Ο Κ. Μουτζούρης ζητεί από Μηταράκη "διάλογο από μηδενική βάση"- Κυβέρνηση: Ούτε βήμα πίσω

"Ας μην περιμένει αδίκως" διεμήνυσε πριν από λίγο στον υπουργό Mετανάστευσης και Aσύλου Νότη Μηταράκη, με ανάρτηση του στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ματαιώνοντας έτσι τη συνάντησή του και των άλλων αυτοδιοικητικών του Β. Αιγαίου, με τον υπουργό.

"Δώσαμε μία εβδομάδα για προτάσεις στην τοπική κοινωνία. Και περιμένουμε αυτό το διάστημα να μας υποδείξουν τις προτάσεις τους. Από τη Δευτέρα, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί, τα έργα θα γίνουν κανονικά", τονίζουν κυβερνητικές

πηγές.

Ο περιφερειάρχης υποστηρίζει ότι η συμφωνία υπήρξε ώστε οι δύο πλευρές να επιστρέψουν σε διαπραγμάτευση σε μηδενική βάση για τις δομές στα νησιά. Ενώ το υπουργείο υποστηρίζει ότι η συνάντηση, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, επρόκειτο να γίνει προκειμένου οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης να υποδείξουν θέσεις για αυτές τοις δομές με τις οποίες συμφωνούν.

Ο κ. Μουτζούρης στην ανάρτηση του αναφέρει:

"Την Δευτέρα το πρωί συμφωνήθηκε σε δημόσια εκπομπή να "παγώσουν" τα μέτρα επιτάξεως εκτάσεων και νομοθετικού περιεχομένου έως την επόμενη εβδομάδα και να ξαναγίνει διάλογος από ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ. Τώρα το υπουργείο ισχυρίζεται, ότι το μόνο που αναμένει είναι "υπόδειξη θέσεων για τις νέες δομές". ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ ΑΥΤΟ. Πρόκειται για εν συνεχεία αλλαγή στάσεως της.

Ας μην περιμένει αδίκως!".

Ούτε βήμα πίσω από την Κυβέρνηση

Το σήμα που εκπέμπει πάντως η Κυβέρνηση, βρίσκεται στον αντίποδα των "προσδοκιών" του κ. Μουτζούρη ο οποίος μιλάει για "διάλογο από μηδενική βάση".

"Παρότι εδώ και μήνες πραγματοποιείται διάλογος, αν ακόμη και τώρα τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν να υποδείξουν εναλλακτικούς χώρους για τη δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά τους, η κυβέρνηση είναι ανοιχτή. Επίσης, πέρα από τις κλειστές δομές υπάρχουν πολλά άλλα ζητήματα για συζήτηση. Και είναι προφανές πως κυβέρνηση και τοπικές κοινωνίες είναι στην ίδια πλευρά του τραπεζιού", ανέφεραν νωρίτερα κυβερνητικά στελέχη.

"Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, για λόγους ασφάλειας και υγείας που αφορούν τους νησιώτες μας, είναι απαραίτητο να προχωρήσει -και θα προχωρήσει- το σχέδιο των κλειστών ελεγχόμενων δομών στα νησιά. Είναι, μάλιστα, κρίσιμο να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό. Από την πλευρά της κυβέρνησης βεβαιώνεται πως όλα είναι έτοιμα για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου, ώστε να κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου και επιστροφών, που θα συμβάλουν στην αποσυμφόρηση των νησιών. Τα κλειστά κέντρα θα προχωρήσουν σε κάθε περίπτωση", σημείωναν.

Πλέον και μετά την ανάρτηση Μουτζούρη στην κυβέρνηση δηλώνουν αποφασισμένοι να υλοποιήσουν τη στρατηγική τους για τη δημιουργία κλειστών δομών. Γεγονός που σημαίνει ότι, εφόσον η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν υποδείξει άλλους χώρους, τότε οι εργασίες στα πέντε σημεία που έχουν ήδη ανακοινωθεί σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, θα ξεκινήσουν από τις αρχές τη επόμενης εβδομάδας.

Το κλίμα αυτό περιέγραψε και σε ρεπορτάζ που δημοσίευσε νωρίτερα το Capital.gr , όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων:

"Τα κλειστά κέντρα θα κατασκευαστούν". Αυτό διαμηνύουν, μεταξύ άλλων, κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σε δημόσιες παρεμβάσεις τους, στον απόηχο των αρχικών δηλώσεων του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, οι οποίες προκάλεσαν μίνι "κομφούζιο".

Αυτό που υπάρχει στον κυβερνητικό ορίζοντα είναι μερικές ημέρες ακόμα διαβουλεύσεων με τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, πριν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο κεντρικός σχεδιασμός, που έχει ως άξονες την αποσυμφόρηση, την ενίσχυση των επιστροφών και την επίσπευση των διαδικασιών για την παροχή ασύλου.

"Μία βδομάδα προθεσμία στην τοπική αυτοδιοίκηση να υποδείξει άλλους χώρους για τις κλειστές δομές στα νησιά. Όλα έτοιμα για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου, ώστε να κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές και να επιταχυνθεί η πολιτική ασύλου και επιστροφών", έγραψε, στον προσωπικό του λογαριασμό, σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Μηταράκης.

Η αρχική φράση του υπουργού Μετανάστευσης "παγώνουν οι διαδικασίες" προκάλεσε έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης, καθώς πολλά στελέχη υποστήριζαν ότι η συγκεκριμένη αναφορά έδειχνε επικοινωνιακό πισωγύρισμα από συγκεκριμένες και σε κάθε τόνο εκπεφρασμένες προθέσεις.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα