάταγμα στο πλαίσιο του νέου προεδρικού συστήματος, υποδηλώνει ότι θα συνεχίσει να είναι η ηγετική μορφή στις τουρκικές στρατιωτικές υποθέσεις για κάποιο χρονικό διάστημα".

Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα μέσα στον Φεβρουάριο, μετά από αρκετές εβδομάδες σιωπής, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η έκθεση της RAND είναι αδικαιολόγητα διφορούμενη και ότι οι παρατηρήσεις που αφορούν τον τουρκικό στρατό είναι "αβάσιμες και μη σοβαρές".

Ο ίδιος ο Ακάρ αναφέρθηκε στο ζήτημα την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι η έκθεση τού προκάλεσε θλίψη, καθώς είναι γραμμένη με τρόπο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κύκλους για να μπει "σφήνα μεταξύ μας", δηλαδή μεταξύ των κυβερνώντων ισλαμοσυντηρητικών και του στρατού.

"Κυβερνητικά σενάρια προκειμένου να γλιτώσουν από οικονομία - Συρία"

Κύκλοι της τουρκικής αντιπολίτευσης ισχυρίζονται πάντως ότι η συζήτηση άρχισε προκειμένου να υπάρξει κυβερνητικός έλεγχος της ατζέντας στα ΜΜΕ, την ώρα που η κυβέρνηση Ερντογάν αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά, όσο και εξωτερικά προβλήματα, όπως η πορεία της οικονομίας και ο πόλεμος στη Συρία.

"Οι νέοι ισχυρισμοί περί προετοιμασίας πραξικοπήματος είναι σενάρια που γράφει η ίδια η κυβέρνηση για να σωθεί από τις δυσκολίες", αναφέρει ο δημοσιογράφος της κοσμικής Cumhuriyet Αλιτσάν Ουλουντάγκ.

"Ναι, αυτή η κυβέρνηση θα φύγει. Ωστόσο, θα φύγει με εκλογές, με δημοκρατικό τρόπο", καταλήγει.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα