Το πολιτικό σύστημα στο καμίνι της αμφισβήτησης

Η κρίση του πολιτικού συστήματος τείνει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά και στην κοινή γνώμη καταγράφεται κλίμα απογοήτευσης.

Οι δυο τελευταίες δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος και τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής, περνούν από το καμίνι της αμφισβήτησης της κοινής γνώμης αλλά και της εσωτερικής πίεσης που

δημιουργεί η οικονομική κρίση.

Για πρώτη φορά στα υψηλά δώματα της κυβέρνησης, κυβερνητικοί παράγοντες μιλούν ευθέως για τον φόβο τους περί απαξίωσης της πολιτικής. Σε αυτό το ρευστό τοπίο όλα τα σενάρια τίθενται προς συζήτηση, όπως αυτά για ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό.

Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν σταθερά το τελευταίο διάστημα την οργή της κοινωνίας και την αβεβαιότητα για το μέλλον.

Η κρίση του πολιτικού συστήματος τείνει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά και όλοι είναι προβληματισμένοι με το πώς πρέπει να διαχειριστούν την κατάσταση.

Η εικόνα της ΝΔ, αν εξαιρέσει κανείς τα στοιχεία για τον Αντώνη Σαμαρά που παραμένει το ισχυρό της χαρτί, είναι τραγική και χρειάζονται να γίνουν άμεσα κινήσεις.

Αυτή η κατάσταση παράγει ήδη ενδοκυβερνητικούς τριγμούς και μεγάλη αναστάτωση στην κυβερνώσα παράταξη. Καθημερινώς πληθαίνει ο αριθμός των βουλευτών οι οποίοι ζητούν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις ώστε να σταματήσει ο κατήφορος και η απαξίωση της πολιτικής.

Πολλοί βουλευτές του κόμματος όμως σε ιδιωτικές συνομιλίες τους εμφανίζονται ενοχλημένοι και ανήσυχοι από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Ορισμένοι αναλύοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μιλούν για μια κατάσταση που τείνει να γίνει μη αναστρέψιμη.

Μέχρι στιγμής όμως στο Μέγαρο Μαξίμου αδυνατούν να δουν κατάματα την σκληρή πραγματικότητα και αγνοούν βασικές παραδοχές. Η άνοδος της Χρυσής Αυγής και η βραχεία κεφαλή που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ, μόνο ανησυχία προκαλούν.

Αρκετοί υπουργοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν να υπάρξουν παρεμβάσεις άμεσα, ώστε να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία. Για να αλλάξει όμως το κλίμα, πρέπει να υπάρξει και αλλαγή στην οικονομική πολιτική, όπως λένε πολλοί. Εάν δεν φανεί βελτίωση στην τσέπη του Έλληνα, δεν θα υπάρξει αναστροφή του κλίματος, αλλά παγίωση της αντίδρασης…Και τότε θα είναι πολύ αργά!

Μάρκος Αυρήλιος

Keywords
Τυχαία Θέματα