Το πρώτο website έγινε 25 χρόνων

Σήμερα, η πρώτη ιστοσελίδα του κόσμου γίνεται 25 ετών. Δημιουργήθηκε από τον 60χρονο βρετανό επιστήμονα υπολογιστών Τιμ Μπέρνερς-Λι το 1990, ενώ ήταν ερευνητής στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN). Η διεύθυνση του δικτυακού τόπου είναι info.cern.ch και παρέχει πληροφορίες σχετικά με το World Wide Web – μια πλατφόρμα που βρίσκεται

στην κορυφή του Internet, όπου μπορούν να έχουν πρόσβαση στα έγγραφα και σε σελίδες στο Διαδίκτυο από διευθύνσεις URL και να συνδέονται μεταξύ τους μέσω υπερ-συνδέσμων (hyperlinks).

«Όταν 'συνδέουμε' πληροφορίες στο διαδίκτυο, έχουμε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε γεγονότα, να δημιουργούμε ιδέες, να αγοράζουμε και να πουλάμε πράγματα και να σφυρηλατούμε νέες σχέσεις με ταχύτητα και κλίμακα που ήταν αδιανόητη στην αναλογική εποχή» έγραψε ο σερ Berners-Lee. Αυτή η απλή ιδέα – το link- έχει αλλάξει την πολιτική, έχει ανατρέψει κυβερνήσεις, οδήγησε στην εφεύρεση των γνωστών παγκόσμια σύγχρονων επιχειρήσεων και έχει αλλάξει αμετάκλητα τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μας με τον κόσμο.

Όταν Berners-Lee δημιούργησε την πρώτη ιστοσελίδα, το "διαδίκτυο" ήταν μια ομάδα στατικών εγγράφων, που χρησιμοποιούνταν σχεδόν αποκλειστικά από οργανώσεις υπεράσπισης και ακαδημαϊκά ιδρύματα. Η πρότασή του υποτίθεται ότι θα επέτρεπε την εύκολη πρόσβαση και κοινοποίηση των ηλεκτρονικών εγγράφων στο διαδίκτυο. «Βρήκα απογοητευτικό το γεγονός ότι εκείνες τις ημέρες, υπήρχαν διαφορετικές πληροφορίες σε διαφορετικούς υπολογιστές, αλλά θα έπρεπε να συνδεθείς με διαφορετικούς υπολογιστές για να τις πάρεις. Επίσης, μερικές φορές θα έπρεπε να μάθεις ένα διαφορετικό πρόγραμμα σε κάθε υπολογιστή. Έτσι, ήταν πραγματικά δύσκολο να μάθουμε πώς λειτουργούν τα πράγματα. Επειδή οι άνθρωποι στο CERN προέρχονταν από πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, έφεραν μαζί τους όλους τους τύπους υπολογιστών Όχι μόνο Unix, Mac και PC:. υπήρχαν όλα τα είδη των μεγάλων και μεσαίου μεγέθους υπολογιστών που είχαν κάθε είδους λογισμικό. Έγραψα κάποια προγράμματα για να λαμβάνουμε τις πληροφορίες από ένα σύστημα και να το μετατρέπουμε, έτσι ώστε να μπορούσε να εισαχθεί σε ένα άλλο σύστημα. Περισσότερο από μία φορά. Και όταν είσαι προγραμματιστής και να λύνεις ένα πρόβλημα και στη συνέχεια λύνεις και κάποιο παρόμοιο, συχνά σκέφτεσαι: ‘δεν υπάρχει κανένας καλύτερος τρόπος; Δεν μπορούμε να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα μια και καλή;’ Αυτό έγινε. ‘Δεν μπορούμε να μετατρέψουμε κάθε πληροφοριακό σύστημα έτσι ώστε να μοιάζει με μέρος κάποιου φανταστικού συστήματος πληροφοριών, το οποίο θα μπορεί να διαβάσει ο καθένας;’ Και αυτό έγινε το World Wide Web. "

Σήμερα, ο Berners-Lee είναι ένας ένθερμος υποστηρικτής του ανοικτού διαδικτύου και της δικτυακής ουδετερότητας (η αρχή ότι όλες οι πληροφορίες σχετικά με το Διαδίκτυο πρέπει να είναι εξίσου προσβάσιμες για τους χρήστες, ανεξάρτητα από την πηγή τους). Ο ίδιος έχει αγωνιστεί δημοσίως κατά της λογοκρισίας του διαδικτύου από τις κυβερνήσεις. Έχει, επίσης, κάνει έκκληση για ένα νέο μοντέλο ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο, όπου οι άνθρωποι θα κατέχουν νόμιμα όλα τα στοιχεία τους στο διαδίκτυο, ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθούν χωρίς την άδειά τους.

Εν τω μεταξύ, το CERN έχει εξελιχθεί από έναν οργανισμό σπουδών πληροφορικής και δικτύωσης, σε ένα πρωτοποριακό εργαστήριο σωματιδιακής φυσικής. Το 2013, οι επιστήμονες κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για την ανακάλυψη του μποζονίου Higgs στο CERN, το οποίο «σηματοδοτεί την κορύφωση των δεκαετιών πνευματικής προσπάθειας από πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του CERN, Rolf Heuer.

Όποιος επισκεφθεί το CERN σήμερα μπορεί να δει τον αυθεντικό υπολογιστή NeXT στον οποίο ο σερ Berners-Lee δημιούργησε την πρώτη ιστοσελίδα, με τη χειρόγραφη ετικέτα όπου αναγράφεται με κόκκινο μελάνι: «Αυτή η μηχανή είναι ένας διακομιστής. Μην την κλείνετε!!».

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα